Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Άλυτο για δεκαετίες το αποχετευτικό στα Καμένα Βούρλα

• “Τα λύματα από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Καμένων Βούρλων καταλήγουν στη θαλάσσια περιοχή του Κάμπινγκ ΕΟΤ”, αναφέρει Έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος


Άλυτο πρόβλημα για δεκαετίες παραμένει το αποχετευτικό πρόβλημα στο Δήμο Καμένων Βούρλων και ένα δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας ήρθε να μας υπενθυμίσει μια κατάσταση που χρονίζει και την οποία δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν κράτος και Δημοτικές Αρχές που άσκησαν διοίκηση στο Δήμο τα προηγούμενα χρόνια. 

“Μακροβούτια στα λύματα των Καμένων Σύμφωνα με ... θεατή τον Δήμαρχο” ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Documento που αναφερόταν στην έκθεση των Επιθεωρητών και Ελεγκτών Νοτίου Ελλάδος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). 

Σύμφωνα με αυτή “τα λύματα από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Καμένων Βούρλων καταλήγουν στη θαλάσσια περιοχή του Κάμπινγκ ΕΟΤ Καμένων Βούρλων όπου και βρίσκεται η έξοδος της εγκατάστασης, χωρίς να υπόκεινται στην επιβαλλόμενη επεξεργασία που απορρέει από το ισχύον θεσμικό κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και από την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) της περιοχής.

Στην έκθεση αυτοψίας παρατίθεται μια σειρά λόγων ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επίλυση αυτού του σοβαρού για την υγεία και το περιβάλλον ζητήματος.

Συγκεκριμένα αναφέρεται οτι κατά τον χρόνο της αυτοψίας διαπιστώθηκε ότι στην ΕΕΛ γινόταν εισαγωγή λυμάτων αλλά δεν πραγματοποιείτο επεξεργασία τους σύμφωνα με την επιβαλλόμενη διαδικασία.

Το φρεάτιο εισόδου δεν ήταν κλειστό, όπως επιβάλλεται, ούτε υπήρχε σύστημα αερισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οσμές τοπικά και διαχεόμενες σε όλον τον χώρο του γηπέδου.

Στη μονάδα εσχάρωσης υπήρχε έμφραξη από στερεά υλικά των λυμάτων, τα δε εσχαρίσματα συγκεντρώνονταν χειρωνακτικά, πρόχειρα σε κάδο, ενώ υπήρχε και μικρός σωρός αυτών εντός του κτιρίου της προεπεξεργασίας.

Το κτίριο της προεπεξεργασίας και της πρωτοβάθμιας επεξεργασίας είχε υποστεί φθορές και υπήρχαν ανοίγματα στα περιμετρικά στοιχεία του, με αποτέλεσμα να ελευθερώνονται οσμές από τη γενόμενη επεξεργασία των λυμάτων.

Η χλωρίωση δεν λειτουργούσε και τα υγρά λύματα απορρίπτονταν στον αποδέκτη χωρίς να υποστούν τη σχετική τελική επεξεργασία.

Δεν πραγματοποιούνταν επεξεργασία της προερχόμενης από τα λύματα λάσπης (καθαρισμός και πάχυνση – πύκνωση), καθώς το σύστημα επεξεργασίας είχε υποστεί βλάβη και δεν λειτουργούσε από ετών.

Οπως αναφέρει επί λέξει η Προσωρινή Εκθεση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων οι τιμές υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια διάθεσης υγρών αποβλήτων που προβλέπονται στην ΑΕΠΟ της δραστηριότητας και στην ΚΥΑ 5673/400/5.3.97 – ΦΕΚ 192/Β/ 14.3.97).

Οι υπερβάσεις αφορούν σε όλες τις παραμέτρους πλην του pH και του υπολειμματικού χλωρίου, κάτι που στην τελευταία παράμετρο είναι φυσικό, αφού δεν πραγματοποιείται χλωρίωση, όπως επιβάλλεται, πριν τη διάθεση στον αποδέκτη.

Όλες οι ανωτέρω μετρήσεις συνάδουν με το γεγονός της μη ορθής λειτουργίας της Ε.Λ.Λ. και τη διαπίστωση της διάθεσης ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων στη θάλασσα (φυσικό αποδέκτη)».

Η μη λειτουργία της ΕΕΛ και η μη συμμόρφωση τόσο με το άρθρο 7 της ΚΥΑ 5673/400/05.03.1997 – (ΦΕΚ 192/Β/ 14.03.1997) αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, «σύμφωνα με το οποίο τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε υδάτινους αποδέκτες πρέπει να υπόκεινται σε επεξεργασία, όσο και με τους περιβαλλοντικούς όρους της (21) σχετικής ΑΕΠΟ που αφορούν την επεξεργασία των λυμάτων έχουν ως αποτέλεσμα τη ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και τον κίνδυνο περαιτέρω ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, και τελικά τον αυξημένο κίνδυνο για την υγιεινή και τη δημόσια υγεία».

Η μη λειτουργία της ΕΕΛ σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο ρυπαίνει τη θαλάσσια περιοχή, υποβαθμίζει το περιβάλλον και τελικά αυξάνει τον κίνδυνο για την υγιεινή και τη δημόσια υγεία, καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η έκθεση έχει κοινοποιηθεί στην αρμόδια δημοτική αρχή και έχει παραληφθεί από τον δήμαρχο Καμένων Βούρλων Ηλία Κυρμανίδη, ενώ έχει διαβιβαστεί και στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι, σωλήνας αμιάντου του κεντρικού αγωγού παρουσίασε βλάβη με αποτέλεσμα τα λύματα να είναι σε κοινή θέα.

Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης με το Δήμαρχο Ηλία Κυρμανίδη να διαβεβαιώνει τότε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία των κατοίκων και των τουριστών.

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα αποχέτευσης των Καμένων Βούρλων ο κύριος Κυρμανίδης δηλώνει πως πλέον είναι παλιάς τεχνολογίας και κατά την γνώμη των ειδικών θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί.

Ο ίδιος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες και περιμένει καλά νέα, ενώ προσθέτει πως έχει ζητήσει και έκτακτη χρηματοδότηση τριών εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αναμένοντας πως θα έχει θετική ανταπόκριση.

Το δημοσίευμα της Κυριακάτικης εφημερίδας στάθηκε αφορμή και για πολιτική αντιπαράθεση.

Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργικά Μαζί” Ιωάννης Συκιώτης υποστηρίζει ότι “η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχει δημοσιεύσει το πόρισμα της έκθεσης και να προχωρήσει σε ενημέρωση των δημοτών και των επισκεπτών των Καμένων Βούρλων.

Επιπλέον, είναι πρόφαση να λέγεται ότι τώρα που οι επιθεωρητές εντόπισαν λύματα στη θάλασσα, θα δοθεί χρηματοδότηση».

 

 

 

Απόψεις