Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Επικυρώνει μέτρα για να μην υπάρξει ξανά “περαστικός πρόεδρος”
Θα αποφασίσει για την εισήγηση στο συνέδριο του Ιουνίου. Οι αλλαγές στο καταστατικό για την εκλογή προέδρου και την λειτουργία των τάσεων.
Οι αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος, προκειμένου να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν για το ΣΥΡΙΖΑ τα «φαινόμενα τύπου Κασσελάκη» θα είναι ένα από τα κεντρικά επίδικα στη συνεδρίαση της Κ.Ε που ξεκινά σήμερα Σάββατο και ολοκληρώνεται την Κυριακή.
Η Κεντρική Επιτροπή θα επεξεργαστεί και θα αποφασίσει για το κείμενο των θέσεων του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στις 12 με 15 Ιουνίου, ενώ θα ξεκινήσει με ομιλία του προέδρου του κόμματος Σωκράτη Φάμελλου. Η συνεδριακή διαδικασία έχει σαν στόχο δομικές αλλαγές στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ υπό το πρίσμα των έντονων εσωκομματικών διεργασιών που υπήρξαν τα τελευταία δύο χρόνια. Σε πολιτικό επίπεδο ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση του κόμματος μετά την περίοδο της πολιτικής του κρίσης.
Η εκλογή προέδρου
Στο πλαίσιο αυτό για το καταστατικό του κόμματος προβλέπονται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την εκλογή προέδρου. Μεταξύ αυτών προβλέπεται ο υποψήφιος να είναι τουλάχιστον 5 χρόνια μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ή 3 χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Να καταθέσει υποχρεωτικά δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) και να συγκεντρώσει υπογραφές 5.000 μελών ή το 10% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης αλλάζει το σύστημα της εκλογικής διαδικασίας.
Έτσι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα της εγγραφής μελών την ημέρα των εκλογών αλλά αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έναν μήνα πριν την ημέρα της κάλπης. Τέλος προβλέπονται ισχυρές πρόνοιες ελέγχου του προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί εκλεγμένο όργανο.
Οι τάσεις
Όσον αφορά την λειτουργία τάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί προβλέπονται καταστατικές αλλαγές. Αυτές εστιάζουν κατά κύριο λόγο στον περιορισμό των οργανωτικών τους δυνατοτήτων και στην ενίσχυση των ιδεολογικών τους χαρακτηριστικών. Γι’ αυτό άλλωστε ο όρος που χρησιμοποιείται είναι τα «ρεύματα ιδεών».
Η βασική αλλαγή που προκρίνεται είναι αυτή του ενιαίου ψηφοδελτίου στις εσωτερικές διαδικασίες όπως αυτές της ανάδειξης οργάνων. Είναι μάλιστα προφανής ο στόχος της ηγεσίας του κόμματος ο ΣΥΡΙΖΑ να δίνει εφεξής την αίσθηση ενός «στιβαρού» κόμματος σε επίπεδο πολιτικής έκφρασης, δίχως από την άλλη να χαθούν δομικά χαρακτηριστικά του που «πατάνε» στην παράδοση της ανανεωτικής αριστεράς. Επίσης προβλέπεται η ανανέωση των οργάνων σε ποσοστό 30%.
Για τις οργανωτικές αλλαγές έως στιγμής έχουν καταγραφεί επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις. Κάτι που αποτυπώθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για την εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν φαίνεται όμως – έως στιγμής- να έχει προκύψει κάποιο ζήτημα ικανό να προκαλέσει έντονη εσωκομματική πόλωση. Αυτό παρά το γεγονός της καταγραφής μιας διαφορετικής πολιτικής πλατφόρμας με κύριο εκφραστή τον Παύλο Πολάκη.
Η πολιτική συζήτηση
Με ενδιαφέρον αναμένονται πάντως οι τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα που αφορούν την πολιτική των συμμαχιών. Ιδίως μετά την συζήτηση που έχει προκύψει για την προοπτική πολιτικής συμπόρευσης με τον χώρο της Νέας Αριστεράς καθώς και συνολικά το θέμα του προοδευτικού μετώπου κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αυτά ενώ σε προγραμματικό επίπεδο φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια στις 10+1 προτάσεις που έχει εξαγγείλει ο Σωκράτης Φάμελλος για «να αποτελέσουν τη βάση για ένα πρώτο πρόγραμμα πρώτων ενεργειών για να στηρίξει την κοινωνία η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας».
Στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτώμενος για τα ζητήματα της εσωκομματικής κρίσης. Δήλωσε πως «είναι μία πολύ μεγάλη και σοβαρή συζήτηση, την οποία θα την κάνουμε και στο Συνέδριο. Μάλιστα έχουμε την Κεντρική Επιτροπή που θα εγκρίνει τις θέσεις για το Συνέδριο, όπου υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο στο οποίο θέλουμε να συζητήσουμε γιατί δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ποιες ήταν οι αιτίες. Γιατί η περίοδος αυτή είναι ένα αποτέλεσμα ελλειμμάτων και πολλαπλασίασε και τη συρρίκνωση και την απαξίωση».
Αποδέχθηκε πως «σήμερα τίθεται ένα ερώτημα αξιοπιστίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η δική μου εκλογή σε αυτό στοχεύει πρώτα απ’ όλα. Γιατί υπήρξε έλλειμμα αξιοπιστίας. Όμως, το ότι δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση και η εκλογή του προηγούμενου προέδρου, οφείλεται σε σοβαρά ελλείμματα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο παρελθόν. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να λύσουμε τώρα».
ΠΗΓΗ NEWS247.GR