Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Θερμό επεισόδιο» στο Διάστημα

Μια δοκιμή όπλου από τη Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία άνω των 1.500 τμημάτων διαστημικών σκουπιδιών που απείλησαν τους επτά αστροναύτες και κοσμοναύτες στονΔιεθνή Διαστημικό Σταθμό,  κατήγγειλαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη δοκιμή ανεύθυνη και ριψοκίνδυνη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως τα συντρίμμια προέρχονταν από έναν παλιό ρωσικό δορυφόρο που καταστράφηκε από πύραυλο, με τον διοικητή της NASA, Μπιλ Νέλσον, να δηλώνει στο Associated Press εξοργισμένος για μια ενέργεια που χαρακτήρισε «ασυνείδητη».

«Είναι απίστευτο το ότι η ρωσική κυβέρνηση θα έκανε αυτή τη δοκιμή και θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο διεθνείς αστροναύτες, μα και τους δικούς τους κοσμοναύτες που είναι στον σταθμό», είπε- καθώς και το τριμελές πλήρωμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times,η δοκιμή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο νέφος συντριμμιών/ σκουπιδιών σε τροχιά γύρω από τη Γη, μέρος του οποίου πέρασε επικίνδυνα κοντά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- με το πλήρωμα να καταφεύγει για ώρες σε σκάφη διαφυγής, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στη Γη σε περίπτωση ατυχήματος.

  
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit
 

Την ενέργεια καταδίκασε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, λέγοντας πως οι δορυφόροι είναι επίσης σε κίνδυνο και πως η δοκιμή αυτή δείχνει ξεκάθαρα πως η Ρωσία «παρά τους ισχυρισμούς πως αντιτίθεται στη στρατιωτικοποίηση του εξώτερου διαστήματος είναι πρόθυμη να θέσει σε κίνδυνο την εξερεύνηση και χρήση του εξώτερου διαστήματος από όλα τα έθνη μέσω της ριψοκίνδυνης και ανεύθυνης συμπεριφοράς της».

O Νέλσον είπε αργότερα στην Washington Post πως εκτιμά πως ούτε η ρωσική διαστημική υπηρεσία ήταν ενήμερη, και πιθανότατα «θα είναι το ίδιο εξοργισμένοι με εμάς». Η Roscosmos πάντως ανέφερε μέσω Twitter αργότερα πως η τροχιά/πορεία του αντικειμένου που οδήγησε στην κινητοποίηση είχε απομακρυνθεί από αυτήν του σταθμού, ο οποίος ήταν πλέον σε «πράσινη ζώνη», ενώ αργότερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια δεν απείλησαν στα αλήθεια τον σταθμό και η Ουάσινγκτον το γνωρίζει αυτό. «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πραγματοποίησε επιτυχώς μια δοκιμή στις 15 Νοεμβρίου η οποία έπληξε το μη λειτουργικό ρωσικό διαστημικό σκάφος Tselina-D, που ήταν σε τροχιά από το 1982» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου τονίζεται πως παρόμοιες δοκιμές έχουν κάνει επίσης ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία στο παρελθόν. 

Όπως συμπληρώνεται, η Ρωσία αναγκάζεται να ενισχύσει τις δυνατότητες διαστημικής άμυνάς της λόγω αυτών που χαρακτήρισε ως δοκιμές όπλων από τις ΗΠΑ και της δημιουργίας μιας στρατιωτικής διαστημικής δύναμης από την αμερικανική κυβέρνηση το 2020. Όπως τόνισε η Μόσχα, ζητά εδώ και χρόνια μια συμφωνία για να μην αναπτύσσονται όπλα στο Διάστημα, μα η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της μπλόκαραν μια τέτοια εξέλιξη στα Ηνωμένα Έθνη. 

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι η δοκιμή ήταν ριψοκίνδυνη, απείλησε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τον κινεζικό, και έδειξε ότι η Ρωσία αναπτύσσει νέα οπλικά συστήματα. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης την καταδίκασε επίσης.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr