Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Με λαμπρότητα η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών (Δείτε Φωτογραφίες)

Με λαμπρότητα , θρησκευτική ευλάβεια , εκκλησιαστική τάξη και τήρηση των μέτρων που προβλέπονται για τον covid γιορτάσθηκε   και φέτος  στην πόλη της Λαμίας η  μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος .

Επίκεντρο του εορτασμού, ο Ναός του Αγίου στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας, ο οποίος κτίσθηκε με δαπάνες  του Συλλόγου Αμπελουργών του Νομού Φθιώτιδος.

Ανήμερα της γιορτής την Δευτέρα  1 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Συμεών,  χοροστάτησε   της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγγελο της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτη π.Αγγελο Ανθόπουλο , τον π. Δημήτριο Ατματζίδη και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαμίας  π. Αθανάσιο Κυρίτση. Ο μητροπολίτης κάνοντας τον αγιασμό συνεχάρη τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγίου Τρύφωνα για το δημιουργικό τους εργο ολα αυτά τα χρόνια , τονίζοντας ιδιαίτερα την σχέση συνεργασίας που εχει αναπτυχθεί ανάμεσα στη Μητρόπολη και το Σύλλογο των Αμπελουργών . Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης φρόντισε να στείλει και ενα ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες συγκρίνοντας τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες γιορτάσθηκε ο Αγιος Τρύφωνας με την συμμετοχή του κόσμου και τηρώντας ολα τα μέτρα του υγειονομικού πρωτοκόλλου με την ημέρα των Θεοφανείων και τις απαγορεύσεις που ισχυαν τότε .   Η Θρησκευτική πανήγυρις προς τιμήν του Αγίου Τρύφωνα ξεκίνησε την Κυριακή το απόγευμα , με τον μέγα πανηγυρικό εσπερινό,  την αρτοκλασία και την περιφορά της εικόνας στο προαύλιο της εκκλησίας . Για πρώτη φορά φέτος δεν  πραγματοποιήθηκε  ο καθιερωμένος ''μυστικός δείπνος'' με τα πλούσια εδέσματα που ετοίμαζαν  οι γυναίκες του Συλλόγου των Αμπελουργών  . Την θρησκευτική πανήγυρη τίμησαν οι βουλευτές Θέμης Χειμάρας και Γιάννης Σαρακιώτης , ο  Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραίσκος , ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Καρακάντζας , οι Αντιδήμαρχοι Αμαλία Ποντίκα , Κώστας Σταυρογιάννης , Παναγιώτης Φώσκολος και Κώστας Μουστάκας , ο Κώστας Σταικούρας , ο πρώην Αντιδήμαρχος Γιώργος Λάμπρου και αρκετός κόσμος που προσήλθε για να προσευχηθεί να ανάψει ενα κερί στη χάρη του Αγίου και να πάρει αρτο και αγιασμό . 

 

Ο Άγιος Τρύφων, τη μνήμη του οποίου η Εκκλησία τιμά σήμερα 1 Φεβρουαρίου, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους αμπελουργούς και γενικότερα στους αγρότες, αφού θεωρείται ο προστάτης άγιος των αμπελουργών και των γεωργών.

 

Ο Άγιος Τρύφων υπήρξε δημοφιλής τόσο όσο ήταν ακόμη στη ζωή όσο και μετά το μαρτύριό του. Παρόλο που πουθενά στο Συναξάρι δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να τον συνδέουν με το αμπέλι και το κρασί, θεωρείται προστάτης των αμπελουργών. Παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες αγιογραφίες να κρατά κλαδευτήρι. Άλλωστε η εορτή του Αγίου τον Φεβρουάριο συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία αρχίζει η σημαντικότερη αμπελουργική φροντίδα που είναι το κλάδεμα.

 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

➥ Eικόνες από τις όμορφες εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γυναικών Αμφίκλειας, Ελάτειας και Κάτω Τιθορέας για να τιμήσουν την γιορτή της Μητέρας.

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων