Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Κυβέρνηση λύνει το πρόβλημα με τις ελιές Καλαμών - ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε μία σημαντική απόφαση, που λύνει το πρόβλημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών τύπου «Καλαμών». Καταχωρείται η ονομασία «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».

Με την απόφαση αυτή δίνεται το «πράσινο φως» στους ελαιοπαραγωγούς να εξάγουν ελιές «Καλαμών», ανάμεσά τους και ελαιοπαραγωγοί από τη Φθιώτιδα.

Το κρίσιμο αυτό ζήτημα είχε τεθεί στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα και στον υφυπουργό παρα τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου αλλά και σε ολους τους βουλευτές του νομού από τους Αγροτικούς Ελαιουργικούς Συνεταιρισμούς Λιβανατών, Αγίου Κωνσταντίνου και Στυλίδας.

Ακολούθησαν συναντήσεις εκπροσώπων τους με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ενώ συνεχής ήταν και η συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το θέμα με την ονομασία της ελιάς Καλαμών απασχολεί τους ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας εδώ και πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα μετά την απόφαση του ΣτΕ, μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί θα μπορούσαν να αναγράφουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Αντίθετα, οι παραγωγοί ελιάς της συγκεκριμένης ποικιλίας σε άλλες περιοχές της χώρας, ανάμεσα τους και η Φθιώτιδα, μετά την ακύρωση θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μόνο τα λοιπά συνώνυμα όπως τις λέξεις KALAMON, Αetonychi, TSIGOLI κλπ.

Το γεγονός αυτό δημιουργούσε σοβαρό ζήτημα στις εξαγωγές για εκατοντάδες παραγωγούς από τη Φθιώτιδα.

Για να δώσει λύση στο αλαλούμ που επικρατούσε, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στις 26/2/2018 πήρε μια απόφαση με την οποία εντάχθηκε στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών το “Kalamata” ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών. Η απόφαση αυτή ομως μπορεί να ηταν σωστή αλλά δεν τηρήθηκε για πολύ.

Τον Μάιο του 2018 ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας με την συνδρομή της ΕΑΣ Μεσσηνίας και μεταποιητικών μονάδων του Νομού Μεσσηνίας, προσφεύγει κατά της απόφασης του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπέρ της απόφασης του κ. Αποστόλου είχε ταχθεί το σύνολο των φορέων των περιοχών που παράγουν ελιές Καλαμών όπως το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το Επιμελητήριο Λακωνίας, οι Δήμοι Μεσολογγίου, Αγρινίου και από το νομό Φθιώτιδας οι ελαιουργικές οργανώσεις και οι Δήμοι Στυλίδας, Καμένων Βούρλων και Λοκρών.

Η σημερινή απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δικαιώνει τους αγώνες ολων αυτών των φορέων.

«Πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης είναι η στήριξη όλων των εμβληματικών προϊόντων της χώρας μας» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «προβάλλουν την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και συμβάλλουν καθοριστικά στο στόχο μας να ταυτιστούν τα ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα, την υψηλή διατροφική αξία και την πολιτιστική μας κληρονομιά».





Για σημαντική εξέλιξη αναφορικά με τις εξαγωγές των ελαιοπαραγωγών Φθιώτιδας ποικιλίας Καλαμών, κάνει λόγο και ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου.

Σε σχετική δήλωσή του αναφέρει οτι πλέον, μετά και την υπουργική απόφαση, παραγωγοί από τη Φθιώτιδα θα μπορούν να εξάγουν ελιές Καλαμών, με αποτέλεσμα να αποκτά προστιθέμενη αξία το προϊόν τους.




«Η Κυβέρνηση στηρίζοντας σταθερά όλα τα εμβληματικά τοπικά προϊόντα, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών αντιμετωπίζοντας στην πράξη το θέμα που προέκυψε» υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου.

Την ικανοποίησή του εκφράζει σε γραπτή δήλωση και ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς.

«Επιτέλους επιλύεται το συγκεκριμένο πρόβλημα, για το οποίο είχα ζητήσει με επιστολή μου στις 13 Δεκεμβρίου 2020, προς τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Αθανάσιο Κυρίτση, την διοργάνωση κοινής σύσκεψης και συζήτησης με τα λοιπά επιμελητήρια, πράγμα που έγινε και μάλιστα με τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να υπάρξει κοινή γραμμή, συμφωνία και λύση.



Ευχαριστώ τον Υπουργό που με τη σημερινή του απόφαση βάζει τέλος στην ασφυξία των ελαιοπαραγωγών της Φθιώτιδας και τους δίνει πλέον την δυνατότητα να εξάγουν ελιές Καλαμών παραγωγής τους».

Δήλωση για την εξέλιξη αυτή έκανε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του νομού Ευβοίας και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου: «Η εκ νέου καταχώριση της ονομασίας ‘ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA’ στο μητρώο ποικιλιών, ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς ‘ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMOΝ’ αποτελούσε μονόδρομο για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.




Το ΣτΕ, λανθασμένα και πρόχειρα ανέτρεψε την με αρ. 331/20735/7.2.2018 απόφαση του ΥπΑΑΤ, με την οποία δινόταν η δυνατότητα χρήσης του ονόματος «Καλαμάτα» σε όλους τους παραγωγούς της Ελλάδας, και όχι μόνο στους παραγωγούς της Μεσσηνίας.

Να επισημάνω ότι η απόφασή μου ως Υπουργού, η οποία στην πραγματικότητα επαναφέρεται τώρα αυτούσια, θα δώσει το πράσινο φως, όχι μόνο στους 2.500 τόνους της Μεσσηνίας, αλλά και σε 70.000 τόνους παραγωγή στην υπόλοιπη Ελλάδα, στη φετινή περίοδο.

Οφείλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ θα έφερνε σε παγκόσμιο επίπεδο (πλην Ελλάδας) την κυριαρχία του όρου «Καλαμάτα olives», αφού οι ελληνικές ελιές, που μόνο το «ΚΑΛΑΜΩΝ» θα χρησιμοποιούσαν, θα μεταβαπτίζονταν σε «Καλαμάτα olives», όπως γινόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια, μεταφέροντας τις όποιες δυνατότητες υπεραξίας του προϊόντος, σε χέρια τρίτων.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι με την απόφαση του ΣτΕ, θα ωφελούνταν καταρχάς οι εκτός Ε.Ε. τρίτες χώρες, που δε δεσμεύονται για συγκεκριμένη σήμανση στα προϊόντα τους, (όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, οι Αραβικές και άλλες χώρες) και θα χρησιμοποιούσαν τον όρο «Καλαμάτα olives», επειδή έχει συνδεθεί με την ποιοτική υπόσταση.

Επίσης, την ίδια ώρα που οι Έλληνες παραγωγοί και οι εξαγωγείς δεν θα μπορούσαν να κάνουν εξαγωγές με τον όρο «Καλαμάτα olives», γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Τυνησία θα έκαναν χρήση της ονομασίας αυτής.

Βέβαια, ειδικά για την ελιά Καλαμάτας, αν ανατρέξει κανείς στο πρωτόκολλο 3, που αφορά στην προστασία ΠΟΠ προϊόντων, θα διαπιστώσει ότι η μονογραφή για την καταρχήν συμφωνία έγινε τον Οκτώβριο του 2014, από τον τότε προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Σαμαρά, που αποδέχτηκε την πλήρη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων πλην -το τονίζω, πλην- τριών προϊόντων της Ελλάδας: τη Φέτα, την Ελιά Καλαμάτας και τη Ρετσίνα.

Το τελευταίο, δυστυχώς, κυρώθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή, στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική, όπου διαπιστώνει κανείς ότι αναφέρεται: για την «ονομασία της ποικιλίας «Καλαμών» και «Καλαμάτα» μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται για παρόμοιο προϊόν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραπλανάται ο καταναλωτής όσον αφορά τη φύση του εν λόγω όρου ή την ακριβή καταγωγή του προϊόντος.»

Από τις αρχές του 20ου αιώνα η Ελλάδα ξεκίνησε τις εξαγωγές της ελιάς Καλαμών με την ονομασία “KALAMATA OLIVES”. 




Το όνομα αυτό γίνεται παγκοσμίως γνωστό χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα.

Η προέλευση του προϊόντος ήταν κυρίως από την Λακωνία, αλλά πήρε το όνομα του από το κοντινό λιμάνι εξαγωγής του και τους τοπικούς εμπόρους, την Καλαμάτα, διότι οι υποδομές στην χώρα την περίοδο εκείνη ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Το προϊόν διαγράφει επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό (90% εξάγεται) και το Υπουργείο Γεωργίας το 1979 με το Π.Δ. 221 που ισχύει μέχρι σήμερα, υποχρεώνει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ελιών ποικιλίας Καλαμών να την εξάγουν με την επισήμανση “CALAMATA” για να προστατευθεί η φήμη του Ελληνικού προϊόντος.

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness