Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Η λογική των αριθμών ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

      
 
Σύμφωνα με την ειδησεογραφία των ημερών ,  σεναριογράφοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την ευρωπαϊκή έδρα της Ένωσης Κινηματογράφου Αμερικής  στις Βρυξέλλες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ένωση Σεναριογράφων Αμερικής  που πραγματοποιεί απεργία. Στην Ελλάδα οι σεναριογράφοι δεν κάνουν απεργία , αλλά εχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά και υφαίνουν σενάρια για τις εκλογές . Ακούμε λοιπόν διάφορα απο τους εγχώριους σεναριογράφους . Ενα απο αυτά είναι οτι ανεξάρτητα απο το τι λένε προεκλογικά οι αρχηγοί των κομμάτων  κυβέρνηση θα υπάρξει αμέσως μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου με τη συνεργασία του πρώτου και του τρίτου κόμματος .
Οπως μου ελεγε ενας φίλος της στήλης που δίνει μεγάλη βάση σε αυτά τα σενάρια ,τα εχουν βρεί η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και θα φτιάξουν κυβέρνηση συνεργασίας για να μην πάμε σε δεύτερες εκλογές . Ενα αλλο σενάριο που διακινείται είναι οτι αμέσως μετά τις εκλογές θα κάνουν κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , και ο Βαρουφάκης με ψήφο ανοχής απο το ΚΚΕ με μοναδικο σκοπό να φύγει ο Μητσοτάκης . ( Αυτό το σενάριο μοιάζει πολύ με τις δημοσκοπήσεις στην Τουρκία που εβγαζαν πρώτη τη συμμαχία που είχε δημιουργηθεί για να διώξει τον Ερντογάν , και εμφάνιζαν τον Κιλιντζάρογλου να είναι ο εκλεκτός της Δύσης ) 
Αυτή η κυβέρνηση , σύμφωνα με αυτό το σενάριο δεν θα είναι μακράς πνοής , το πολύ να αντέξει ενα εξάμηνο αλλά ο βασικός στόχος θα εχει επιτευχθεί και ετσι θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα  ! Ενα αλλο σενάριο που διακινείται στα πολιτικά παρασκήνια και εφτασε και στα δικά μας αυτιά  είναι οτι για το ποιά κυβέρνηση θα εχει η Ελλάδα και με ποιόν πρωθυπουργό , εχουν ηδη ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις απο ξένα κέντρα με Ουάσιγκτον και Βερολίνο να εχουν τον πρώτο λόγο , ενω κατα το σεναριογράφο ,  η μόνη εκκρεμότητα που απομένει να ρυθμιστεί είναι το πρόσωπο του πρωθυπουργού .  .  Μέχρι σήμερα εχουν ακουστεί διάφορα ονόματα μεταξύ των οποίων της Ντόρας Μπακογιάννη , του Γιάννη Στουρνάρα και τελευταία της Λούκας Κατσέλη . Θυμίζω οτι μια παρόμοια σεναριολογία που εμφάνιζε ως μελλοντικούς πρωθυπουργούς της Ελλάδας τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την Ντόρα Μπακογιάννη είχε αναπτυχθεί και τη δεκαετία του'90 και αρχές του 2000 . Τα σενάρια αυτά ομως διαψεύστηκαν παταγωδώς απο την σκληρή πραγματικότητα που χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή η οποία είναι κατα κανόνα απρόβλεπτη και αμεθόδευτη .  
Βέβαια σεναριογράφοι είναι , σενάρια κάνουν και τώρα  . Με τη διαφορά οτι τα σενάρια είναι σαν τις φήμες . Βγάζουν φτερά και πετούν , οπως ελεγε ο Μιτεράν ! 
Πέρα ομως απο τα σενάρια και τις δημοσκοπικές προβλέψεις και εκτιμήσεις για τα ποσοστά των κομμάτων και τις μεταξυ τους διαφορές , υπάρχει και η λογική των αριθμών , την οποία θα πρέπει να εμπιστευόμαστε . 
Η λογική των αριθμών επομένως λέει οτι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα αν θα εχουμε κυβέρνηση και ποιά στις πρώτες και δεύτερες εκλογές . 
Οι συζητήσεις που γίνονται σήμερα 6   ημέρες πριν τις εκλογές , είναι χρήσιμες αλλά δεν μας λύνουν κανέναν εκλογικό γρίφο . Απλά βοηθάνε να κατανοήσουμε καλύτερα τις πολιτικές εξελίξεις . Οι συζητήσεις που θα καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα αναφορικά με το τι κυβέρνηση θα εχουμε , θα είναι αυτές που θα γίνουν το βράδυ των εκλογών , απο τη στιγμή που θα εμφανιστεί μπροστά στις οθόνες μας το εκλογικό αποτέλεσμα . 
Η λαική ετυμηγορία . Ολα τ'αλλα είναι κουβέντα να γίνεται .
Επειδή κοντός ψαλμός αλληλούια , ο γράφων θα διακινδυνεύσει μια πρόβλεψη , με βάση την λογική των αριθμών και οχι τα σενάρια που τα θεωρούμε προιόντα μυθοπλασίας ευφάνταστων σεναριογράφων . Γνώμη μας λοιπόν είναι οτι η  διπλή εκλογική αναμέτρηση είναι μονόδρομος για δύο πολύ σοβαρούς λόγους . Εναν αντικειμενικό και εναν καθαρά υποκειμενικό . Ο πρώτος αντικειμενικός λόγος είναι οτι θα πάμε σε δεύτερες εκλογές αν το πρώτο κόμμα κινηθεί σε χαμηλά ποσοστά κάτω δηλαδή απο το 32% , αφενός γιατί στην περίπτωση αυτή δεν θα βγαίνουν οι αριθμοί εστω κι αν το θέλουν οι πολιτικοί αρχηγοί για μια κυβέρνηση συνεργασίας .Και αφετέρου γιατί δεν θα το θελήσει η Νέα Δημοκρατία αφου αν είναι πρώτο κόμμα θα εχει χάσει το ενα τρίτο της κοινοβουλευτικής της δύναμης .  Ο  δεύτερος υποκειμενικός λόγος είναι οτι θα πάμε  σε νέες εκλογές ακόμη και στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα κινηθεί σε υψηλά ποσοστά δηλαδή πάνω απο το 35% , γιατί το πρώτο κόμμα με ενα τέτοιο ποσοστό στις αποσκευές του θα επιδιώξει την αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές  .Αν δεν την πετύχει ,κακό για τον ιδιο αλλά πολύ χειρότερο για τη χώρα που θα ψάχνει να κυβερνηθεί . 
                                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                     Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                           Δημοσιογράφος

 

randomness