Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Λαϊκό προσκύνημα στον Άγιο Τρύφωνα της Ν. Άμπλιανης

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε από το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας για να προσκυνήσει την εικόνα του προστάτη των αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών και να προσευχηθεί  στη χάρη του.

Στη θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, έχοντας δίπλα του τους ιερείς της ενορίας της Αγίας Παρασκευής, πατέρες Αθανάσιο Κυρίτση και Αθανάσιο Σκαρμούτσο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Άγιος Τρύφων ήταν ο Πρωτότοκος αδελφός μας μέλος της οικογένειας του Χριστού, ένας άνθρωπος της φύσης, του κόπου και του μόχθου.

Σήμερα, είπε ο Σεβασμιωτατος, είναι ημέρα γιορτής, ο Άγιος Τρύφων έγινε προστάτης των αμπελουργών αλλά και όλων των παραγωγών, προσεύχονταν συνεχώς για να προστατεύει ο Θεός τα φυτά και όλες τις καλλιέργειες από τις ασθένειες.

Προβάλλοντας την περιοχή μας σε όλη την Ελλάδα, αυτό που συνέχεια αναφέρω, σημείωσε ο Μητροπολίτης, είναι οτι σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο της Φθιώτιδας μπορεί ο άνθρωπος να καλλιεργήσει τα πάντα, αφού όλοι διαπιστώνουν ότι ζούμε σε μια εύφορη περιοχή.

Στην θεία λειτουργία παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπεσλεμές, οι Αντιπεριφερειάρχες Ηλίας Σανίδας και Κώστας Αποστολόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος Έμυ Αργυροπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Σταυρογιάννης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αμπελουργών "Άγιος Τρύφων" και πλήθος πιστών.


Ο βίος του Αγίου Τρύφωνα

Ο Τρύφων γεννήθηκε στη Λάμψακο της Φρυγίας (σημερινό Λαψέκι Τουρκίας) και έζησε στα χρόνια των ρωμαίων αυτοκρατόρων Γορδιανού Γ’ (238-244), Φιλίππου του Άραβος (244-249) και Δεκίου (249-251).

Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στην παιδική του ηλικία έβοσκε χήνες για να ζήσει. Συγχρόνως, όμως, μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή και εκτελούσε με ευλάβεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Στην πορεία του χρόνου άρχισε να γίνεται γνωστός για τις θαυματουργικές του ικανότητες. Θεράπευε αρρώστους και δαιμονισμένους, και η φήμη του έφθασε μέχρι τη Ρώμη.

Ο αυτοκράτορας Γορδιανός τον παρακάλεσε να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του και ο Τρύφων ανταποκρίθηκε με επιτυχία. O Γορδιανός προσπάθησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, προσφέροντάς του αξιώματα και χρήματα, τα οποία όμως ο Άγιος αρνήθηκε.

Τον Ιανουάριο του 250, ο αυτοκράτορας Δέκιος εξαπέλυσε άγριους διωγμούς κατά των χριστιανών.

Ο Τρύφων συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον των ρωμαϊκών αρχών στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί, του ζητήθηκε να απαρνηθεί τη χριστιανική πίστη του και όταν αυτός αρνήθηκε, υποβλήθηκε σε μια σειρά από φρικτά βασανιστήρια.

Στην αρχή κατατρύπησαν το σώμα του με σπαθιά, έπειτα τον έδεσαν από τα πόδια σε άλογα και τον έσυραν σε δύσβατες και πετρώδεις τοποθεσίες, στη συνέχεια τον έσυραν γυμνό πάνω σε σιδερένια καρφιά και τέλος του καψάλισαν τα πλευρά με λαμπάδες. Του έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία και όταν και πάλι αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη του, τον αποκεφάλισαν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Ευμορφία Ρουποτιά Η μουσική είναι καθ’ όλα ιερή όντας εφεύρεση των θεών.(Πλούταρχος) Άλλος ένας θεσμός, η Εurovision, προσωπικά πιστεύω ότι αρχίζει να...