Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Η κατασκευή πολυβολείων, 1948

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος

 



Αριθ. Αποφ.95
Της 27ης Φεβρουαρίου 1948.

Το Δημοτικόν  Συμβούλιον το Δήμου Λάμιέων συνελθών την 23ην Φεβρουαρίου 1948… ο κ. Δήμαρχος εισηγείται τω Δημοτικώ Συμβουλίω ότι η ενταύθα 85 Περιοχή δια του υπ’ αριθμ.60/2/ΑΙ/ 18-2-48 εξαιρετικώς επείγοντος εμπιστευτικού εγγράφου της, παρακαλεί όπως ο Δήμος εγκρίνει πίστωσιν Δραχ. 15.000.000 δια την κατασκευήν 10 Πολυβολείων εις διάφορα σημεία της πόλεως Λαμίας δια την ασφάλειαν της πόλεως, καθότι αύτη δεν δύναται να εγκρίνει τοιαύτην δαπάνην. Εις πλείστας δε πόλεις της Ελλάδος ο Δήμος ανέλαβεν τας δαπάνας κατασκευής ομοίων έργων και καλεί το σώμα ίνα αποφανθή σχετικώς.
    Ακούσαν τον Δήμαρχον, ιδόν τα σχετικά, κρίνον εξαιρετικώς επείγουσαν και αναγκαίαν την κατασκευήν των εν λόγω Πολυβολείων δια την ασφάλειαν της πόλεως Λαμίας,
Αποφαίνεται ομοφώνως
Εγκρίνει και ψηφίζει όπως εις βάρος του υπ’αριθμ. Κεφ. 39 και άρθρον δημιουργούμενον νέον 1 εις ο, υπό τον τίτλον  «Κατασκευή Πολυβολείων δια την ασφάλειαν της πόλεως Λαμίας» αναφέρει πίστωσιν  δραχ. 10.000.000 μεταφερομένην εκ… αποθεματικού … του προϋπόλογισμού  καταβληθώσι εις τον μόνιμον υπάλληλον του Δήμου  Γραμματέαν Α΄. Αθ. Παπαθανασίου και έναντι ατομικής του αποδείξεως Δραχ. 10.000.000 δια την κατασκευήν 10 Πολυβολείων εις διάφορα σημεία υποδειχθησόμενα  υπό της ενταύθα Περιοχής.
                           Εγένετο και εδημοσιεύθη αυθημερόν.
                                               Ο Πρόεδρος.
 
Συνεδρίασις 6η, 8 Μαρτίου 1948.
Πράξις 114.

Ο κ. Δήμαρχος εισηγείται επί του υπ’ αριθμ. Δ/60/12/Α1/ 15-3-1948  εγγράφου της 85ης Περιοχής και της καεπειγούσης ανάγκης κατασκευής 10 Πολυβολείων προς ασφάλειαν της πόλεως Λαμίας και το Δημοτικόν Συμβούλιον ομοφώνως εγκρίνει συμπληρωματικήν πίστωσιν δραχμών 30.000.000 προς αποπεράτωσιν τούτων άνευ δημοπρασίας, συμφώνως τη οικία μελέτη ΤΥΔΚ αρμοδίως θεωρημένη υπό του κ. Νομομηχανικού  Φθιώτιδος, ως εν ταυταρίθμω αποφάσει εκτίθεται.

Σημείωση: Σώζονται μόνον οκτώ, και τα οποία βρίσκονται μερικά στη βορεινή πλευρά του λόφου του Κάστρου, στις απολήξεις της Όθρυος, δυο στις πλαγιές του Προφήτη Ηλία, ανάμεσα στη βορεινή πλευρά της Λαμίας και του Περιφερειακού δρόμου  και στο Ισιαδάκι.  Τα εν λόγω Πολυβολεία, απομεινάρια –μνημεία – του αδελφοκτόνου Εμφυλίου  (1946-1949) είναι εντελώς εγκαταλειμμένα. Φιλοξενούν κότες, πρόβατα, σανό και κήπους με ζαρζαβατικά. Δύο, από τα τέσσερα στο Ισιαδάκι, λειτούργησαν ως αναψυκτήριο και τουαλέτες, τώρα όχι μονάχα έχουν εγκαταλειφθεί, αλλά  βρίσκονται σε διάλυση και ερήμωση.
Παρά τις προσωπικές μου αναφορές, άρθρα στον Τύπο και προσπάθειες για την αξιοποίησή τους, και τη διατήρησή τους, δεν  τους δόθηκε η δέουσα προσοχή. Είναι εμβληματικά μνημεία. Πρέπει να κηρυχθούν  διατηρητέα μνημεία της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Να γίνουν χώροι  διδασκαλίας, και μάθησης. Να διασωθούν,  αφορούν  γεγονότα και καταστάσεις που στοίχησαν τη ζωή  χιλιάδων Ελλήνων.

 

randomness