Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σωστή ενημέρωση για την πανδημία

Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής

 

Η "είσοδος" της Φθιώτιδας στο "κόκκινο" των Νομών με έξαρση της Πανδημίας, δείχνει για πολλοστή φορά την αδυναμία των "υπευθύνων" να ασκήσουν την δέουσα πολιτική υγείας και ενημέρωσης των Πολιτών. Δείχνει την αδυναμία των θεσμοθετημένων  οργάνων της Πολιτείας να στηρίξουν επαρκώς τη Δημόσια Υγεία.
Η αδιαφορία, η έλλειψη σχεδιασμού, η ανεπαρκής επιστημονική ενημέρωση και η αδυναμία επικοινωνίας με τους Πολίτες έχουν υψηλό κόστος στα θέματα υγείας.
Οι συνεχείς "εκδηλώσεις" πριν λίγο καιρό στις οποίες δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούν οι Πολίτες, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται σαν "σαρδέλες" ,δείχνουν ότι δεν χρειάζεται μόνο "ατομική ευθύνη", αλλά χρειάζεται κυρίως υπευθυνότητα εκ μέρους των θεσμικά "υπεύθυνων". Η αδυναμία μας να πλησιάσουμε τους Πολίτες έναν -έναν και να δώσουμε το καλό παράδειγμα , όπως φάνηκε σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις, δημιουργεί πλειάδα προβλημάτων.
Να θυμίσουμε, λοιπόν, στους "αρμοδίους" ότι "κολλάει" παντού. Ότι έχουν ευθύνη για την συστηματική, υπεύθυνη και με ανθρωπιά ενημέρωση των Πολιτών, ειδικά των ευαίσθητων, απομονωμένων και περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων. Να θυμίσουμε ότι στην Ιατρική Επιστήμη το αίτιο και το αποτέλεσμα μπορεί να απέχουν πολύ χρονικά μεταξύ τους. Σήμερα να κάνει κανείς μια "εκδήλωση" χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο και να επέλθει η καταστροφή έναν μήνα μετά.
Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Ας προσπαθήσουμε όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο να δώσουμε το καλό παράδειγμα στους συμπολίτες μας. Ας προσέξουμε τις αποστάσεις και τις μάσκες. Ας τους παροτρύνουμε με ευγενικό και ανθρώπινο λόγο υπέρ του εμβολιασμού. Ας υιοθετήσουμε, επιτέλους, τη μόνη αποτελεσματική τακτική υπέρ της Δημόσιας Υγείας: "Πόρτα πόρτα".
Με λόγο ευθύνης αλλά και ευγένειας.
                                                              

                                                                   

    

randomness