Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανάρπαστα τα καυσόξυλα στη Λαμία!

• Με την τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει εκτοξευθεί, πολλοί είναι οι πολίτες που πλέον σκέφτονται σοβαρά να κλείσουν τους διακόπτες στους λέβητες και στα κλιματιστικά και να προσπαθήσουν να ξεχειμωνιάσουν καίγοντας ξύλα στο τζάκι και στις ξυλόσομπες


Φωτιά θα πάρουν φέτος τα τζάκια και οι ξυλόσομπες προκειμένου οι Λαμιώτες να βγάλουν τον χειμώνα σε μια προσπάθεια να αποφύγουν άλλες ακριβές πηγές ενέργειας. Το σλόγκαν που κυριαρχεί σε πολλά νοικοκυριά στη Λαμία είναι “απεξάρτηση απο φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα”, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εγκαταλείπουν και το πετρέλαιο και στρέφονται στα καυσόξυλα, αγοράζοντας σόμπες και στόφες για να ζεσταθούν το χειμώνα. Οργασμός για την προμήθεια καυσόξυλων παρατηρείται και στα χωριά της περιοχής.

Με την τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει εκτοξευθεί πολλοί είναι οι πολίτες που πλέον σκέφτονται σοβαρά να κλείσουν τους διακόπτες στους λέβητες και στα κλιματιστικά και να προσπαθήσουν να ξεχειμωνιάσουν καίγοντας ξύλα στο τζάκι και στις ξυλόσομπες, αν και οι τιμές των καυσόξυλων αλλά και άλλων στερεών καυσίμων όπως του πέλετ έχουν αυξηθεί σημαντικά. Από τα 65 ευρώ το κυβικό πέρσι, φέτος η τιμή έχει αγγίξει τα 85 ευρώ.

Τα τηλέφωνα στις αποθήκες ξυλείας χτυπούν ασταμάτητα παρότι η τιμή του κυβικού έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρσι.

Όπως είπε στον “Λ.Τ.” ο ιδιοκτήτης της εμπορικής επιχείρησης στην Αγία Παρασκευή, Γιώργος Τσεκούρας, οι παραγγελίες έχουν αρχίσει εδώ και εβδομάδες και τα τηλέφωνα στο γραφείο χτυπούν διαρκώς με τον κόσμο να ζητά να προμηθευτεί ξύλα.

Ο κ. Τσεκούρας πουλά προς 85 ευρώ το κυβικό και τα παραδίδει χύμα στον πελάτη, ενώ εάν τα ζητήσει συσκευασμένα τότε θα επιβαρυνθεί περισσότερο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως ο ίδιος λέει, δεν είναι η έλλειψη καυσόξυλων αλλά οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια.  

«Δεν εχουμε υλοτόμους και μετατοπιστές και αυτό κάνει την κατάσταση δυσκολότερη καθώς πράγματι η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 30 και 40% φέτος αφού πολύς κόσμος έχει στραφεί στο ελληνικό καυσόξυλο», σημειώνει. «Για την ώρα έχω ξυλεία να παραδώσω, αλλά σύντομα η αποθήκη μου θα αδειάσει. Προσωπικά δεν έχω πάρει ποτέ καυσόξυλα από Βουλγαρία, αλλά επειδή φέτος η γειτονική χώρα δεν έδωσε ξυλεία στους Έλληνες εμπόρους, όλοι στράφηκαν στα ελληνικά καυσόξυλα και για αυτό υπάρχει έλλειψη» είπε χαρακτηριστικά.

Η πολιτεία μπροστά αε αυτή την πιεστική κατάσταση εχει δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους ορεινών περιοχών να προβούν είτε οργανωμένα ως κοινότητα είτε ατομικά στην υλοτόμηση ξυλείας, υπό την εποπτεία των οικείων δασικών υπηρεσιών, για να καλύψουν τις ανάγκες για τη χειμερινή περίοδο. Όπως τονίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχετική ανακοίνωση, ήδη διατίθενται δωρεάν καυσόξυλα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (ΔΑΣΕ) προς τους κατοίκους σε όλη την Ελλάδα.

Φέτος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο διέθεσε 4.500.000 ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη πίστωση της τελευταίας δεκαετίας, προς τις υπηρεσίες Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής: Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, για κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων στις ορεινές περιοχές της χώρας. 



Με βάση τα όσα προβλέπονται στη ρυθμιστική δασική διάταξη σε κατοίκους των Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων της περιοχής αρμοδιότητάς των κατά τόπους Δασαρχείων είναι προαπαιτούμενη η συγκατάθεση των ιδιοκτητών ή διακατόχων) να υλοτομούν και να συλλέγουν:

(α). Καυσόξυλα που προέρχονται από κατακείμενα ή με κλίση επικίνδυνα δένδρα άχρηστα στις τέχνες, από ιστάμενα δένδρα σε ξερή κατάσταση (σάπια, κουφαλερά κλπ.) και από υπολείμματα υλοτομιών, εφόσον στην περιοχή διενεργούνται υλοτομίες σε εφαρμογή ετήσιου προγράμματος διαχείρισης των δασών.

Το συνολικό βάρος των καυσοξύλων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) τόνους κατ' έτος για κάθε οικογένεια όταν προορίζονται αποκλειστικά για οικιακή χρήση μέσα στα διοικητικά όρια των παραπάνω Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων, όπου διαμένουν. Τη μόνιμη διαμονή στις αναφερόμενες Τοπικές ή Δημοτικές Κοινότητες των ενδιαφερομένων πιστοποιούν οι αντίστοιχοι πρόεδροι. Η συλλογή και διακίνησή τους από τα δάση στις Τοπικές ή Δημοτικές Κοινότητες στην περιφέρεια των οποίων υπάγονται, γίνεται αποκλειστικά για οικιακή χρήση ύστερα από σχετικό αίτημα, με την επίβλεψη του δασοφύλακα της περιοχής, όλο το χρόνο, με εξαίρεση τα υπολείμματα υλοτομιών που θα γίνεται κατά το χρονικό διάστημα από 16 Αυγούστου μέχρι 30 Νοεμβρίου κάθε έτους.

(β). Καυσόξυλα που προκύπτουν σαν προϊόντα εκτάκτων καρπώσεων από την υλοποίηση έργων (όπως διάνοιξης δρόμων κ.λ.π.) σε εκτάσεις δασικής μορφής με έγκριση επέμβασης, όταν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για οικιακή χρήση μέσα στα διοικητικά όρια των τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων της περιοχής ευθύνης του υλοποιηθέντος έργου και με την προϋπόθεση ότι δεν προβλέπεται διαφορετικά από τις ισχύουσες διαχειριστικές μελέτες. Η συλλογή και διακίνησή τους γίνεται με επίβλεψη του δασοφύλακα της περιοχής, όλο το χρόνο και η διάθεση θα γίνεται με μέριμνα των προέδρων των Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων, που θα λαμβάνουν υπόψη κριτήρια υποχρεωτικά τη μόνιμη κατοικία και εν συνεχεία την αναπηρία (ΑΜΕΑ), ανεργία, εισόδημα, μεγάλη ηλικία κλπ. Στην περίπτωση που περισσεύουν ποσότητες καυσοξύλων θα διατίθονται εν συνεχεία σε δεύτερο στάδιο στις όμορες τοπικές ή δημοτικές κοινότητες με τους ίδιους όρους.

(γ). Καυσόξυλα από καμένες δασικές εκτάσεις και ύστερα από εγκριτική απόφαση ως έκτακτης κάρπωσης όπου απαιτείται, ανάλογα με το μέγεθος της έκτασης και του ξυλώδους όγκου απόληψης και εφόσον ληφθούν υπόψη σε σχέση με το δασοπονικό είδος οι απαιτήσεις της έκτασης για φυσική αναγέννηση.

Η συλλογή και διακίνηση των καυσοξύλων από τα καμένα δάση και καμένες δασικές εκτάσεις, θα διενεργείται ύστερα από θετική απάντηση σε σχετικό αίτημα για οικιακή χρήση των κατοίκων των Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων των καμένων δασών, χωρίς δασονομικά έγγραφα με την επίβλεψη του δασοφύλακα της περιοχής και για το χρονικό διάστημα από 16 Αυγούστου μέχρι 30 Νοεμβρίου κατ’ έτος.

(δ). Σε κατοίκους Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων της περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου στις περιφέρειες των οποίων δεν υπάρχουν δάση προς ικανοποίηση αντίστοιχων αναγκών ή τα υπάρχοντα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους, να υλοτομούν και να συλλέγουν καυσόξυλα με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται στην προηγούμενη (α) και (γ) παράγραφο , μέσα από δάση γειτονικών των περιοχών, εφόσον οι δυνατότητες των δασών καλύπτουν πρωτίστως τις ανάγκες των κατοίκων των Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων στην περιφέρεια των οποίων υπάγονται τα δάση.

Ο χρόνος υλοτομίας-συλλογής, η ποσότητα και η θέση συλλογής θα γίνεται με την επίβλεψη του δασοφύλακα της περιοχής, θα καθορίζεται στο απαντητικό έγγραφο της Υπηρεσίας προς τον ενδιαφερόμενο, με κοινοποίηση στην Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα προορισμού.

Ανάλογη διαδικασία ως προς το χρόνο υλοτομίας-συλλογής, την ποσότητα και θέση συλλογής αλλά και τη δυνατότητα συλλογής, σε σχέση με την ετήσια παραγωγική δυνατότητα των δασών της περιοχής μας, θα καθορίζεται στο απαντητικό έγγραφο της Υπηρεσίας και προς τους ενδιαφερόμενους κατοίκους ορεινών και ημιορεινών Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων (όπως κτηνοτρόφοι κλπ) που διαμένουν τους χειμερινούς μήνες εκτός των αναφερόμενων περιοχών αλλά εντός της περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου και ευρύτερα της Περιφερειακής Ενότητας Φθ/δας. Ίδια διαδικασία ακολουθείται δευτερευόντως και για κατοίκους που είναι ευπαθείς ομάδες όπως ΑΜΕΑ, ασθενείς, άνεργοι, με χαμηλό εισόδημα κλπ που κατοικούν μόνιμα εντός της περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου.





Πασσάλους αποκλειστικά και μόνο από υλοτομία κέδρων προς περίφραξη αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε ορεινά και ημιορεινά χωριά όταν χρησιμοποιούνται από αγρότες για τις δικές τους ανάγκες και αποκλειστικά σε κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών χωριών. Η εκτίμηση των αναγκών σε πασσάλους, η υπόδειξη των θέσεων υλοτομίας (εφόσον δεν προκύπτει περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής) και η πιστοποίηση χρησιμοποίησης θα διενεργείται από το Δασοφύλακα της περιοχής και θα ελέγχονται από τον αρμόδιο Δασοπόνο.

Μέσα σε γεωργικώς ή δενδροκομικώς καλλιεργούμενες εκτάσεις,γεωργικές εκτάσεις ευρισκόμενες σε καθεστώς αγρανάπαυσης, σε κήπους και αυλές που ευρίσκονται εκτός οικιστικών χώρων, την υλοτομία ή αποκλάδωση μέχρι πέντε (5) ατόμων ανά στρέμμα και ύστερα από σχετική μας έγκριση, ατόμων πλατάνου (μόνο με στηθιαία διάμετρο άνω των 50 εκατοστών) καθώς και οποιονδήποτε αυτοφυών δασικών ειδών που φύονται αραιά και μεμονωμένα (πλην ελάτης), εφόσον η υλοτομία ή η αποκλάδωση κρίνεται αναγκαία για την ανάπτυξη και υλοποίηση της καλλιέργειας, αποφυγή ατυχημάτων κλπ.

Η αναγκαιότητα της υλοτομίας μετά από διαχρονική εξέταση και πιστοποίηση του μη δασικού χαρακτήρα της έκτασης (διαδικασία πράξης χαρακτηρισμού στις περιπτώσεις που απαιτείται) θα βεβαιώνεται με την συνεργασία του υπεύθυνου Δασολόγου και Δασοπόνου της περιοχής.

Η έγκριση υλοτομίας των δασικών ειδών θα πραγματοποιείται:

(α). Ατελώς όταν τα προϊόντα των υλοτομούμενων δασικών ειδών προορίζονται για τις ατομικές ανάγκες των ιδιοκτητών των παραπάνω αναφερόμενων εκτάσεων και μεταφέρονται εντός της περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου.

(β). Με τα απαραίτητα δασονομικά έγγραφα σε περίπτωση μεταφοράς εκτός της διοικητικής περιφέρειας του Δασαρχείου.
Εντός των εφαπτόμενων ορίων μεταξύ δασών και γεωργικώς ή δενδροκομικώς καλλιεργούμενων εκτάσεων ή γεωργικώς εκτάσεων ευρισκόμενων σε καθεστώς αγρανάπαυσης, την υλοτομία ή αποκλάδωση οποιονδήποτε αυτοφυών δασικών ειδών (πλην ελάτης) και ύστερα από σχετική μας έγκριση, εφόσον η υλοτομία ή η αποκλάδωση κρίνεται λόγω σκίασης απολύτως αναγκαία για την ανάπτυξη και υλοποίηση της καλλιέργειας.

Η αναγκαιότητα της υλοτομίας μετά από διαχρονική εξέταση και πιστοποίηση του μη δασικού χαρακτήρα της έκτασης (διαδικασία πράξης χαρακτηρισμού στις περιπτώσεις που απαιτείται) θα βεβαιώνεται με την συνεργασία του υπεύθυνου Δασολόγου και Δασοπόνου της περιοχής.

Η έγκριση υλοτομίας των δασικών ειδών θα πραγματοποιείται ατελώς και τα προϊόντα των υλοτομούμενων δασικών ειδών θα προορίζονται για τις ατομικές ανάγκες των ιδιοκτητών των παραπάνω αναφερόμενων εκτάσεων και θα μεταφέρονται εντός της περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου.

Μέσα σε ζώνες αποστραγγιστικών δικτύων που φέρουν δασική βλάστηση φυσικώς ή τεχνητώς δημιουργημένη ύστερα από σχετική μας έγκριση εφόσον η υλοτομία ή η αποκλάδωση κρίνεται αναγκαία για την λειτουργία των αποστραγγιστικών δικτύων, ανάπτυξη όμορων γεωργικών καλλιεργειών, αποφυγή ατυχημάτων κλπ. Τα προϊόντα των υλοτομούμενων δασικών ειδών προορίζονται για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων των Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων στην περιφέρεια των οποίων υπάγονται οι ζώνες των αποστραγγιστικών δικτύων.

Μέσα σε τεχνητές δασικές φυτείες που δημιουργούνται από τους ιδιοκτήτες τους, ως και οι από αυτούς φυτεύσεις δένδρων, επί εκτάσεων που έχουν τη μορφή των περιπτώσεων α’ και β’ της παρ.5 του άρθρου 32 του Ν.4280/2014 ή των περιπτώσεων α’ και β’ της παρ.6 του άρθρου 32 του Ν. 4280/14, είτε σε εφαρμογή εθνικών ή κοινοτικών προγραμμάτων είτε όχι, με σκοπό την παραγωγή δασικών προϊόντων ή την αναβάθμιση της αισθητικής του τοπίου για ατομικές ανάγκες ύστερα από σχετική μας έγκριση. Σε περίπτωση που προορίζονται για εμπορία θα συνοδεύονται με τα απαραίτητα δασονομικά έγγραφα.

Για την υλοτομία ατόμων πλατάνου των παραπάνω περιπτώσεων θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά οι οδηγίες που ισχύουν για το περιορισμό και την εξάπλωση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους πλατάνου.



Οι δασικές υπηρεσίες επιτρέπουν επίσης ατελώς και χωρίς τη δική τους έγκριση:

Τα εντός κήπων, αυλών και γεωργικώς ή δενδροκομικώς καλλιεργούμενων εκτάσεων, με ενημέρωση του δασοφύλακα της περιοχής στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου αποφυγής αγροζημιών, την υλοτομία οπωροφόρων-καρποφόρων δένδρων μη δασικών ειδών και την μεταφορά των προϊόντων οπουδήποτε χωρίς δασονομικά έγγραφα.

Απαγορεύεται απο τα Δασαρχεία

1. Η διάθεση προς εμπορία των ατελώς συλλεγομένων καυσοξύλων και κεδροπασσάλων περίφραξης.

2. Η υλοτομία ή κλαδονομή χλωρών ιστάμενων δένδρων κάθε δασοπονικού είδους:

α. Στα Δημόσια δάση χωρίς να ισχύει εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη, πίνακας υλοτομίας ή ρυθμιστική δασική διάταξη και στα μη Δημόσια δάση της περιοχής μας χωρίς εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη ή πίνακα υλοτομίας.

β. Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, σε αισθητικά δάση, σε μερικώς Δασοσκεπείς εκτάσεις και σε μικρές δασικές επιφάνειες έκτασης ομάδας ή συνδενδρίας.

3. Την υλοτομία ειδικότερα ατόμων πλατάνων που φύονται:

α. Σε άδενδρες περιοχές και σε περιοχές εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

β. Σε θέσεις αναψυχής ή ιδιαίτερης αισθητικής αξίας και στις παρόχθιες θέσεις ή θέσεις εντός της κοίτης ποταμών και χειμάρρων όταν ασκούν ιδιαίτερο προστατευτικό χαρακτήρα και δεν εμποδίζουν την ελεύθερη ροή των υδάτων.

γ. Σε αυτοτελείς ενώσεις εντός δασών άλλων δασοπονικών ειδών μορφής ομάδας ή συνδενδρίας.

δ. Σε περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δ.Α.Δ για το περιορισμό και την εξάπλωση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους πλατάνου.

4. Την υλοτομία ή κλαδονομή χλωρών ιστάμενων δένδρων κάθε δασοπονικού είδους χωρίς τη δική μας έγκριση:

α. Σε αυτοτελείς δασικές ενώσεις μεγέθους λόχμης , συστάδας ή τμήματος.

β. Σε προστατευτικά, περιαστικά και παραποτάμια δάση.

γ. Σε αναγνωρισμένα κατά κυριότητα ιδιωτικά δασοτεμάχια που λόγω μικρής έκτασης δεν συντάσσεται διαχειριστική μελέτη ή πίνακας υλοτομίας.

δ. Σε εντός οικιστικών χώρων άλση και πάρκα.

ε. Σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, που περιβάλλονται από τον οικιστικό ιστό χωρίς να έχουν ενταχθεί σε σχέδιο πόλης , φέρουν δασική βλάστηση, φυσικώς ή τεχνητώς δημιουργηθείσα και λειτουργούν εκ των πραγμάτων ως πάρκα ή άλση.

5. Τη συλλογή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος που λογίζεται δασικό και καταγράφεται στον ετήσιο πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων του ΥΠΕΚΑ χωρίς τη δική μας έγκριση.

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...