Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Αντιμέτωποι με τις συλλογικές μας ευθύνες ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

Ο μεγάλος γερμανός κοινωνιολόγος -οικονομολόγος Μαξ Βέμπερ ελεγε οτι οι ανθρωποι που ακολουθούν αδιαλείπτως τους κανόνες είναι είτε αγιοι , είτε γραφειοκράτες . Και ο Βέμπερ επέμενε , λέγοντας οτι τόσο οι μέν οσο και οι δε θα ηταν κακοί πολιτικοί .
Πάνω σε αυτή τη θεωρία του Βέμπερ , θα μπορούσε να πεί κανείς οτι στηρίχτηκε τα τελευταία 70 χρόνια μια ολόκληρη δημοκρατική πρόοδος στην Ευρώπη . Με συνεχείς αλλαγές των κανόνων , ανατροπές και συγκρούσεις . Προφανώς δεν μας κυβερνούσαν ουτε αγιοι , ουτε γραφειοκράτες , αλλά εμπνευσμένοι πολιτικοί με οραμα και ιδέες . Διαφορετικά θα μας διαφέντευαν  ακόμη οι βασιλιάδες .
Στην πορεία τα πράγματα αλλαξαν και τα τελευταία χρόνια στην πολιτική επικράτησε η αποψη και η κοσμοθεωρία ενός αλλου γερμανού οικονομολόγου . Του Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε , ο οποίος με κάθε ευκαιρία μας  υπενθύμιζε  οτι ''οι κανόνες πρέπει να τηρούνται '' !
Μόνο που με την αυστηρή τήρηση των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας , η Ευρώπη διχάστηκε και διασπάστηκε σε περιοχές Βορείων και Νοτίων , ενω λίγο ελειψε να διαλυθεί στην αρχή με την απειλή του Crexit και στη συνέχεια με το Brexit . Η οικονομική κρίση αναβίωσε ιστορικές εχθρες μεταξύ των λαών και μεταξύ των ιδιων των κρατών στην Ευρωπαική Ενωση .
Ωσπου ηρθε η πανδημία για να διαψεύσει τον Σόιμπλε και να δικαιώσει τον Βέμπερ . Η πανδημία ταρακούνησε για τα καλά το σύστημα και οι πολιτικοί ανέτρεψαν αρον -αρον τους κανόνες για να σωθούν οι οικονομίες τους και να μην καταρρεύσουν .
Τα γράφω σήμερα ολα αυτά με αφορμή και τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στην τοπική αυτοδιοίκηση για το αν επρεπε ή δεν επρεπε η Περιφέρεια και ο Δήμος Λαμιέων να στείλουν στο Δήμο Αθηναίων , που επλήγη σφοδρότατα απο την κακοκαιρία , μηχανήματα και προσωπικό για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών και των προβλημάτων που προκάλεσε η ''Μήδεια'' . 
Νομίζω οτι σε εποχές κρίσης τέτοια διλήμματα δεν θα επρεπε κανονικά να τίθενται στο δημόσιο διάλογο . Οταν ξεσπά η καταιγίδα οι πολιτικοί δεν εχουν πολύ χρόνο στη διαθεσή τους για να σκεφτούν ποιά εγγραφα θα υπογράψουν και ποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες θα ακολουθήσουν . Πρέπει να δράσουν ταχύτατα για να προλάβουν τα χειρότερα που θα μπορούσαν να συμβούν . Οι αποφάσεις λαμβάνονται ενστικτωδώς , χωρίς δεύτερες σκέψεις και καθοδηγούνται απο την ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης προς αυτούς που ζητούν βοήθεια .
 Ο κόσμος αλλωστε είναι σήμερα τόσο αλληλοεξαρτώμενος που δεν μπορείς να λύσεις προβλήματα χωρίς να εμφορείσαι απο διάθεση συνεργασίας και πνεύμα αλληλεγγύης .
Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς οτι κρίσεις οπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται κάθε τόσο και λίγο , μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την κινητοποίηση και την αλληλουποστήριξη Δήμων και κρατών . Απο την αποψη αυτή θεωρώ εντελώς ανούσια τη συζήτηση για τα καλαθοφόρα οχήματα που προσέτρεξαν για βοήθεια στο Δήμο Αθηναίων με εντολή Δημάρχου και Περιφερειάρχη . Η πανδημία και η κλιματική αλλαγή μας φέρνουν αντιμέτωπους με τις συλλογικές μας ευθύνες ! Το λάθος φυσικά του Δημάρχου Λαμιέων ηταν οτι δεν εσπευσε να ενημερώσει για την αποφασή του αυτή τουλάχιστον τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων . Διότι στη δημοκρατία αυτός που εχει την εξουσία οφείλει να δίνει λογαριασμό για τις πράξεις του και οτι σέβεται και υπολογίζει τη γνώμη των αντιπάλων του . 
                                                                                                                                                               Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                     Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

 

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου  Το μυθιστόρημα ΣΑΜΙΡΑ - ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΑΤΙΑ της Όλγα Στραντζάλη αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που μεγαλώνει σε ένα...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness