Δομοκός: 20 χιλιάδες τα στρέμματα καλλιεργειών που κατέστρεψε το χαλάζι
• Αντιδήμαρχος Δομοκού Χρήστος Πετρόπουλος: «Άμεση ανάγκη να πραγματοποιηθούν δίκαιες και γρήγορες εκτιμήσεις ζημιών και να καταβληθούν αποζημιώσεις ή προκαταβολές χωρίς καθυστερήσεις»
Σκηνές που θύμισαν τις καταστροφικές εικόνες του «Daniel» έζησαν πριν λίγες ημέρες οι αγρότες στον Δομοκό, καθώς η έντονη κακοκαιρία έπληξε ξανά την περιοχή, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές.
Ισχυρή βροχόπτωση, χαλάζι και πολύ δυνατός αέρας «σάρωσαν» χωριά του κάμπου, όπως το Νέο Μοναστήρι, η Σοφιάδα, η Βαρδαλή, η Αγραπιδιά, τα Πετρίλια και ο Θαυμακός. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ένα ασυνήθιστα έντονο καιρικό φαινόμενο μικρής διάρκειας, που όμως προκάλεσε μεγάλη καταστροφή.
Οι πρώτες διαπιστώσεις των αγροτών είναι αποκαρδιωτικές, ενώ τις μεγάλες καταστροφές διαπίστωσε και η αυτοψία από Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκε την περιοχή.
Καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς, δέντρα ξεριζώθηκαν ή έσπασαν από τον δυνατό άνεμο, ενώ η ποσότητα νερού και το χαλάζι που έπεσαν σε λίγα λεπτά, κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Το πλήγμα έρχεται σε μια περίοδο που οι πληγές από προηγούμενες θεομηνίες δεν έχουν ακόμη επουλωθεί.
Επιπλέον, οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές και στο δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να μείνουν χωρίς ρεύμα. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται ήδη στα πληγέντα χωριά και εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί στην περιοχή της Θεσσαλιώτιδας στο Δήμο Δομοκού που μετρούν πληγές στην παραγωγή τους από το χαλάζι.
Η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής σάρωσε τα χωράφια τους, καταστρέφοντας σχεδόν ολοκληρωτικά καλλιέργειες κυρίως βαμβακιού αλλά και κηπευτικών, με το μέγεθος της καταστροφής με μια πρώτη εκτίμηση, να φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και το 100%.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κτηνοτροφίας και Αλιείας Κώστας Αποστολόπουλος και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δομοκού και γεωπόνος Χρήστος Πετρόπουλος έκαναν αυτοψία στις καλλιέργειες που έπληξε η κακοκαιρία και συνομίλησαν με τους πληγέντες αγρότες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η έκταση των καλλιεργειών που επλήγησαν από την κακοκαιρία υπολογίζεται στα 20.000 στρέμματα.
Οι αγρότες της πολύπαθης περιοχής που χτυπήθηκε σκληρά από τις θεομηνίες Daniel και Elias και δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί πλήρως δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα χάνοντας και τη φετινή τους παραγωγή.
Οι αγρότες του Δομοκού φαίνεται να εχουν εγκαταλειφθεί στη μοιρα τους γι’ αυτό και ζούν συνέχεια με το φόβο μιας νέας καταστροφικής καταιγίδας καθώς αν και εχουν περάσει μήνες απο την επέλαση του Ντάνιελ δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα φερτά υλικά από τα χωράφια τους με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται νερό κάθε φορά που ξεσπά δυνατή βροχή.
Οι περιοχές που έχουν σημειωθεί καταστροφές είναι τα χωριά, Θαυμακό, Σοφιάδα, Νέο Μοναστήρι, Βαρδαλή, Αγραπιδιά και Πουρνάρι.
Οι καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί στο μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν βαμβάκι και σε μικρότερο βιομηχανική ντομάτα, αραβόσιτο και καρπούζι.
Για τις καταστροφές που προκλήθηκαν πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Δομοκού παρουσία του Δημάρχου κ. Χαράλαμπου Λιόλιου, με σκοπό την άμεση αξιολόγηση της κατάστασης και την ενημέρωση του ΕΛ.Γ.Α.
Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρήστος Πετρόπουλος, συνοδευόμενος από αγρότες των Δημοτικών Κοινοτήτων, πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.
Ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε την κρίσιμη κατάσταση, τονίζοντας οτι η εικόνα της ζημιάς είναι εκτεταμένη και καταστροφική για τους αγρότες της περιοχής.
Όπως ανέφερε οι παραγωγοί βιώνουν συνεχείς δοκιμασίες τα τελευταία τρία χρόνια, με χαμηλές τιμές προϊόντων, υψηλό κόστος ενέργειας και σοβαρό πρόβλημα άρδευσης λόγω της μη λειτουργίας του ανατολικού αγωγού Σμοκόβου γι’ αυτό τόνισε πως είναι άμεση ανάγκη να πραγματοποιηθούν δίκαιες και γρήγορες εκτιμήσεις ζημιών και να καταβληθούν αποζημιώσεις ή προκαταβολές χωρίς καθυστερήσεις.
Κλιμάκιο του ΕΛ.Γ.Α., επισκέφθηκε τις πληγείσες καλλιέργειες του Δήμου Δομοκού.
Η Προϊστάμενη του ΕΛ.Γ.Α. επισήμανε πως η ζημιά είναι εκτεταμένη σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και όλες τις καλλιέργειες.
Τόνισε πως έχει ήδη υποβληθεί αναγγελία ζημιάς και κάλεσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν άμεσα σε δηλώσεις, ώστε να δρομολογηθεί χωρίς καθυστερήσεις η διαδικασία εκτίμησης και αποζημίωσης.