Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δραματική έκκληση Περιφερειακών συμβούλων προς το Υπ. Υγείας: «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ»

Δραματική έκκληση από περιφερειακούς συμβούλους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την διόγκωση των προβλημάτων του Νοσοκομείου Λαμίας. Ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου
Υγείας για να ενισχυθούν οι κλινικές με εξειδικευμένους γιατρούς και να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης με τη δημόσια υγεία στο νομό Φθιώτιδας.

Το θέμα έθεσε επιτακτικά στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσος Χρονάς με την παρεμβασή του να συμφωνούν όλες οι παρατάξεις υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Την ερχόμενη Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας θα τεθούν σε προ ημερησίας συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αν και η άποψη του περιφερειακού συμβούλου Τάσου Χρονά είναι ότι στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα η κατάσταση δεν αναστρέφεται με συζητήσεις αλλά με τη λήψη άμεσων μέτρων για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Χρονά αυτό που χρειάζεται επειγόντως σήμερα είναι να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις στο υπουργείο Υγείας για να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις γιατρών για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτου περιστατικού.

Δεν μπορεί να αδειάζουν από γιατρούς οι Κλινικές και εμείς απλά να συζητάμε το πρόβλημα, τόνισε ο κ. Χρονάς.

Την πλήρη και σαφή περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Λαμίας αλλά και όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας συμπεριλαμβανομένων και των Κέντρων Υγείας, ζήτησε η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Μπατζελή, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβαση του Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος τόνισε πως η συνεχής αναφορά στις ελλείψεις του Νοσοκομείου Λαμίας αναδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Λαμίας μεγάλες ευθύνες έχει η κυβέρνηση και οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας που έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς την περιοχή μας, έχουν δεί από κοντά τα προβλήματα αλλά δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να ενισχύσουν το Νοσοκομείο με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Από την πλευρά του ο Τάσος Χρονάς ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης, κατήγγειλε όμως και την Περιφερειακή Αρχή που μέχρι σήμερα δεν έχει αντιδράσει στις ψεύτικες και χωρίς αντίκρυσμα εξαγγελίες της κυβέρνησης για το δημόσιο τομέα της υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Χρονά, σήμερα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας στο Νοσοκομείο Λαμίας, υπηρετούν 51 γιατροί λιγότεροι από αυτούς που υπηρετούσαν προ πανδημίας. 32 ειδικευμένοι και 19 ειδικευόμενοι. Με αυτές τις ελλείψεις είναι αδύνατη η κατάρτιση προγραμμάτων εφημερίας με κριτήριο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε εκτακτου περιστατικού.

Επίσης παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που δυσκολεύουν την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών.





Οι ελλείψεις γιατρών οδηγούν σε πλήρη υποβάθμιση των Κλινικών, ενώ υπολειτουργεί και το ακτινολογικό εργαστήριο λόγω ελλείψης εξειδικευμένων γιατρών στην σύγχρονη τεχνολογία.

«Χρειάζονται εδω και τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών για την στήριξη όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου καθώς και πρόσληψη παραϊατρικού προσωπικού για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ακτινολογικού» τονίζει ο κ. Χρονάς.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τότε που το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε την αναστολή από την εργασία χιλιάδων εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες (Νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας - ΕΚΑΒ) οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας


Οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου Λαμίας, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της αναστολής εργασίας των υγειονομικών που δεν προχώρησαν στον εμβολιασμό κατά του covid19.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και η Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους Υπουργούς Υγείας με τροπολογία στη Βουλή να άρουν το μέτρο των Αναστολών Εργασίας των Υγειονομικών.

“Δεν είναι δυνατόν για το σύστημα να θεωρείται εμβολιασμένος ένας συνάδελφος που έκανε το μονοδοσικό εμβόλιο πριν από ενάμιση χρόνο και σωστά να εργάζεται με συνεχή προληπτικό έλεγχο και ένας ανεμβολίαστος συνάδελφος που νόσησε πριν έξι μήνες με μεγαλύτερη θωράκιση στον οργανισμό του από τον κορωνοϊό (περισσότερα αντισώματα) να τίθεται σε αναστολή και να μην μπορεί να εργασθεί με συνεχή προληπτικό έλεγχο για τον κορωνοϊό.

Το εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσηση γι’ αυτό και εμβολιαστήκαμε πρώτοι σε συντριπτικά ποσοστά, δεν προστατεύει όμως από τη νόσηση και τη μετάδοση.

Τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως τα τηρούσαν επί 18 μήνες οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή και θα τα τηρούν μετά την άρση του μέτρου.”

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.