Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Κυβέρνηση λύνει το πρόβλημα με τις ελιές Καλαμών - ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε μία σημαντική απόφαση, που λύνει το πρόβλημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών τύπου «Καλαμών». Καταχωρείται η ονομασία «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».

Με την απόφαση αυτή δίνεται το «πράσινο φως» στους ελαιοπαραγωγούς να εξάγουν ελιές «Καλαμών», ανάμεσά τους και ελαιοπαραγωγοί από τη Φθιώτιδα.

Το κρίσιμο αυτό ζήτημα είχε τεθεί στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα και στον υφυπουργό παρα τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου αλλά και σε ολους τους βουλευτές του νομού από τους Αγροτικούς Ελαιουργικούς Συνεταιρισμούς Λιβανατών, Αγίου Κωνσταντίνου και Στυλίδας.

Ακολούθησαν συναντήσεις εκπροσώπων τους με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ενώ συνεχής ήταν και η συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το θέμα με την ονομασία της ελιάς Καλαμών απασχολεί τους ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας εδώ και πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα μετά την απόφαση του ΣτΕ, μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί θα μπορούσαν να αναγράφουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Αντίθετα, οι παραγωγοί ελιάς της συγκεκριμένης ποικιλίας σε άλλες περιοχές της χώρας, ανάμεσα τους και η Φθιώτιδα, μετά την ακύρωση θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μόνο τα λοιπά συνώνυμα όπως τις λέξεις KALAMON, Αetonychi, TSIGOLI κλπ.

Το γεγονός αυτό δημιουργούσε σοβαρό ζήτημα στις εξαγωγές για εκατοντάδες παραγωγούς από τη Φθιώτιδα.

Για να δώσει λύση στο αλαλούμ που επικρατούσε, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στις 26/2/2018 πήρε μια απόφαση με την οποία εντάχθηκε στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών το “Kalamata” ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών. Η απόφαση αυτή ομως μπορεί να ηταν σωστή αλλά δεν τηρήθηκε για πολύ.

Τον Μάιο του 2018 ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας με την συνδρομή της ΕΑΣ Μεσσηνίας και μεταποιητικών μονάδων του Νομού Μεσσηνίας, προσφεύγει κατά της απόφασης του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπέρ της απόφασης του κ. Αποστόλου είχε ταχθεί το σύνολο των φορέων των περιοχών που παράγουν ελιές Καλαμών όπως το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το Επιμελητήριο Λακωνίας, οι Δήμοι Μεσολογγίου, Αγρινίου και από το νομό Φθιώτιδας οι ελαιουργικές οργανώσεις και οι Δήμοι Στυλίδας, Καμένων Βούρλων και Λοκρών.

Η σημερινή απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δικαιώνει τους αγώνες ολων αυτών των φορέων.

«Πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης είναι η στήριξη όλων των εμβληματικών προϊόντων της χώρας μας» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «προβάλλουν την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και συμβάλλουν καθοριστικά στο στόχο μας να ταυτιστούν τα ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα, την υψηλή διατροφική αξία και την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Για σημαντική εξέλιξη αναφορικά με τις εξαγωγές των ελαιοπαραγωγών Φθιώτιδας ποικιλίας Καλαμών, κάνει λόγο και ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου.

Σε σχετική δήλωσή του αναφέρει οτι πλέον, μετά και την υπουργική απόφαση, παραγωγοί από τη Φθιώτιδα θα μπορούν να εξάγουν ελιές Καλαμών, με αποτέλεσμα να αποκτά προστιθέμενη αξία το προϊόν τους.
«Η Κυβέρνηση στηρίζοντας σταθερά όλα τα εμβληματικά τοπικά προϊόντα, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών αντιμετωπίζοντας στην πράξη το θέμα που προέκυψε» υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου.

Την ικανοποίησή του εκφράζει σε γραπτή δήλωση και ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς.

«Επιτέλους επιλύεται το συγκεκριμένο πρόβλημα, για το οποίο είχα ζητήσει με επιστολή μου στις 13 Δεκεμβρίου 2020, προς τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Αθανάσιο Κυρίτση, την διοργάνωση κοινής σύσκεψης και συζήτησης με τα λοιπά επιμελητήρια, πράγμα που έγινε και μάλιστα με τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να υπάρξει κοινή γραμμή, συμφωνία και λύση.