Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εμφανίστηκαν στην Εύβοια οι μωβ μέδουσες

• Ζήτημα χρόνου να ... επισκεφθούν και τις παραλίες της Φθιώτιδας

Εξαπλώνονται οι μωβ μέδουσες και ήδη έκαναν την εμφάνισή τους και στην Εύβοια.

«Υπάρχει ένας πληθυσμός με μωβ μέδουσες στο Αιγαίο από πέρυσι, από αυτό τον πληθυσμό προέρχονται οι μέδουσες που βλέπουμε φέτος στις ελληνικές παραλίες», επισημαίνουν οι ειδικοί.
Το ξύδι, όπως και το γλυκό νερό, το οινόπνευμα, η αμμωνία δεν βοηθάνε στο συγκεκριμένο είδος, αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση και τον πόνο. Η συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού) και όχι με όξινο.

Το λιμεναρχείο Στυλίδας δίνει οδηγίες στους πολίτες τι να πράξουν σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή. Ο λιμενάρχης Στυλίδος, Ευθύμιος Βέτσικας δηλώνει  ότι ακόμη δεν έχουν βρεθεί σε παραλίες της Φθιώτιδας , υποστηρίζει ομως οτι είναι ζήτημα χρόνου να δούμε και στην περιοχή μας μώβ μέδουσες ,  καθώς έχουμε πολλά ρεύματα στον Μαλιακό κόλπο και σίγουρα θα παρασυρθούν.

Οι μωβ μέδουσες  σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Λόγω αύξηση τους   σε όλη την θαλάσσια Ελληνική επικράτεια, οι μέδουσες αυτές θα μας προβληματίσουν φέτος δεδομένου του ότι το τσίμπημα τους προκαλεί  πόνο και ερεθισμό στο δέρμα και σε μεγαλύτερο εύρος  θα χρειαστεί να επισκεφτούμε ακόμα και κάποιο κοντινό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα συμπτώματα που εμφανίζονται στον άνθρωπο μετά από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας είναι:  συνήθεις συμπτώματα: Πόνος σαν κάψιμο, κοκκίνισμα του δέρματος, Ναυτία, Πτώση πίεσης, Ταχυκαρδία, Κεφαλαλγία, Εμετός, Διάρροια, Σπασμός των βρόγχων, Δύσπνοια, σπάνια συμπτώματα υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Το Λιμεναρχείο Στυλίδας με  σκοπό την ασφάλεια των λουομένων  γνωστοποιούνται συγκεκριμένες οδηγίες σε περίπτωση που ενας λουόμενος δεχτεί  τσίμπημα μέδουσας

Α) Πρώτες βοήθειες σε τσίμπημα από μωβ μέδουσες : Τοποθετούμε  Μίγμα  Θαλασσινού νερού με μαγειρική σόδα ή Τζελ με αμμωνία ή Τοπική εφαρμογή με πάγο.

Β) Κανόνες.

Δεν μπαίνουμε στη θάλασσα αν υπάρχουν πολλές μωβ μέδουσες.

Επιλέγουμε παραλία με βάση τη φορά του ανέμου.

Δεν τις βγάζουμε έξω από τη θάλασσα.

Να έχουμε μαζί μας μαγειρική σόδα ή μια κορτιζονούχο κρέμα.

Το τσίμπημα προκαλεί φουσκάλες και έντονο κάψιμο.

Οι φουσκάλες μπορούν να μείνουν μέχρι και έξι μήνες.

Χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα

Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Μην το κάνετε αυτό με γυμνά χέρια, διότι θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.

Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

Μη πιέζετε το σημείο του σώματος που δέχτηκε την επίθεση με άμμο ή φύκια διότι  θα αυξήσετε την ευαισθησία του δέρματος μας.

Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες.

Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξιδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό), ή και υγρή αμμωνία.

Βοηθά επίσης το κρασί, αλλά και η κόκα-κόλα

Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό αφού με αυτό αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα.

Προσοχή, αν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε ή να επισπευτείτε το κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο Υγείας της περιοχής σας.

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.