Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΤΟ ΜΥΛΑΥΛΑΚΟ - Το αυλάκι, η πηγή της ζωής

Γράφει: ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος

 

Το Μυλαύλακο της Λαμίας έχει μια τέτοια μακρόχρονη ιστορία, ώστε οι απαρχές της δημιουργίας του και της χρήσης του πρέπει να βρίσκονται στους χρόνους της Μυκηναϊκής εποχής.
Η περιοχή της Αγίας Παρασκευής - Ταράτσα - κατοικήθηκε στη διάρκεια της πιο πάνω αναφερομένης εποχής, απόδειξη οι τάφοι που βρέθηκαν στη διάρκεια των έργων του αερίου. Για την άρδευση των γεωργικών προϊόντων πρέπει να χρησιμοποιήθηκε τούτο το αυλάκι. Σήμερα λειτουργεί ακόμα αρδεύοντας τα κτήματα με τις πολυάριθμες και αιωνόβιες ελιές.

Η διατήρηση του χωριού αυτού - περίπου 100 οικογενειών - συνεχίστηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν σχετικές αναφορές περιηγητών, αλλά και του Όθωνα και του Γεωργίου Α΄, οι οποίοι διάβηκαν από εκεί σε ένα από τα ταξίδια τους στη Φθιώτιδα.

Το Μυλαύλακο, λοιπόν, ξεκινούσε από τον Ξηριά, από ένα σημείο πολύ πιο πάνω από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Διέσχιζε ένα μέρος της βόρειας πλευράς των Γαλανέϊκων και προχωρούσε κατά μήκος της Τυμφρηστού, διέσχιζε το λόφο του Αγίου Λουκά και έφτανε μέχρι τη Συνοικία του Παγκρατίου. Στη διαδρομή του κινούσε τον νερόμυλο ο οποίος βρισκόταν στο λόφο της Αγίας Παρασκευής - υπάρχουν οι γκρεμισμένοι πετρόχτιστοι τοίχοι ακόμα. Κινούσε τον νερόμυλο που βρισκόταν στη συμβολή της Υψηλάντου και Μακροπούλου - σήμερα υπάρχει εκεί το νηπιαγωγείο.

Ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή (1611-1684), ο οποίος επισκέφθηκε το Ιζντίν-Ζητούνι στα 1668, στο βιβλίο του Σεγιαχάτ - Ναμέ (Βιβλίο Περιοδείας) μας αναφέρει για 14 νερόμυλους οι οποίοι λειτουργούσαν στις πλαγιές ανάμεσα στην Τυμφρηστού και την Μακροπούλου. Μας αναφέρει ακόμα πως υπήρχαν 13 μαχαλάδες μουσουλμάνων και 8 των απίστων και ότι τα 2300 κεραμόσπιτα είχαν πλούσια περιβόλια και αμπέλια τα οποία αρδεύονταν από το Μυλαύλακο. Μέχρι τη δεκαετία του ΄60 λειτουργούσε ο τελευταίος νερόμυλος του Παπαγιάννη, ο οποίος βρισκόταν στα αριστερά της εισόδου για το Παγκράτι.

Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, όταν οι κάτοικοι των ορεινών χωριών εκδιώχθηκαν, μετακόμισαν στη Λαμία. Ήταν αυτοί που δημιούργησαν τη Συνοικία του Νέου Κόσμου και η οποία μετονομάσθηκε σε Συνοικία της Νέας Ιωνίας, κάπου στη δεκαετία του 60. Οι πρώτοι κάτοικοι στεγάστηκαν σε πλινθόκτιστες χαμοκέλες με πισσόχαρτο. Κατασκευάστηκαν με το νερό από το Μυλαύλακο. Χωρίς τούτο θα ήταν αδύνατη η ανοικοδόμηση και το πότισμα των κήπων με τα ζαρζαβατικά που διατήρησαν τους κατοίκους στη ζωή.

Σήμερα, ο Δήμος Λαμιέων προβαίνει σε ένα θαυμάσιο έργο, ένα έργο μακροχρόνιας επιθυμίας των κατοίκων της συνοικίας: πεζοδρομεί το Μυλαύλακο. Έργο πολυδάπανο, αλλά και τόσης μεγάλης ζωτικής σημασίας.

Θα τελειώσω με μια παράκληση προς τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, πως όταν τελειώσει τούτο το έργο, να γραφεί σε μια εντοιχισμένη πλάκα, με λίγες αδρές γραμμές η ιστορία τούτου του Μυλαύλακου, το οποίο κράτησε στη ζωή τους κατοίκους της Λαμίας και όχι μόνον, για τόσους αιώνες. Αποτελεί ένα σπουδαίο κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας.

 

 

 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.