Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αλλάζει οψη το Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας

 

600.000 ευρώ θα διατεθούν απο την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την επισκευή και συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας . Το εργο εγκρίθηκε από την  Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων  και  Σύγχρονων  Μνημείων  του  Υπουργείου Πολιτισμού  το 2005 και επρεπε να περάσουν 13 ολόκληρα χρόνια για να υλοποιηθεί . Στην  τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Κύμη εγκρίθηκε το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σήμερα  ο Αντιπεριφερειάρχης  Φθιώτιδας  Ευθύμιος Καραΐσκος , επισκέφθηκε τον  Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας  Αθανάσιο Μακρυγιάννη για να τον ενημερώσει για την κατασκευή του εργου που αναβαθμίζει την εικόνα του δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία . 

Το συγκεκριμένο έργο που θα υλοποιηθεί τελικά από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,  είχε ενταχθεί στο  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  με τη  μελέτη που  συντάχθηκε από  τη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.  .

Σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση αποσαρθρωμένων εξωτερικών επιχρισμάτων , η επισκευή και μερική αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων του κτιρίου. και ο επαναχρωματισμός εξωτερικά όλου του κτιρίου.

Το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί εντός έτους από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης για τη κατασκευή του.

 

Σχετικά με το  έργο ο Αντιπεριφερειάρχης  Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραίσκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσω τον Πρόεδρο του Δικηγορικού μας Συλλόγου, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης, η οποία ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση ενός έργου που αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Πρόκειται για το Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας, ένα έργο που θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ένα έργο που αποτελούσε πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου και το οποίο θα ξαναδώσει αίγλη στο Νεοκλασικό αυτό κτίριο για να  αποτελέσει και πάλι στολίδι της πόλης της Λαμίας. Μαζί αλλάζει  όψη και ολόκληρο το κέντρο της πόλης μας, μιας και το συγκεκριμένο κτίριο δεσπόζει σε κεντρικότατο σημείο του ιστορικού κέντρου»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας ''το έργο κρίνεται αναγκαίο καθώς έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η  υλοποίησή του θα συμβάλλει στην προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηρίου, με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική αξία. Επίσης θα συμβάλλει στην διάχυση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την εύρυθμη λειτουργίας των δικαστηρίων '' . 

Την υλοποίηση του εν λόγω έργου, επέβαλλαν η προστασία  των δικαστικών λειτουργών,  δικηγόρων , εργαζομένων και ολων των διαδίκων  και η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος που να συμβάλει, λειτουργικά, στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Το Δικαστικό Μέγαρο ηταν  κτίσμα του 19ου αιώνα,  με  ιδιαίτερη καλλιτεχνική  και  αρχιτεκτονική αξία, αντιπροσωπευτικό  δείγμα  κτιρίου  αυτής της κλίμακας, στη πόλη της Λαμίας, και πρόκειται για ένα κτίριο που κτίστηκε με δωρεά του Αντρέα Συγγρού, με έντονα νεοκλασικά στοιχεία, ενδεικτικό της επίσημης αρχιτεκτονικής των Δημόσιων Κτιρίων της εποχής και ένα από τα λίγα εναπομείναντα στην πόλη της Λαμίας . Η επισκευή του θα συμβάλλει στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης της Λαμίας.

 

 

Φωτογραφίες

    

 

randomness