Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Φθιώτιδος Συμεών: «Να μας δώσει ο Προφήτης Ηλίας ζήλο από τον ζήλο του»

 

Mε λαμπρότητα γιορτάσθηκε ο Προφήτης Ηλίας στη Λαμία στον ομώνυμο λόφο της πόλης , όπου χοροστάτησε και μίλησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό , ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών . Εκατοντάδες πιστοί απο νωρίς το πρωί ανηφόριζαν τον λόφο  για να προσκυνήσουν την Εικόνα του Προφήτη Ηλία και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του.  

         

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Προφήτου Ηλιού  υπογραμμίζοντας την ζωντανή  παρουσία του μέσα στον κόσμο  και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Ο Προφήτης Ηλίας, μαζί με την Υπεραγία Θεοτόκο και τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, είναι ένα από τα τρία πρόσωπα που έλαβαν το ιδιαίτερο χάρισμα από τον Θεό της εις ουρανούς μεταστάσεως. Υπηρέτησε και διακόνησε την έλευση του Χριστού, το μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως, εννέα αιώνες πριν την Ενσάρκωση και γι΄ αυτό έλαβε και ο ίδιος αυτήν την μεγάλη Χάρη. Ο Προφήτης Ηλίας είναι παρών μέσα στην ιστορία, διότι είναι σε κοινωνία με τον Χριστό, τόσο με τον Άσαρκο Λόγο στην Παλαιά Διαθήκη όσο και με τον Σαρκωθέντα στο Θαβώρ κατά την Μεταμόρφωση. Παρών. Άλλωστε κοινωνώντας την Χάρη των Αγίων μας, και δη του Προφήτου Ηλιού, ζούμε μέσα στην Εκκλησία την δυνατότητα να γευόμαστε το αιώνιο μέσα στο πρόσκαιρο και στο φθαρτό, να γευόμαστε το άχρονο μέσα στο χωροχρόνο στον οποίο ζούμε, να γευόμαστε το άκτιστο εμείς οι κτιστοί μέσα στα όρια και μέσα και από τα κτιστά στοιχεία αυτού του κόσμου. 

          Ο Προφήτης Ηλίας μας χαρίζει ευλογίες πολλές, μας πετάει με άλλο τρόπο την μηλωτή του, όπως την πέταξε στον Προφήτη Ελισαίο. Να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας αξιώνει να ανεβαίνουμε κι εμείς στο δικό μας Θαβώρ, εδώ στον λόφο της Λαμίας και να επιστρέφουμε πίσω μεταμορφωμένοι, για να συνεχίζουμε με διάθεση τον αγώνα της ζωής, παρά τις αγωνίες και τις αντιξοότητες».

         

 

          Ανήμερα της εορτής  ο κ. Συμεών μετέβη στην  Δυτική Φθιώτιδα και τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην ομώνυμη, νεοσύστατη γυναικεία Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού στο Παλαιοχώρι, «στην πνευματική έπαλξη και τον φωτεινό φάρο της Μητροπόλεως» όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος. 

 

 

          Προς της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος εις ένδειξιν τιμής και ευγνωμοσύνης για το ποιμαντικό του έργο προεχείρισε Πρωτοπρεσβύτερο τον Εφημέριο της Ενορίας του Παλαιοχωρίου π. Ιωάννη Σουφλερό, ο οποίος αόκνως και με ζήλο Θεού εργάζεται στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδος και εργάστηκε φιλότιμα  για την επαναλειτουργία και επανίδρυση της ιστορικής Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου.

         

          Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την πνευματική άνθιση της Μονής και συνεχάρη τόσο τον Γέροντα της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μάξιμο Αναστόπουλο, όσο και τις δύο Μοναχές, την  Μοναχή Καικιλία και την Μοναχή Χρυσοστόμη και ευχήθηκε  καλή δύναμη με αδιάλλειπτο την ευλογία του Θεού και του Προφήτη Ηλία.