Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Άσαντ: «100% κατασκευασμένη» η χημική επίθεση στο Χαν Σεϊχούν

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ υποστήριξε, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Δαμασκό, πως η χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε σε πόλη της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες είναι εντελώς κατασκευασμένη και χρησίμευσε ως «πρόσχημα» για να δικαιολογήσει τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον του συριακού στρατού.

«Για μας, είναι 100% κατασκευασμένη (...) Η εντύπωσή μας είναι πως οι ΗΠΑ είναι συνεργός των τρομοκρατών και πως εξύφαναν όλη αυτή την ιστορία για να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την επίθεση» που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί στις 7 Απριλίου εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, υποστήριξε ο Άσαντ στην πρώτη συνέντευξή του μετά τη «χημική επίθεση» του Χαν Σεϊχούν και τα αμερικανικά αντίποινα.

Ο σύρος πρόεδρος υποστήριξε επίσης στη συνέντευξη ότι το καθεστώς του δεν διαθέτει πλέον χημικά όπλα.
«Δεν διαθέτουμε χημικά όπλα (...) Πάνε μερικά χρόνια, το 2013, εγκαταλείψαμε όλο το οπλοστάσιό μας (...) Και ακόμη κι αν είχαμε στην κατοχή μας τέτοια όπλα, δεν θα τα είχαμε χρησιμοποιήσει ποτέ», δήλωσε.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ τόνισε ότι δεν θα δεχθεί παρά μόνο μια «αμερόληπτη» έρευνα σχετικά με την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν.

«Θα εργασθούμε (μαζί με τους Ρώσους) για να διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα. Όμως πρέπει να είναι αμερόληπτη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια έρευνα παρά μόνο εφόσον αυτή είναι αμερόληπτη και εφόσον εξασφαλίζεται ότι αμερόληπτες χώρες θα πάρουν μέρος σ' αυτή ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε. 


Η Tερέζα Μέι κατηγορεί το καθεστώς του Άσαντ για την επίθεση με χημικά στο Χαν Σεϊχούν της Συρίας

Το Λονδίνο πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την πιθανολογούμενη επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, παρ' ότι η Δαμασκός αρνείται κάθε ανάμιξή της στην υπόθεση αυτή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άσαντ υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή στην πόλη Χαν Σεϊχούν ήταν "100% κατασκευασμένη".
"Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανόν η επίθεση να διαπράχθηκε από το καθεστώς του Άσαντ" είπε η Μέι σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. "Εκτός των άλλων, πιστεύουμε ότι μόνο το καθεστώς έχει τη δυνατότητα να διαπράξει μια τέτοια επίθεση", πρόσθεσε.

Οι Βρετανοί επιστήμονες που συνεργάζονται με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανέφεραν νωρίτερα ότι τα δείγματα που ελήφθησαν από θύματα του Χαν Σεϊχούν ήταν θετικά στον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν.
 

 

(ΑΠΕ)

 

 

 

randomness