Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Αξιοποίηση του Λόφου του Αγίου Λουκά!

Πρόταση για την αξιοποίηση του Λόφου του Αγίου Λουκά καταθέτουν στο δημόσιο διάλογο ο Οικονομολόγος Σπύρος Σαρρής και ο Ομότιμος καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς πιστεύοντας πως σήμερα ο λόφος του Αγίου Λουκά μπορεί και πρέπει να ενισχύσει τη συνολική ταυτότητα της πόλης και να γίνει σημαντικός πόλος έλξης για τους Λαμιώτες και τους επισκέπτες της πόλης.

Η πρόταση των δύο επιστημόνων έρχεται σε συνέχεια της πρώτης πρότασης που δημοσιεύτηκε στο “Λ.Τ.” και η οποία αναφέρονταν στην ενιαία διαμόρφωση και αξιοποίηση από τον ανισόπεδο κόμβο της Ξηριώτισσας μέχρι την πλατεία του Αθανασίου Διάκου και κατά προέκταση μέχρι το πάρκο του Αγίου Λουκά.



Η Πρόταση προς τους Πολίτες της Λαμίας:

Γεωμορφολογικά και Ιστορικά, οι Λόφοι του Αγίου Λουκά και του Κάστρου, περιβάλλουν, το ιστορικό κέντρο της Λαμίας.

Είναι αλήθεια ότι οι δύο λόφοι προκαλούν δυσκολίες στην πόλη αλλά παράλληλα της δίνουν χαρακτήρα και ευκαιρίες για την ανάπτυξή της, εφόσον βεβαίως υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις.

Όμως, παρά το γεγονός ότι σε προηγούμενη περίοδο (Παπαδήμας – Ξάνθης) έγιναν παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι σήμερα, οι όμορφες αυτές περιοχές δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν την ιδιαίτερη ταυτότητα η οποία να προσδίδει υψηλή προστιθέμενη αξία στην πόλη.

Πιστεύουμε ότι οι Λαμιώτες της κάθε περιόδου έχουμε χρέος, αξιοποιώντας τα μέσα της κάθε εποχής, να ελαχιστοποιούμε τις δυσκολίες και να μεγιστοποιούμε την αξιοποίηση των ευκαιριών προσθέτοντας στον πλούτο της πόλης.

Σήμερα, με σύγχρονο σχεδιασμό, οι δύο αυτοί λόφοι μπορεί και πρέπει να ενισχύουν τη συνολική ταυτότητα της πόλης και να γίνουν σημαντικοί πόλοι έλξης και παράγοντες της ολιστικής ανάπτυξής της.

Στο παρόν σημείωμα περιοριζόμαστε στην κατάθεση κάποιων σκέψεων για το λόφο του Αγίου Λουκά, για την πληρέστερη αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου πόρου της Λαμίας.

Και τούτο το πράττουμε σε συνέχεια της πρώτης πρότασης που αναφέρονταν στην ενιαία διαμόρφωση της Λεωφόρου (πχ Ιστορικής Μνήμης), από τον ανισόπεδο κόμβο της Ξηριώτισσας μέχρι την πλατεία του Αθανασίου Διάκου και κατά προέκταση μέχρι το πάρκο του Αγίου Λουκά.

Πεποίθησή μας είναι ότι ο λόφος του Αγίου Λουκά πρέπει και μπορεί να αποκτήσει εκείνα τα χαρακτηριστικά ώστε να καταστεί κόσμημα της Λαμίας, περιοχή ευεξίας, θετικής αναφοράς, πόλος έλξης και παράγοντας ανάπτυξης της πόλης.

 




Την τρέχουσα περίοδο εναπόκειται σε εμάς τους Λαμιώτες με δημοκρατική θεσμική τάξη και ισχυρή βούληση να αλλάξουμε τις προτεραιότητες της πόλης, να σχεδιάσουμε και να δρομολογήσουμε την υλοποίηση αυτής της σημαντικής παρέμβασης.

Είναι σκόπιμο, να μετατοπίσουμε το ενδιαφέρον μας προτάσσοντας την αξιοποίηση του λόφου με τη μακρά ιστορία, το φυσικό κάλλος και τις υφιστάμενες υποδομές, αντί της συνεχούς ενασχόλησης με τις πλατείες.

Προς αυτή την κατεύθυνση ειδικότερα, στο επίπεδο του οράματος και εν μέρει στο επίπεδο του σχεδιασμού, προτείνεται:

1. Άνετη, ασφαλής και λειτουργική πρόσβαση στο πάρκο και το άλσος.

H κατασκευή κυλιόμενων κλιμάκων ή άλλου τεχνολογικού μέσου στα άκρα της προέκτασης της λεωφόρου μεταξύ πλατείας Διάκου και πάρκου Αγίου Λουκά, διασφαλίζει την άνετη πεζή σύνδεση του ιστορικού κέντρου της πόλης με το πάρκο και το άλσος.

Οι οδοί από Βορρά, Νότο και Ανατολή εξασφαλίζουν την πρόσβαση με αυτοκίνητο.

Βέβαια, απαιτείται η διαμόρφωση οργανωμένου Parking.

2. Το πάρκο ως ενιαίος χώρος, προτείνεται να καλύπτει την υφιστάμενη έκταση (με τον παλαιό Ναό και το καφέ) και την προέκτασή της η οποία θα καλύπτει και το νέο Ναό με εκτεταμένο περίβολο.

3. Το νέο εκτεταμένο πάρκο προτείνεται να εμπεριέχει:

α. Τον ιστορικό Ναό του Αγίου Λουκά

β. Το νέο Ναό του Αγίου Λουκά

γ. Καφέ (εκεί που είναι)

δ. Κατασκευή Εστιατορίου 200-230 ατόμων & Ταβέρνας 70-100 ατόμων (άνω η δίπλα του υφιστάμενου καφέ) με εκτεταμένη ορατότητα στην κοιλάδα του Σπερχειού, τη θάλασσα και το λόφο του Κάστρου.




Σημειώνουμε ότι η Λαμία ως έδρα περιφέρειας έχει επιτακτική ανάγκη εστιατορίου (γεύματα, δείπνα με ομιλίες, κοκ).

Για να επιτευχθεί η ενοποίηση του νέου πάρκου είναι αναγκαία η υπογειοποίηση της συμβολής των οδών (Τυμφρηστού, Αινιάνων, Προφήτη Ηλία, Αμπλιανίτη) η οποία λόγω της μορφολογίας του εδάφους μπορεί να γίνει «ήπια» και με συγκριτικά χαμηλό κόστος.

4. Διαμόρφωση σύγχρονου περιαστικού άλσους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

α. Περίφραξη και περιοδική καθαριότητα του χώρου, συντήρηση των δέντρων.

β. Δημιουργία οργανωμένων μονοπατιών για περίπατο – άσκηση σε αναβαθμισμένο περιβάλλον πρασίνου.

γ. Εντός του άλσους τοποθέτηση ξύλινων τραπεζιών, καθισμάτων και γεφυρών.

δ. Διαμόρφωση κατάλληλου χώρου (με επωνυμία «Ιωάννης Μακρόπουλος») για ανάπτυξη καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων (θεατρικών, Μουσικών, κα).

ε. Μέριμνα για ύπαρξη υδάτινο στοιχείο-Μικρή Λίμνη.

στ. Ειδικά περιφραγμένος χώρος ο οποίος να φιλοξενεί ζώα και πτηνά της τοπικής πανίδας.

ζ. Επαρκής σύγχρονος φωτισμός στο πάρκο και το άλσος.

Σημειώνουμε ότι η στρατηγική αξιολόγηση του ενιαίου έργου «Συμπλήρωση και Αναβάθμιση της λεωφόρου Ιστορικής Μνήμης & του Λόφου του Αγίου Λουκά (πάρκο & άλσος)», μπορεί να γίνει από το προτεινόμενο «Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού» και τις σχετικές αποφάσεις να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο στη βάση συγκεκριμένης μελέτης από ειδικούς επιστήμονες και μηχανικούς.




Οι Λαμιώτες, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη χαμηλής δυναμικής πορεία της Λαμίας με το να περιφέρουμε πλεονάζουσες μιζέριες και γκρίνιες ανά τις καφετέριες και τις ταβέρνες. Και πως αν συνεχίσουμε έτσι θα χάνουμε διαρκώς βαθμούς & θέσεις στις κατατάξεις μεταξύ των ανταγωνιστριών πόλεων (πρωτίστως των εδρών των περιφερειών και των πρωτευουσών των περιφερειακών ενοτήτων).

Να κατανοήσουμε ότι αποτελεί λάθος η αναμονή της αλλαγής του ρυθμού της πορείας μας από κλειστά και αδιαφανή συστήματα.

Μονόδρομο για την επιτυχή αλλαγή της δυναμικής της πόλης αποτελεί η διαρκής, ενεργός συμμετοχή των πολλών πολιτών μέσα από θεσμικές, ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες.

Η διαμόρφωση κουλτούρας με βασικά στοιχεία την ατομική και συλλογική ευθύνη, το σεβασμό στον πολίτη, τη συνεργασία και την αξιοπιστία.

Η διαμόρφωση και εμπέδωση συλλογικού οράματος και στρατηγικού σχεδίου για την πόλη.

Η επεξεργασία και εφαρμογή προγραμμάτων στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου, η οργάνωση των υπηρεσιών και η αποδοτική, παραγωγική και αποτελεσματική χρήση των πόρων.

Μόνο αν βαδίσουμε σε αυτό το δρόμο με καλούς ρυθμούς θα διαμορφώσουμε τη Λαμία που θέλουμε.

 

 

randomness