Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Ενημέρωση στη Λαμία για το «Ερευνώ - Καινοτομώ 2021 - 2027»

Ενημέρωση για το πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ 2021-2027» πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αθανάσιος Κυριαζής στις εγκαταστάσεις της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία.

Παρούσες επίσης ήταν η Προϊσταμένη Διαχειριστικής Αρχής, Αγγελική Φέτση, και η Προϊσταμένη της ΕΥΔΕ ΕΚ στη Γενική Γραμματεία Έρευνας, Δέσποινα Κράλλη, οι οποίες διαχειρίζονται τα έργα της έρευνας και της καινοτομίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και ενημέρωσαν διεξοδικά τους επιχειρηματίες, τους φορείς της πόλης αλλά και την Εκπαιδευτική Κοινότητα που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ.




Πρώτος πήρε το λόγο ο Υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Διαχρονικά, ένα από τα κεντρικά προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο είναι ο προσδιορισμός των παραγόντων που επιδρούν στον ρυθμό αύξησης του συνολικού πλούτου ενός κοινωνικού συνόλου, δηλαδή στον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας του, κατά προέκταση στην ανάπτυξη, και πιο σύγχρονα στη βιώσιμη, την αειφόρο ανάπτυξή του.

Τις τελευταίες δεκαετίες η επιστήμη τεκμηρίωσε, ισχυρά, ότι βασικός προσδιοριστικός παράγοντας σε αυτή την καίριας σημασίας διαδικασία, αποτελεί η έρευνα & ανάπτυξη, συμπληρωματικά με την καινοτομία.

Στη χώρα μας γίνεται προσπάθεια να καλύψουμε το χάσμα που υπήρχε στις επιδόσεις μεταξύ αυτής και άλλων χωρών.Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε αρχίσει να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας τόσο στη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, όσο και στην πειραματική ανάπτυξη και την καινοτομία.Όμως, να μην αυταπατώμεθα, έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε.




Και ακόμη περισσότερη πρέπει να κάνουμε στην περιοχή μας. Και πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί: Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Ανεξάρτητοι Ερευνητές, Επιχειρήσεις, Πολιτικοί.Και να την κάνουμε με ισχυρή βούληση, με σχέδιο, με σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, με κουλτούρα συνεργασιών και με αποδοτική αξιοποίηση των ιδιωτικών, εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.Οι σπατάλες, τέρμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας, για να συμπληρώσει: «Εδώ και τρία περίπου χρόνια, μαζί με συμπατριώτες, διατυπώσαμε το όραμα: Η Ελλάδα να καταστεί σχεδιαστής και παραγωγός αυτόνομων εναέριων οχημάτων (drone).

Προς τούτο, φέραμε σε επαφή την ΕΑΒ, με 4 πανεπιστήμια της χώρας και, δουλεύοντας συνεργατικά, εκπονήσαμε τα δύο προγράμματα «Αρχύτας» και «Γρύπας», τα οποία χρηματοδοτούμε με εθνικούς πόρους.

Η υλοποίηση των εθνικής σημασίας προγραμμάτων είναι σε θετική εξέλιξη.

Σημειώνω τη συμμετοχή και στα δύο προγράμματα στελεχών της Σχολής Θετικών Επιστημών της Λαμίας. Άρα, η Λαμία μπήκε ουσιαστικά στον εθνικό χάρτη συνεργασίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη Βιομηχανία.

Δηλαδή, η Ελλάδα αλλά και η Λαμία δοκιμάζουν, αλλά και δοκιμάζονται.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

Κλείνω με την έκφραση της βεβαιότητας ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί, θα επεκταθεί και θα ενταθεί. Η πατρίδα, και η ιδιαίτερη πατρίδα μας, το δικαιούνται και το απαιτούν. Εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε».




Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Ανάπτυξης, Αθανάσιος Κυριαζής, προχώρησε στην ενημέρωση για το πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ» και για το στόχο και το σκοπό που έχει να βοηθήσει και να ενισχύσει σημαντικά τις νεοφυείς και όχι μόνο επιχειρήσεις.

«Η πολιτική που είπαμε ότι θα εφαρμόσουμε από τη πρώτη στιγμή στη Γενική Γραμματεία, είναι η πολιτική για την έρευνα και την καινοτομία. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους δουλεύουμε. Η Γενική Γραμματεία, διαχειρίζεται προγράμματα για την έρευνα και το δεύτερο που κάναμε και θα έλεγα ότι είναι από τα πρωτοποριακά, ήταν να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε την καινοτομία και βασικός πυλώνας σ’ αυτό ήταν το “Elevate Greece”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριαζής στην αρχή, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Ο πρωθυπουργός στην πρώτη μας συνάντηση τον Αύγουστο του 2019 είχε πει σε εμένα και στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και στον υφυπουργό Ανάπτυξης τον κ. Δήμα, να ενισχύσουμε και να φτιάξουμε τις Start-Up εταιρίες να είναι πρωτοπόρες στην Ελλάδα. Αυτό το πετύχαμε, με ένα νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και ξεκίνησε να εφαρμόζεται το “Elevate Greece”. Είναι μια πλατφόρμα στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, βάλαμε τα κριτήρια για το τι σημαίνει μια νεοφυής (Start-Up) επιχείρηση και καλέσαμε τις επιχειρήσεις να εγγραφούν και να πιστοποιηθούν και παρά το ότι όλα αυτά έγιναν εν μέσω κορονοϊού, κατορθώσαμε μετά από δύο χρόνια, να έχουμε πιστοποιήσει 750 νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πριν από 1,5 χρόνο δώσαμε 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθούν κάποιες από αυτές σε δύο κύκλους, έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι στιγμής περίπου στις 660 νεοφυείς επιχειρήσεις με σύνολο 40 εκατ. ευρώ και συνεχίζεται η διαδικασία αυτή. Αυτό ήταν το πρώτο και βασικό κομμάτι το οποίο κάναμε γιατί αυτή τη στιγμή, ξέρουμε ποιες είναι οι νεοφυείς, σε ποιες περιοχές βρίσκονται, τι αναπτύσσουν, τι προϊόντα και ξέρουμε πως θα βαδίσουμε για να εφαρμόσουμε την πολιτική που θέλουμε για το μέλλον.

Σαφής ορισμός για την καινοτομία δεν υπάρχει. Εμείς θέλουμε να συνδέσουμε την καινοτομία με την έρευνα, για να βοηθήσουμε και νέους ανθρώπους που είναι στα πανεπιστήμια ή που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και συνεχίζουν σε μεταπτυχιακές σπουδές ή είναι υποψήφιοι διδάκτορες και έχουν μια ιδέα και την ιδέα αυτή, τους βοηθάμε να τη μετουσιώσουν σε επιχείρηση. Αυτός είναι ο σκοπός μας και βαδίζουμε και βοηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Παρατηρούσαμε ότι πολλοί νέοι ενώ είχαν ιδέες δεν μπορούσαν κάνουν μια επιχείρηση γι’ αυτό ζήτησα να μπουν μαθήματα επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια, πρόταση που δέχθηκαν.

Το δεύτερο κομμάτι που θέλαμε να ενισχύσουμε είναι της επιχείρησης. Εκεί υπήρχε ένα πρόγραμμα το οποίο… έτρεχε σε δύο κύκλους, το “Ερευνώ- Δημιουργώ-Καινοτομώ” που ήταν και το πιο βασικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή στο οποίο είχαν υποβληθεί 5.500 προτάσεις και εγκρίθηκαν 1155 από αυτές.

Βασικός και κυρίαρχος στόχος μας, είναι η σύζευξη της έρευνας που υπάρχει στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα με τις επιχειρήσεις και να ενισχύσουν προς την κατεύθυνση αυτή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα πρώτο και βασικό, ήταν ότι αυξήθηκε το ποσοστό που δίνεται από τον προϋπολογισμό για την έρευνα. Κάτι όμως που είχαμε παρατηρήσει ήταν ότι το 90% των χρημάτων είναι από κρατικούς πόρους και θέλαμε να ενισχύσουμε τους ιδιωτικούς πόρους για την έρευνα και εδώ ήρθε η βοήθεια του υπουργού οικονομικών γιατί χωρίς τη βοήθειά του δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να το πετύχουμε. Πρώτον έδωσε φορολογικά κίνητρα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και αυτούς που θα τις χρηματοδοτήσουν. Το δεύτερο που κάναμε, ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που κάνουν τις αξιολογήσεις των προγραμμάτων να είναι Έλληνες καθηγητές που βρίσκονται στο εξωτερικό σε μεγάλα πανεπιστήμια.

Τρίτον, ήταν επίσης φορολογικά κίνητρα που δόθηκαν για επιχειρήσεις που κάνουν έρευνα και ανάπτυξη. Θέλαμε να βοηθήσουμε την ελληνική χρηματοδότηση, δόθηκαν κάποια κίνητρα και εκεί ακριβώς, όλα αυτά μαζί, μας έδωσαν μια ώθηση ώστε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή, οι δύο πυλώνες τους οποίους έχουμε, την έρευνα και την καινοτομία, προχωρούν.

Το “Ερευνώ- Δημιουργώ-Καινοτομώ” τελειώνει τώρα και είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε στον αέρα το νέο “Ερευνώ-Καινοτομώ” που είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Στόχος του νέου προγράμματος, είναι να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά βάζουμε και τις μεγάλες τώρα και έχουμε τέσσερις παρεμβάσεις.

Η μία παρέμβαση είναι για ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι 60 εκατ. Η δεύτερη παρέμβαση είναι 180 εκατ. για σύζευξη ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων με μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η τρίτη είναι 39 εκατ. περίπου για τα αποτελέσματα των ερευνών και η τέταρτη είναι για τη σφραγίδα αριστείας (Seal Of Excellence) για τις επιχειρήσεις».    

Κλείνοντας, ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται στη Στερεά Ελλάδα: «Στο πλαίσιο του “ Ερευνώ- Δημιουργώ-Καινοτομώ”, είχαμε 80 έργα στη Στερεά Ελλάδα, ο προϋπολογισμός ήταν γύρω στα 57 εκατομμύρια, με 50 εκατ. δημόσια χρηματοδότηση, εκ των οποίων τα 74 χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα έξι από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε αυτό, η Γενική Γραμματεία έχει πάρει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι και διαχειρίζεται και πετύχαμε να βοηθήσουμε τα ερευνητικά κέντρα κατά κύριο λόγο να μπορέσουν να έχουν υποδομές είτε κτηριακές είτε εργαστηριακές, για τα προσεχή 10-15 χρόνια προκειμένου να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι στη Στερεά Ελλάδα, έχουμε μόνο οκτώ νεοφυείς επιχειρήσεις. Είναι πολύ χαμηλός ο αριθμός και θέλω να πιστεύω ότι στο επόμενο πρόγραμμα θα είναι περισσότερες».

Στη συνέχεια η κ. Φέτση αναφέρθηκε διεξοδικά για το νέο ΕΣΠΑ και τα έργα καινοτομίας και ανάπτυξης και η κυρία Κράλλη αναφέρθηκε στο τι χρειάζεται και πως μπορούν να προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενοι στο πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ».

 

 

 

 

    

 

randomness