Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αφιέρωμα στα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης - H EΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ!

Γιορτάζουμε την Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021, την εθνική μας εποποιία. Τον πόλεμο ανεξαρτησίας των Ελλήνων ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία. Ο τόπος μας, η Ρούμελη, πρωτοστάτησε στον αγώνα για την αποτίναξη της σκλαβιάς και οι Ρουμελιώτες οπλαρχηγοί συντάχθηκαν από τους πρώτους στον ιερό αγώνα. Από τότε, ένας τόπος όμορφος, ευλογημένος και βασανισμένος, πήρε την τύχη στα χέρια του και άλλαξε τον Ευρωπαϊκό χάρτη και τη μοίρα του για πάντα. Τιμή λοιπόν στους αγωνιστές μας, ανώνυμους και επώνυμους, που πολέμησαν για λευτεριά και δικαιοσύνη.

Ο Δήμος Λαμιέων στο πνεύμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, ανήμερα της εθνικής εορτής και ώρα 19:00, πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα την παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος του κ. Άρη Σφακιανάκη, που σηματοδοτεί και την έναρξη του Επετειακού Προγράμματος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και την Εθνική Παλιγγενεσία.

Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, κ. Νίκος Ορφανός συναντά τον συγγραφέα κ. Άρη Σφακιανάκη και συνομιλούν για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, με αφορμή το βιβλίο Η σκιά του Κυβερνήτη.

Η αφήγηση ξεκινά στα τέλη του 1827, όταν η Ελλάδα αγωνίζεται ακόμη για την ανεξαρτησία της.

Οι δύο εμφύλιοι πόλεμοι, η πτώση του Μεσολογγίου, οι καταστροφές του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και οι πολύχρονοι αγώνες έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στην απόγνωση. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν, καλούν τον Ιωάννη Καποδίστρια να κυβερνήσει την Ελλάδα, με τη σύμφωνη γνώμη και των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής και οι ελπίδες αναπτερώνονται.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει η ηθοποιός, κα Φωτεινή Φύκα.

Η επετειακή εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Λαμιέων www.lamia.gr και συγκεκριμένα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://lamia.gr/basiki-selida/zontani-anametadosi-ekdiloseon και από το κανάλι του Δήμου Λαμιέων στο youtube.

• Φόρο τιμής στους ξεσηκωμένους Έλληνες του 1821 που αγωνίστηκαν για τη ελευθερία τους και τα υψηλά ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αποτίουν σήμερα με τα μηνύματά τους οι τοπικές αρχές, σε μια ενδειξη ευγνωμοσύνης και σεβασμού στους αγωνιστές του ΄21. 

 

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Πέμπτης 25 Μαρτίου.

 

 

    

randomness