Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δήμαρχος Μακρακώμης Γιώργος Χαντζής : ''Αναγκαιότητα να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα Μαρτυρική Πόλη''

Μετά από 78 χρόνια πραγματοποιήθηκε  Θεία Λειτουργία στην παλιά εκκλησία του Άγιου Νικολάου στην Σπερχειάδα , μια εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας .
Μεγάλη ημέρα  για την Σπερχειάδα και τους πιστούς της, μιας και από τον κατεστραμμένο ναό του Αγίου Νικολάου  απο τους Γερμανούς, ακούστηκε  σε όλο τον κάμπο και τα χωριά του Σπερχειού η Θεια Λειτουργία μετά από 78 ολόκληρα χρόνια , από τους πατέρες π.Κύριλλο , π. Ιωάννη και τους ιεροψάλτες !
Πριν 78 χρόνια υπήρξε το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας από τους Γερμανούς Ναζί που κάψανε σχεδόν όλα τα σπίτια και σκότωσαν πολλούς κατοίκους της και ανατίναξαν και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου!
Στην εκδήλωση, εκφράστηκε απο τον Δήμαρχο Μακρακώμης Γιώργο Χαντζή  η αναγκαιότητα να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα Μαρτυρική Πόλη .
Μια πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει το 2016 από τον Σύλλογο Νέων Σπερχειάδας  «Ο Άγιος Νικόλαος» και συνεχίζεται σε συνεργασία με τον Δήμο Μακρακώμης και την Κοινότητα Σπερχειάδας μέχρι και σήμερα.
''Θεωρούμε χρέος μας ως Δημοτική Αρχή '' είπε στην ομιλία του ο Δήμαρχος , αυτή η ανείπωτη τραγωδία  να αποδοθεί όπως πρέπει και να αναγνωριστεί η θηριωδία που  προκλήθηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις.
''Μια προσπάθεια τεράστιας σημασίας καθώς η ευθύνη όλων μας είναι ιστορική. Οφείλουμε απέναντι στους συμπολίτες μας που υπέστησαν τη βαρβαρότητα της ναζιστικής λαίλαπας, την ολοκληρωτική καταστροφή και έχουν φύγει από τη ζωή, την αναγνώριση της θυσίας τους''.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Η ναζιστική θηριωδία άφησε για πάντα το σημάδι της στην Σπερχειάδα όπου οι ναζί έκαψαν σπίτια, λεηλάτησαν και ανατίναξαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας αναγνώρισης της Σπερχειάδας ως «Μαρτυρική Πόλη».

Κομβικό  χρονικό  σημείο για τον χαρακτηρισμό της Σπερχειάδας ως μαρτυρική πόλη είναι η  ολοκλήρωση  και παράδοση της ανάπλασης και συντήρησης του παλιού Αγίου Νικολάου,  ένα από τα  μνημεία-σύμβολα που διαθέτει,και τα οποία  μαρτυρούν ιστορικά το τι έγινε και τα δεινά που υπέστη η Σπερχειάδα την περίοδο 1941-1944.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς , οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Καραγιάννης και Κώστας Αποστολόπουλος ,o Πρόεδρος της Κοινότητας Σπερχειάδας Νικόλαος Τζιβελέκας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σπερχειάδας Γιώργος  Σταθοκώστας , ο  Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μακρακώμης Αντιπύραρχος  Χρήστος Μπάρκας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Μακρακώμης , τα μέλη της επιτροπής για την προσπάθεια χαρακτηρισμού της Κοινότητας Σπερχειάδας ως «Μαρτυρική Πόλη»  Αριστομένης Συγγελάκης, Βασιλική Λάζου,  Παρασκευάς Φούντας,  Βασίλειος Κανέλλος και Χαρίκλεια Μπαλλή.