Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

• Στους δρόμους το Σάββατο 30 Μαρτίου τα Δημοτικά Συμβούλια 4 Δήμων για τα βιομηχανικά απόβλητα στην Τανάγρα  -  Στο πλευρό των κατοίκων και το Περιφερειακό Συμβούλιο  


Η ώρα της μετωπικής σύγκρουσης για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Βιομηχανικών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έφτασε. Ενώ οι προσφυγές για ματαίωση του έργου βρίσκονται στο ΣτΕ, τα Δημοτικά Συμβούλια τεσσάρων Δήμων της Περιφέρειας, με ομόφωνα ψηφίσματα, άναψαν το πράσινο φως για την οργάνωση κοινών δυναμικών κινητοποιήσεων προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία της μονάδας Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανιών Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΒΕΑ) στο Δήμο Τανάγρας. 

Η εγκατάσταση, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα φιλοξενείται σε έκταση 201 στρεμμάτων και μάλιστα δεν απέχει μακριά από την Εθνική Οδό (ΠΑΘΕ) μεταξύ Σχηματαρίου και Τανάγρας και βρίσκεται στα σύνορα των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.

Ο Δήμος Τανάγρας πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις, ενώ τα τελευταία 24ωρα, με ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων, στέκονται στο πλευρό της Τανάγρας ο Δήμος Χαλκίδας, ο Δήμος Θήβας αλλά και ο Δήμος Ωρωπού.

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, μετά από επερώτηση της Έλενας Καραγεωργοπούλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, ενώ χθες απασχόλησε για μια ακόμη φορά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, με τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις να ζητούν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση του έργου που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην περιοχή.

Όπως υποστηρίζουν οι Δήμοι και οι φορείς που αντιδρούν στην κατασκευή της τεράστιας εγκατάστασης, όπου θα θάβονται τα τοξικά απόβλητα, ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι ακατάλληλος, σε σεισμογενές και σαθρό υπέδαφος και το σημαντικότερο πάνω στη λεκάνη του Ασωπού ποταμού μέσω του οποίου υδρεύονται και αρδεύονται οι κάμποι της Τανάγρας, του Αυλώνα και του Ωρωπού αλλά και δεκάδες χωριά.

Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε ενόψει της πρώτης μεγάλης κινητοποίησης που προγραμματίστηκε για το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στη διασταύρωση της Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, με την Επαρχιακή οδό προς Τανάγρα.




Το σημείο που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΒΕΑ

 

«Ο Δήμος Τανάγρας έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς αρνείται τη μελέτη των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του έργου και με μελέτες και σειρά αιτιών τεκμηριώνει την αρνητική του θέση.

Παραθέτοντας μια σειρά από επιστημονικά, διοικητικά και κοινωνικά κριτήρια αποδεικνύουμε πως εάν γίνει αυτό το έργο θα καταστραφεί όλη η περιοχή μας.

Οι μελέτες που έχουμε στη διάθεσή μας και συνοδεύουν τις προσφυγές μας είναι τεκμηριωμένες από την επιστημονική κοινότητα της χώρας», δηλώνει ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας και συμπληρώνει: «Ο Δήμος Τανάγρας έχει προβεί σε όλα τα κατάλληλα διοικητικά μέτρα, να προχωρήσει σε όλα απαραίτητα μέτρα κοινωνικής εγρήγορσης και ευαισθητοποίησης και να κάνει χρήση όλων των δικαστικών και των δικονομικών δικαιωμάτων που παρέχονται στην αυτοδιοίκηση και στους δημόσιους θεσμούς».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λουκάς Αποστολίδης κάλεσε τον Περιφερειάρχη να γίνει ξεκάθαρο από την πλευρά της Περιφέρειας η θέση της για το έργο, αν δηλαδή είναι υπέρ ή κατά της επένδυσης, ενώ και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Μαρκόπουλος είπε ότι δεν εχει πειστεί αν η Περιφέρεια Στερεάς έχει δώσει σαφείς οδηγίες στον νομικό σύμβουλο και ζήτησε να έχει στην κατοχή του την έγγραφη πρόταση που κατατέθηκε στο ΣτΕ. 




«Υπάρχουν τρεις Δήμοι που αντιδρούν, την ώρα που η Αποκεντρωμένη στηρίζει με τις αποφάσεις της την κυβερνητική πολιτική και ο κίνδυνος να έρθουν όλα τα απόβλητα της Ελλάδας στην Στερεά είναι υπαρκτός» τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος και πρότεινε να καλέσει η Περιφέρεια να έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Υπουργός Ενέργειας για να ενημερώσει τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση στην συγκεκριμένη περιοχή καθώς για το έργο αυτό έχει ζητηθεί, όπως είπε, και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απο την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός επανέλαβε τις παλαιότερες θέσεις του σημειώνοντας ότι «δεχόμαστε να γίνει ο ΧΥΤΒΕΑ για να θάβονται εκεί τα απόβλητα από την Περιφέρεια Στερεάς, αντιδρούμε ωστόσο στην προοπτική να συγκεντρωθούν στην Τανάγρα τα απόβλητα όλης της Ελλάδας και θέτουμε όρους και προϋποθέσεις περιβαλλοντικής προστασίας και κοινωνικού ελέγχου αυτής της επένδυσης».

Πρότεινε, μάλιστα, αμέσως μετά το συλλαλητήριο στην Τανάγρα, να γίνει μια συζήτηση με τους επικεφαλείς των περιφερειακών παρατάξεων για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις στο ζήτημα αυτό.