Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Με το νέο Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων συναντήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ

Με τον νέο Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων  ΜανώληΓραφάκο, συναντήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου ΦοΔΣΑ. Στη  συνάντηση  παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ  Σάββας Χιονίδης.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους ΦοΔΣΑ και ιδιαίτερα η εκκρεμότητα ως προς την εφαρμογή των άρθρων του Ν. 4555/2018 (Κλεισθένης) που αφορούν τους ΦοΔΣΑ, καθώς 6 μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία (19/01/2019), δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι διαπιστωτικές πράξεις σύστασης των ΦοΔΣΑ, με αποτέλεσμα να παρατείνεται μια χρόνια παθογένεια, με αρνητικές συνέπειες στην επιτάχυνση των απαιτούμενων ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συζητήθηκε επίσης σειρά άλλων σχετικών θεμάτων όπως τα πρόσφατα νομοθετήματα που αφορούν τον κανονισμό τιμολόγησης των υπηρεσιών που παρέχουν οι ΦοΔΣΑ, το περιβαλλοντικό τέλος κυκλικής οικονομίας που θα βαρύνει τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ΚΥΑ με την οποία προβλέπεται η επιβολή διοικητικών προστίμων στους Ο.Τ.Α, καθώς και το μείζον ζήτημα της στελέχωσης των ΦοΔΣΑ, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους, χωρίς να διαθέτουν το στοιχειωδώς απαιτούμενο προσωπικό. 

Ο γενικός Γραμματέας  δεσμεύθηκε να συνδράμει τις προσπάθειες του Δικτύου για την άμεση προώθηση λύσεων σε όλα τα παραπάνω ζητήματα. 

Αποφασίσθηκε επίσης , να ακολουθήσει συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα, κατά την οποία θα εξειδικευτούν τα θέματα, ενώ  δεσμεύτηκε να  υπάρχει διαρκής συνεργασία της Γενικής Γραμματείας με το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ.

Απο την πλευρά τους οι αυτοδιοικητικοί ευελπιστούν στην καλή συνεργασία και θεωρούν πως η  μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων από το Υπουργείο Εσωτερικών στο καθ΄ ύλη αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των ΦοΔΣΑ και είναι ένα πρώτο και θετικό βήμα στην προσπάθεια για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και επίτευξη των στόχων.

 

 

 

Απόψεις

@ Αδιάλειπτο το ενδιαφέρον του βουλευτή Φθιώτιδας και πρώην υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα για τα έργα που εξελίσσονται στη Φθιώτιδα. Μπορεί σήμερα να μην είναι στο...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness