Μπανγκλαντές: Εκστρατεία έκτακτου εμβολιασμού για την ιλαρά – Πάνω από 100 παιδιά νεκρά σε λιγότερο από έναν μήνα
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στο Μπανγκλαντές, καθώς επιδημία ιλαράς έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 100 παιδιών μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, οδηγώντας στην έναρξη εκστρατείας έκτακτου εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τη UNICEF και τη συμμαχία εμβολίων Gavi, ξεκίνησε την Κυριακή εμβολιασμούς κατά της ιλαράς και της ερυθράς για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών σε 18 περιοχές υψηλού κινδύνου, με στόχο την επέκταση της καμπάνιας σε όλη τη χώρα από τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 900 κρούσματα ιλαράς, σε σύνολο περίπου 7.500 ύποπτων περιστατικών που έχουν καταγραφεί από τις 15 Μαρτίου. Η νόσος, ιδιαίτερα μεταδοτική, μεταδίδεται αερογενώς και προκαλεί πυρετό, αναπνευστικά συμπτώματα και χαρακτηριστικό εξάνθημα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και στον θάνατο, κυρίως σε μικρά παιδιά.
Η σημασία του εμβολιασμού είναι καθοριστική για τον περιορισμό της διασποράς, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επισημαίνει ότι απαιτείται κάλυψη τουλάχιστον 95% του πληθυσμού για την αποτελεσματική αναχαίτιση της νόσου.
Αξιωματούχος της UNICEF εξέφρασε έντονη ανησυχία για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, τονίζοντας ότι τα μικρότερα και πιο ευάλωτα παιδιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας του Μπανγκλαντές, Σαρντάρ Μοχάμεντ Σαχκαουάτ Χουσάιν, απέδωσε την έξαρση της επιδημίας σε αστοχίες προηγούμενων κυβερνήσεων, κάνοντας λόγο για ελλείψεις στα αποθέματα εμβολίων που επηρέασαν όχι μόνο την ιλαρά αλλά και έξι ακόμη ασθένειες.
Όπως σημείωσε, η εμβολιαστική εκστρατεία διαταράχθηκε κατά την περίοδο πολιτικής αστάθειας που ακολούθησε την ανατροπή της πρώην πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα το 2024, ενώ και η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον νομπελίστα Μουχάμαντ Γιουνούς δεν κατάφερε να διαχειριστεί επαρκώς το ζήτημα.
Οι υγειονομικές αρχές απευθύνουν έκκληση στους γονείς να απευθύνονται άμεσα σε νοσοκομεία σε περίπτωση συμπτωμάτων. «Δεν θα πρέπει να βασίζονται σε φάρμακα από τοπικά καταστήματα. Αν ένα παιδί εμφανίζει υψηλό πυρετό, πρέπει να μεταφέρεται άμεσα σε νοσοκομείο», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Νοσοκομείου Λοιμωδών Νοσημάτων στη Ντάκα, Φ. Α. Άσμα Καν.
Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα από το 1979, όταν ξεκίνησε μαζικό πρόγραμμα ανοσοποίησης – με την εμβολιαστική κάλυψη να αυξάνεται από 2% σε 81,6% – η UNICEF προειδοποιεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες ανισότητες στην πρόσβαση στα εμβόλια.
Με πληροφορίες από Associated Press



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

