ΕΕ: Η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, δήλωσαν ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών μετά το Eurogroup
Λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης
-
Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών διαβεβαίωσαν χθες Σάββατο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup πως η Ελλάδα παραμένει "μέλος της ευρωζώνης".
Ο γερμανός υπουργός Οικονοιμκών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού διαβεβαίωσε πως η ευρωζώνη θα "κάνει τα πάντα για να αποφύγει οποιονδήποτε κίνδυνο μετάδοσης" της ελληνικής κρίσης, φρόντισε να υπογραμμίσει πως η Ελλάδα παραμένει "μέλος της ζώνης του ευρώ".
Ο γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν διαβεβαίωσε επίσης πως το "πεπρωμένο" της Ελλάδας είναι να παραμείνει εντός της ευρωζώνης, από την οποία "καμιά χώρα δεν επιθυμεί την έξοδό της".
Η Γαλλία είναι διατεθειμένη να μεσολαβήσει ανά πάσα στιγμή για να βρεθεί μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Αυτό που συνέβη σήμερα δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο Μ. Σαπέν, τονίζοντας ότι η Γαλλία εξακολουθεί να επιμένει ότι πρέπει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Σημείωσε πάντως ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ωστόσο δημιουργεί μια προβληματική κατάσταση σε σχέση με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Ανέφερε δε ότι αυτή είναι η άποψη που κυριαρχεί στο Eurogroup. Είπε, επίσης, ότι είτε πριν είτε μετά την ερχόμενη Τρίτη πρέπει να επαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα.
"Η Ελλάδα είναι ένα πληρες μέλος της ευρωζώνης", υπογράμμισε επίσης ο ιρλανός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος τόνισε πως "δεν φοβάται για το ευρώ".
Ο ιταλός ομόλογός του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν υπογράμμισε από την πλευρά του πως "η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι διόλου αναπόφευκτη" και πως "η Αθήνα δεν έχει βγει από το ευρώ". Υπάρχει μια κατάσταση κρίσης και επίκεινται λήξεις προθεσμιών αποπληρωμής που θα δούμε αν θα τηρηθούν, "όμως δεν υπάρχει ενόψει καμιά έξοδος", πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών.
Λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης
Τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης προανήγγειλαν με ανακοίνωσή τους οι 18 υπουργοί της Ευρωζώνης μετά τη λήξη της άτυπης συνεδρίασής τους.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Οι 18 υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και οι Θεσμοί πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την επικείμενη λήξη του τρέχοντος χρηματοδοτικού διακανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την Ελλάδα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.
»Η ενίσχυση της ΟΝΕ έχει συμβάλει στο να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει την κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχουμε προχωρήσει σημαντικά όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, την εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της δημοσιονομικής και οικονομικής διακυβέρνησης, την εμβάθυνση της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης, ενώ καταφέραμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας. Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης.
»Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Αυτό θα συμπληρώσει τις δράσεις στις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει, υπό καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και σύμφωνα με το καταστατικό της. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παραμένουν ισχυρά και απολαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή μας, όπως πάντα.
»Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την ενδυνάμωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
»Τονίζουμε ότι η λήξη του οικονομικού διακανονισμού του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, χωρίς την προοπτική μιας συμφωνίας στη συνέχεια, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Ευρωομάδα θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, εφόσον χρειάζεται, προς το συμφέρον της Ελλάδα ως μέλους της ζώνης του ευρώ.
»Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη του οικονομικού διακανονισμού με τον ΕΤΧΣ.
[Η δήλωση αυτή εγκρίθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της ευρωζώνης, εκτός από την Ελλάδα]»
(ΑΠΕ)