Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Βρετανική ΜΚΟ καλεί για επιπλέον ξένους εργάτες στο Κατάρ

  Μια βρετανική ΜΚΟ, κάλεσε τους αρμόδιους του τομέα φιλοξενίας στο Κατάρ, να προσελκύσουν χιλιάδες επιπλέον ξένους εργάτες ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, προκειμένου να διευκολύνει όσους βρίσκονται εκεί και να τους αποτρέψει από το να γίνουν θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

    Η Equidem, μια συμβουλευτική οργάνωση που ειδικεύεται στα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα, επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι στο Κατάρ «πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης κατά την διάρκεια της εργασίας τους και υποφέρουν από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Αυτή η οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο, δημοσίευσε την δεύτερη έκθεσή της για το θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να καταγγείλει τις συνθήκες στέγασης των εργαζομένων σε αυτό το πλούσιο κρατίδιο, που θα φιλοξενήσει την κορυφαία διοργάνωση από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου και περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

    Το Κατάρ, έχει επανειλημμένα επικριθεί για τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες εργάτες και ειδικά αυτούς που εργάζονται στις κατασκευές.

    Η Ντόχα τονίζει ότι έκτοτε έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να βελτιώσει την κατάσταση των αλλοδαπών εργαζομένων επιβάλλοντας έναν κατώτατο μισθό -περίπου 270 ευρώ το μήνα- και απαγορεύοντας την παντοδυναμία ορισμένων εργοδοτών που εμπόδιζαν τους υπαλλήλους τους να φύγουν από τη χώρα ή να αλλάξουν εργασία.

    Η FIFA ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα, ότι το Κατάρ έχει θέσει σε εφαρμογή «ένα άνευ προηγουμένου σύστημα μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων και της ευημερίας των εργαζομένων σε συνολικά 159 ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα φιλοξενήσουν τις 32 εθνικές αποστολές».

    Η Equidem επεσήμανε στην έκθεσή της, ότι μετανάστες από το Μπαγκλαντές παραπονέθηκαν ότι αμείβονταν λιγότερο από τους συναδέλφους τους από τις αραβικές χώρες για την ίδια εργασία.

    Σύμφωνα με την βρετανική ΜΚΟ, υπεύθυνοι ασφαλείας από την Κένυα και άλλες αφρικανικές χώρες, ανέφεραν ότι σε σύγκριση με άλλες εθνικότητες βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση να εκτελούν εργασίες σε υπερβολική ζέστη.

    Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (OIT) έχει δείξει ενδιαφέρον για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, που έρχονται από όλο τον κόσμο για να εργασθούν σε ξενοδοχεία στο Κατάρ, ενώ επεσήμανε, ότι το γραφείο της στο Κατάρ είχε δημιουργήσει επιτροπές σε 20 ξενοδοχεία για να ανταποκρίνονται σε καταγγελίες εργαζομένων.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Απορώ γιατί πολλοί εκπλήσσονται σήμερα με το άκουσμα της είδησης για την απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens, λόγω καθυστέρησης...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness