Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

G20: Συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, αγεφύρωτο χάσμα για την κλιματική αλλαγή

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών της ομάδας G-20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο επιβεβαιώνει:
 
Την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.
 
Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.
 
Την δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).  

Την δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.  

Την συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.   

Συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, αγεφύρωτο χάσμα για την κλιματική αλλαγή

Συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή σε ένα από τα δυο πλέον ακανθώδη ζητήματα του G20, το ελεύθερο εμπόριο επετεύχθη τελικά στη Σύνοδο του G20. Οι ηγέτες των ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου τάσσονται μεν υπέρ του ελευθέρου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού, αναγνωρίζουν όμως την ίδια ώρα και «τον ρόλο θεμιτών αμυντικών εργαλείων» στο εμπόριο, στο πλαίσιο όμως των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Στο πεδίο αυτό ουσιαστικά οι ηγέτες του G20 συμφωνούν σε αυτά που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν αυτονόητα και τα οποία όμως ήρθε να ανατρέψει η οικονομική φιλοσοφία του αμερικανού προέδρου Τραμπ και το δόγμα του προστατευτισμού και απομονωτισμού που πρεσβεύει.
 
Οι ηγέτες των G20 δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές του στο θέμα της κλιματικής αλλαγής - βασική παράμετρος είναι τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.  

Στο έτερο μεγάλο αγκάθι της συνόδου, την κλιματική αλλαγή, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία καθώς οι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού τα υπόλοιπα μέλη του G20 επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν «τάχιστα» τα συμφωνηθέντα.  

Μετά από μακρά διελκυστίνδα η προδιαγεγραμμένη διάσταση απόψεων φαίνεται να αποτυπώνεται και στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο αν όχι πρωτόγνωρο στα χρονικά του G20.  

Την ίδια ώρα απορρίπτεται η πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, όπως αξιώνει η αμερικανική πλευρά, με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να την χαρακτηρίζουν «μη αναστρέψιμη».  

Από τις 21 Σεπτεμβρίου θα τεθεί «προσωρινά» σε ισχύ η CETA  

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA) θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται «προσωρινά» από τις 21 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές χθες Σάββατο σε κοινή τους ανακοίνωση. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, που συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο, συμφώνησαν στην ημερομηνία αυτή, δηλαδή λίγο λιγότερο από ένα χρόνο μετά την υπογραφή της.
 
Η «προσωρινή» εφαρμογή της CETA θα ξεκινήσει εν αναμονή της πλήρους ισχύος του συμφωνίας, μετά την επικύρωσή της από τα κοινοβούλια όλων των μελών της ΕΕ.  

Αν και η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί από το καναδικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η επικύρωσή της από τα 38 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια στην ΕΕ είναι ένας μακρύς και αβέβαιος δρόμος, που ενδέχεται να διαρκέσει πολλά χρόνια. Η επιλογή του Σεπτεμβρίου αναμένεται να επιτρέψει «να έχουν ληφθεί ως τότε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της», εξηγείται στην ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με ένα Ευρωπαίο διπλωμάτη που ρωτήθηκε στα τέλη Ιουνίου, μένουν να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες. Ο ίδιος ο Τριντό πρότεινε στον Γιούνκερ την προσωρινή εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας «το συντομότερο δυνατό». Χθες ανάφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η CETA «θα εφαρμόζεται κατά 98%» από τις 21 Σεπτεμβρίου, «γεγονός που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις».
 
«Είναι σημαντικό που επιχειρήσεις και οι πολίτες μας, που είναι οι πραγματικοί νικητές της συμφωνίας αυτής, θα αρχίσουν να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματά της χωρίς καθυστέρηση», σχολίασαν Γιούνκερ και Τριντό. Βάσει της CETA, θα αρθεί το 99% των τελωνειακών δασμών με τον Καναδά και θα ενισχυθεί κατά 25% το εμπόριο της ΕΕ με τη χώρα, τον 12ο μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.  

Μακρόν: Νέα διάσκεψη στις 12 Δεκεμβρίου για την βελτίωση της Συμφωνίας του Παρισιού

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στην διάσκεψη της G20 ότι το Παρίσι θα φιλοξενήσει μία διάσκεψη στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στις Συμφωνία του Παρισιού του 2015.
 
Η διάσκεψη αυτή θα έχει ως στόχο την εξεύρεση ιδιωτικών, αλλά και δημοσίων οικονομικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.   


(ΑΠΕ)


 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων