Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Τι απαντά η Περιφέρεια Στερεάς για την συντήρηση των δρόμων και τα τροχαία ατυχήματα στη Φθιώτιδα “Φταίνε οι οδηγοί και όχι το οδικό δίκτυο”

Στην κακή οδηγική συμπεριφορά των οδηγών και όχι στην κατάσταση του οδικού δικτύου, αποδίδει η Περιφέρεια Στερεάς το μεγαλύτερο ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων που σημειώνονται στη Φθιώτιδα. Επικαλείται μάλιστα και τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα στην ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης “Στερεά Υπεροχής” Γιώργου Σκούρα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Σκούρας είχε κάνει λόγο για μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, πολλά εκ των οποίων οπως ανέφερε ηταν θανατηφόρα «εξαιτίας της ανύπαρκτης συντήρησης της τελευταίας εικοσαετίας, των ελάχιστων βελτιώσεων αλλά και της χρόνιας υποχρηματοδότησης».

Απαντώντας ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «ανάλογα με τις διαθέσιμες για την Φθιώτιδα χρηματοδοτήσεις το επίπεδο συντήρησης του οδικού δικτύου Π.Ε. Φθιώτιδας, παρά το μεγάλο μήκος και του μεγάλου μήκους ορεινού οδικού δικτύου, αλλά και των ακραίων φαινομένων που έπληξαν την περιοχή μας, όλα αυτά τα χρόνια και έως σήμερα διατηρείται σε πολύ καλό επίπεδο αναφορικά με την ασφάλεια των χρηστών του».

«Η Αστυνομία που εποπτεύει το οδικό δίκτυο ως προς την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, σημειώνει στην απαντησή του ο αντιπεριφερειάρχης, δεν μας έχει αναφέρει μέχρι σήμερα ότι το οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς μας δεν είναι ασφαλές, παρά μόνο επισημάνσεις για αποκαταστάσεις φθορών μετά από τροχαία ατυχήματα, οι οποίες αποκαθίστανται άμεσα από την Υπηρεσία, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε.

Επίσης η Υπηρεσία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της διενεργεί περιοδικούς ελέγχους στο σύνολο του οδικού δικτύου και τα προβλήματα που καταγράφονται αντιμετωπίζονται αναλόγως του μεγέθους τους είτε μέσω της στοιχειώδους συντήρησης (Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού), είτε εντάσσονται στις τακτικές εργολαβίες συντηρήσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Σύμφωνα μάλιστα με τον αντιπεριφερειάρχη εχουν διατεθεί από το 2014 έως σήμερα 25 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, ενώ εκτελούνται έργα 12 εκ ευρώ και βρίσκονται στο στάδιο υπογραφής σύμβασης έργα ύψους: 2,35 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως αναφέρει στην απάντησή του ο αντιπεριφερειάρχης «έπειτα από την εκδήλωση του μεσογειακού κυκλώνα “ΙΑΝΟΣ” δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται έργα αποκαταστάσεων του οδικού δικτύου Π.Ε. Φθιώτιδας προϋπολογισμού 12, 5 εκατ. ευρώ.

Επίσης αναφορικά με τους οδικούς άξονες έχουν γίνει παρεμβάσεις και με έργα που είναι ενταγμένα στους ΚΑΠ και ΠΔΕ και ενδεικτικά αναφέρονται ολα τα σημεία του οδικού δικτύου οπου εχουν γίνει παρεμβάσεις με έργα συντήρησης του οδοστρώματος.

Ο κ. Σανίδας αναφέρει επίσης οτι βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής σύμβασης το έργο: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΩΝ ΛΟΚΡΩΝ - ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ - ΕΛΑΤΕΙΑΣ - ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ προϋπολογισμού 950.000,00 ευρώ, με το οποίο προβλέπονται εργασίες στην εν λόγω οδό.

Για τον συνδετήριο του Ε65 με την παλαιά Ε.Ο. Λαμίας - Δομοκού, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας επισημαίνει πως δεν ανήκει στην αρμοδιότητα συντήρησης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και ότι υπάρχει εκτενής σχετική αλληλογραφία μεταξύ του Αστυνομικού Τμήματος Δομοκού και των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου και διεξάγεται έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης χαρακτηρίζει «ανυπόσταστατες και γενικόλογες τις προσωπικές απόψεις του περιφερειακού συμβούλου που εκμηδενίζουν χωρίς να έχουν την παραμικρή γνώση, την εργασία και την προσπάθεια που καταβάλλεται αναφορικά με την συντήρηση του οδικού δικτύου στη Φθιώτιδα».

Προς επιβεβαίωση μάλιστα όλων των παραπάνω, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει επίσης ότι «μετά από κάθε ατύχημα σχηματίζεται αυτεπάγγελτα δικογραφία.

Τα τελευταία χρόνια σε όλες τις ακροαματικές διαδικασίες, ουδέποτε υπήρξε καταδίκη για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας και τους υπάλληλους της, καθώς σαφώς προέκυπτε και για τις Δικαστικές Αρχές η καλή συντήρηση του οδικού δικτύου».

Τέλος απαντώντας σχετικά με τα αναφερόμενα για την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζει πως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ προχώρησε στη σύνταξη μελετών οδικής ασφάλειας, δηλαδή μελέτες που αντιμετωπίζουν τις θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Οι μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και εγκριθεί για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Το παραπάνω έργο προυπολογισμού 17,5 εκ ευρώ έχει ενταχθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του, και αναμένεται ένταξη στο σύνολό του, στο Ταμείο Ανάκαμψης και η υλοποίηση των έργων πρόκειται να γίνει σε συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ.

Βαρύς ο φόρος αίματος στους δρόμους της Στερεάς τον Νοέμβριο

Επτά νεκροί, έξι σοβαρά τραυματίες και εξήντα πέντε ελαφρά είναι ο απολογισμός των τροχαίων που έγιναν στην Στερεά Ελλάδα μόλις τον μήνα Νοέμβριο του 2022.

Παράλληλα βεβαιώθηκαν 5.457 τροχονομικές παραβάσεις, μεταξύ των οποίων 1.228 για υπερβολική ταχύτητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, για το μήνα Νοέμβριο 2022 σημειώθηκαν:

Στην εδαφική αρμοδιότητα των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, σημειώθηκαν 49 τροχαία ατυχήματα.

Ειδικότερα σημειώθηκαν:

• 5 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.
• 3 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό.
• 41 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό.

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των ανωτέρω Νομών, καταγράφηκαν συνολικά 78 παθόντες. Ειδικότερα καταγράφηκαν:

• 7 νεκροί.
• 6 σοβαρά τραυματίες.
• 65 ελαφρά τραυματίες.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

- H παραβίαση προτεραιότητας.
- Η απόσπαση προσοχής του οδηγού.
- Η υπερβολική ταχύτητα.
- Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας.
- Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
- Η παραβίαση της σήμανσης.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Νοέμβριο του 2022 βεβαιώθηκαν συνολικά 5.457 παραβάσεις, ως ακολούθως:

 1.228 για υπερβολική ταχύτητα
 62 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
 38 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
 53 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
 142 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
 96 για μη χρήση προστατευτικού κράνους κατά την οδήγηση
 40 για αντικανονικό προσπέρασμα
 40 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
 138 για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
 22 για φθαρμένα ελαστικά
 738 για παράνομη στάθμευση
 2.860 λοιπές παραβάσεις

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των ανωτέρω παραβάσεων, οι 487 αφορούν παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

 

 

randomness