Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αισιοδοξία ενόψει εκλογών (Αρθρο Χρήστου Αλεξανδρή)

 

  Το είχαμε διακρίνει καθ'ολη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου . Υπήρχε μια υπέρμετρη αισιοδοξία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα των εκλογών . Υπήρχε μια σχεδόν βεβαιότητα οτι θα είναι πρώτο κόμμα . Αμφισβητούσαν συλλήβδην τις δημοσκοπήσεις και αυτό που μονίμως υποστήριζαν ηταν οτι οι μετρήσεις υποεκτιμούν την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ . Πρόβαλλαν ως παράδειγμα τις ευρωεκλογές του 2019 και τις συνέκριναν με τις βουλευτικές εκλογές της ιδιας χρονιάς , οταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις του κατα δέκα μονάδες . Πίστευαν οτι το ιδιο θα συνέβαινε και τώρα . Θεωρούσαν  οτι το κόμμα τους θα είναι πρώτο και αυτή την  αισιοδοξία εύκολα θα μπορούσε να τη διακρίνει κανείς συζητώντας με ενα απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ,  στις δηλώσεις που εκαναν  ή στα σχόλια που αναρτούσαν την προεκλογική περίοδο  στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Facebook  . Συζητώντας προεκλογικά με ενα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία μου μετέφερε μια εικόνα που είχε αποκομίσει απο την επαφή του με τον κόσμο . Διαπίστωνε αυτό που δεν προέκυπτε απο τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που εβλεπαν το φώς της δημοσιότητας . Οτι  το  κλίμα αλλάζει μέρα με τη μέρα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ  . Κάνοντας αυτές τις διαπιστώσεις ο συνομιλητής μου με ...συμβούλευσε  να μην ακούω  ''τις στημένες δημοσκοπήσεις και την προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας'' , σημειώνοντας πως ''η πραγματική δημοσκόπηση είναι εξω στον κόσμο'' .  Συμφώνησα μαζί του λέγοντας οτι πράγματι η κάλπη είναι η πραγματική δημοσκόπηση . Και οτι οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής και αποτυπώνουν μια τάση , ενα κλίμα . Πρέπει ομως να τις λαμβάνουμε υπόψιν ως ενα χρήσιμο εργαλείο διερεύνησης των τάσεων της κοινής γνώμης .  Μην σπάμε το θερμόμετρο , επειδή δείχνει οτι εχουμε πυρετό . Αλλωστε , του ελεγα οτι το δείγμα της δημοσκόπησης είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικό απο την επαφή που μπορεί να εχει ενας υποψήφιος βουλευτής ή ενας περιφερειακός σύμβουλος με τους πολίτες  . Η δημοσκόπηση ρωτά 1200 ατομα , ενω είναι φύσει αδύνατον ενας πολιτικός σε μια περιοδεία να συναντήσει τόσους πολλούς ανθρώπους που να του επιτρέπει να βγάζει ασφαλή συμπεράσματα  . Αυτό δεν το βγάζουμε εμείς απο το μυαλό μας . 

Αυτό δείχνουν ολες οι ερευνες . Επομένως , ελεγα τότε στο φίλο συνομιλητή μου ,  καλό είναι να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει εκλογών , αλλά  μην υπερβάλλουμε κιόλας .  Στις 21 Μαίου ηρθε το αποτέλεσμα της πραγματικής δημοσκόπησης που διέψευσε ολες τις δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιευτεί  και δεν ηταν και λίγες . Δεν διαψεύστηκαν  ομως μόνο οι δημοσκόποι . Διαψεύστηκαν και τα στελέχη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ με τις αναλύσεις που εκαναν . Το βράδυ των εκλογών οι κάλπες επεφύλασσαν εναν απόλυτο αιφνιδιασμό . Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στη Φθιώτιδα εβλεπαν το τελικό αποτέλεσμα και δεν πίστευαν στα μάτια τους .  Τα θυμάμαι ολα αυτά σήμερα και αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν ανθρωποι που ζούν απο τόσο κοντά την πολιτική , να βρίσκονται τόσο μακριά απο την πραγματική ζωή . Πράγματι είναι να απορεί κανείς .Εκείνο που δεν ξέρω σήμερα είναι αν ο συνομιλητής μου διακατέχεται απο την ιδια αισιοδοξία ενόψει και των δεύτερων εκλογών της 25ης Ιουνίου .  
 
                                                                                                                                                                                                                               Χρήστος Αλεξανδρής 
 
 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness