Μεγάλη κινητοποίηση Αγροτών στη Λαμία
• Μπήκαν με τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης σαν μορφή διαμαρτυρίας για τα προβλήματά τους
• Συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, στον οποίο παρέδωσαν ψήφισμα
Με μια εντυπωσιακή παρουσία, με περισσότερα από 100 οχήματα (τρακτέρ, φορτηγά και ΙΧ αγροτικά αυτοκίνητα), οι αγρότες της Φθιώτιδας, ξεκίνησαν την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου τις κινητοποιήσεις τους για να γνωστοποιήσουν τα προβλήματά τους και να καλέσουν την κυβέρνηση, να δώσει λύση σε αυτά αφού όπως επισημαίνουν οξύνονται!
Το πρώτο ραντεβού της ημέρας, δόθηκε το πρωί στην είσοδο της πόλης και συγκεκριμένα, στο χώρο στάθμευσης έξω από τις εγκαταστάσεις της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και εν συνεχεία, οι αγρότες εποχούμενοι διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φτάνοντας αρχικά στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας όπου σαν ένδειξη της διαμαρτυρίας τους, άφησαν μια «μπάλα» από άχυρο (σ.σ.: μπορείτε να δείτε σχετική φωτό στη σελίδα 6) και στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όπου και είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, Ηλία Σανίδα και τον αρμόδιο σε θέματα πρωτογενούς τομέα, Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Αποστολόπουλο, ο οποίος βέβαια ήταν από την πρώτη στιγμή στο χώρο της ΠΕΛ.
Οι αγρότες, τόνισαν για μια ακόμη φορά τα πολλά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα οποία έχουν φτάσει πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε λίγο καιρό ο ελληνικός λαός θα τρώει πανάκριβα αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις από την κυβέρνηση ενώ ζητούν από την Περιφερειακή Αρχή να ενεργήσει για τα ζητήματα που άπτονται της δικής της αρμοδιότητας.
Αρχικά, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, υποδέχθηκε τους αγρότες τονίζοντας πως θέλει να ακούσει το μήνυμα των αγροτών: «Είμαστε εδώ με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας και τον Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς του πρωτογενούς τομέα. Αυτή η συνάντηση δεν είναι για να πούμε εμείς πολλά αλλά πρωτίστως για να πείτε εσείς, άρα το σωστό και το πρέπον είναι ακούσουμε όλα αυτά που οι συνάδελφοί σας κι εσείς οι ίδιοι, αισθάνεστε ότι θέλετε να δώσετε ως μήνυμα σε έναν φορέα είτε έχουν να κάνουν με την αρμοδιότητα της Περιφέρειας είτε υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο πλαίσιο που αφορά και στο κυβερνητικό επίπεδο».
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Γιάννης Συλλαίος ο οποίος γνωστοποίησε τα προβλήματα του κλάδου στον Περιφερειάρχη: «Είμαστε σήμερα εδώ για να σας κάνουμε γνωστά τα οξυμένα προβλήματα που έχουμε κι εμείς σαν αγρότες και το καταναλωτικό κοινό από την άλλη μεριά. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο σε αυτή τη διαδικασία, έχουμε θέμα σοβαρό με την επιβίωσή μας πλέον, δεν μπορούμε να παράγουμε προϊόντα φθηνά και να τα παίρνει ο καταναλωτής πάρα πολύ ακριβά. Εμείς ξεκινάμε τη διεργασία να ενημερώσουμε όλους από εσάς ως Περιφερειάρχη μέχρι την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς δεν μπορούμε πλέον, να βγάζουμε άλλα χρήματα από την τσέπη μας για να παράξουμε και να μπορέσουμε να ταΐσουμε τον ελληνικό λαό.
Ο ελληνικός λαός θα τρώει πανάκριβα κι εμείς δεν παίρνουμε τίποτα. Το σιτάρι κάτω, το αλεύρι πάνω, το βαμβάκι κάτω όλα τα ενδύματα πάνω, το γάλα κάτω, η φέτα πλέον έχει γίνει είδος πολυτελείας και θ’ αρχίσουν να το τρώνε αυτοί που έχουν χρήματα γιατί κάποτε ήταν ένα προϊόν που το έτρωγαν οι φτωχοί, σήμερα βλέπετε ότι είναι απαγορευτικό.
Όσον αφορά το λάδι, φέτος έχουμε πρόβλημα σοβαρό με την ακαρπία όχι μόνο στο δικό μας Νομό αλλά και Πανελλαδικά και αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα. Εμείς αναδεικνύουμε το δικό μας πρόβλημα αλλά πρωτίστως θέλουμε να καταλάβουν τα 10.000.000 του ελληνικού λαού ότι τρώνε τα προϊόντα μας πάρα πολύ ακριβά, τη στιγμή που εμείς δεν απολαμβάνουμε ούτε το βασικό κέρδος. Άρα είμαστε σε κινητοποίηση από εδώ και πέρα, σ’ έναν διαρκή αγώνα για ν’ αναδείξουμε τα προβλήματά μας. Κι επειδή βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν λύσεις με Υπουργούς και Υφυπουργούς, ζητάμε απευθείας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό γιατί απ’ ότι βλέπουμε, ο κ. Πρωθυπουργός κάνει κουμάντο, ό,τι άπτεται της Περιφέρειας θα τα συζητήσουμε μαζί αφού μας κλείσετε ένα ραντεβού άμεσα, για να έρθουμε να συζητήσουμε όλοι οι φορείς.
Σήμερα είμαστε εκπρόσωποι όλων των φορέων του Νομού Φθιώτιδας εδώ, είναι και οι φορτηγατζήδες και οι ταξιτζήδες εδώ σήμερα, όλες οι επαγγελματικές τάξεις, που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο αγροτικό το θέμα αλλά θέμα επιβίωσης όλου του ελληνικού λαού πλέον.
Για την ΚΑΠ, πρέπει να καθίσουμε κάτω πάλι με τα Υπουργεία να δούμε τι θα γίνει. Από τα περσινά, δεν πήραμε ούτε τα μισά. Υπάρχει ενδιάμεση αναθεώρηση, δεν μπορούμε δηλαδή ενώ πέρυσι πήραμε πέντε δραχμές φέτος να πάρουμε δύο. Αυτό είναι ένα εισόδημα, το οποίο, ήταν πάνω στην τιμή. Αν δεν μας δώσουν την επιδότηση, θα πρέπει τότε το λάδι, να φτάσει 30 ευρώ, το βαμβάκι 1 ευρώ, το γάλα 2 ευρώ, άρα που θα βγούμε; Άρα ή μας βοηθούν με την επιδότηση ή δεν μας βοηθούν.
Αν λένε δισεκατομμύρια και στη τσέπη μας δε φτάνει τίποτα από εκεί και πέρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Τα δικά σας θέματα, δηλαδή ό,τι άπτεται της Αντιπεριφέρειας ή της Περιφέρειας θα τα συζητήσουμε μαζί ό,τι μπορούμε να λύσουμε και να πιέσετε κι εσείς από τη μεριά σας – στα προβλήματα που θα σας δώσουμε κι έχουμε αυτή τη στιγμή – την κεντρική διοίκηση, την Κυβέρνηση».
Οι αγρότες αφού παρέθεσαν τα περισσότερα από τα προβλήματα που τους ταλανίζουν, άκουσαν τον Περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, να τους απαντά ότι μέσα στην εβδομάδα θα τους δεχτεί όποια μέρα θέλουν και ότι θα προσπαθήσει η Περιφερειακή Αρχή, που βρίσκεται στο πλευρό τους, να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί, ενώ εξήγησε επιγραμματικά, αφού θα υπάρξει η συνάντηση των επόμενων ημερών για την εκτενή αναφορά: «Το κομμάτι της ΚΑΠ, που διαχειριζόμαστε εμείς, όπως οι αγρότες τα σχέδια βελτίωσης, αναδασμοί, έργα εγγύας βελτίωσης, αντιπλημμυρική προστασία και όλο το κομμάτι που έχει να κάνει με τη λειτουργία των υπηρεσιών μας και σε τι βαθμό υποστηριζόμαστε επαρκώς. Κι εμείς σ’ αυτό τον τόπο ζούμε, αντιμετωπίζουμε την ίδια πραγματικότητα.
Στα σούπερ μάρκετ ψωνίζουμε και βρίσκουμε κι εμείς στο ράφι αυτό που λέτε. Αν έχει κάποια αξία σε αυτή τη συνάντηση για να αναζητήσουμε λύσεις, εμείς βλέπουμε ότι αυτό το πράγμα έχει πολλές αιτίες, κάποιες απ’ αυτές, μπορεί να μας υπερβαίνουν, όπως ότι η ΕΕ αποφάσισε να μειώσει την ΚΑΠ ως σύνολο ή όπως η κλιματική αλλαγή μάς έχει δημιουργήσει προβλήματα τα οποία τα εντοπίζουμε ή η ενεργειακή κρίση που είναι μια πραγματικότητα που φορτώνει κι εσάς πολύ και τα επόμενα στάδια όταν μιλάμε για τυποποιημένα προϊόντα κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που δημιουργούν την τεράστια απόσταση ανάμεσα στο δικό σας έσοδο και στην τιμή που πληρώνουν τα νοικοκυριά στο ράφι.
Όμως για να είμαστε ειλικρινείς, σίγουρα είναι και κάποια πράγματα τα οποία δεν έχουν αυτό τον… υπερβατικό χαρακτήρα και μπορεί σχετίζονται άμεσα με πολιτικές και δράσεις της ευρύτερης πολιτείας, των Δήμων λιγότερο, της Περιφέρειας σε ένα βαθμό, του Κράτους σε ένα μεγαλύτερο. Το πιο εύκολο εδώ, είναι να πούμε πάμε, να σας χτυπήσουμε την πλάτη, λαϊκίζοντας, λέγοντας ότι είμαστε ένα κομμάτι και το ζούμε στον ίδιο βαθμό, γιατί δεν το ζούμε στον ίδιο βαθμό αφού εσείς είστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που το πονάτε, που το ζείτε, που σας βασανίζει και σας ξεσηκώνει και σας δημιουργεί την ανάγκη να στείλετε ένα μήνυμα με τα τρακτέρ σας, με την παρουσία σας εδώ και σε όλη την πόλη.
Αυτό που μπορώ να πω εγώ, είναι ότι εμείς, τον πρωτογενή τομέα και σαν κλάδο συνολικά αλλά και ειδικά για τους επαγγελματίες που σχετίζονται με αυτόν, τον πιστεύουμε, τον χρειαζόμαστε, έχουμε και τη διάθεση αλλά πρωτίστως την υποχρέωση να επενδύσουμε σ’ αυτόν, κατά το κομμάτι της αρμοδιότητάς μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό με τα περισσότερα σωστά και τα λιγότερα λάθη, έτσι ώστε οι πέντε δραχμές που μπορεί να διαχειριζόμαστε είτε λέγονται ευρωπαϊκοί πόροι είτε εθνικοί, να προσπαθούμε όταν αυτές φτάνουν στην αγροτική παραγωγή να γίνονται έξι και να μη γίνονται τέσσερις! Και κατά το άλλο μέρος, η δύναμη της φωνής μας να προστίθεται στο μήνυμα που πρέπει να φτάσει προς κάθε κατεύθυνση όταν έχουμε να κάνουμε με τις πιο κεντρικές πολιτικές ακόμα κι αν αυτές πρέπει να φτάσουν μέσα στις Βρυξέλλες».
Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Αποστολόπουλος, συμπλήρωσε σχετικά, απευθυνόμενος στους αγρότες: «Σε ένα προγραμματισμένο ραντεβού, θα αναπτύξουμε καλύτερα και θα σας εξηγήσουμε τι έχουμε σχεδιάσει και που βρισκόμαστε σε όλα αυτά. Το δεύτερο είναι ότι, τόσο η παρουσία η δική μου κι όσο είμαι εδώ αλλά και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, το επόμενο διάστημα βλέποντας ότι οι κινητοποιήσεις έχουν να κάνουν με τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη γιατί όλα τα προβλήματα ξεκινούν από την ΚΑΠ που διανύουμε, θα δώσουμε πρώτιστα το βάρος στην αναδιάρθρωση της ΚΑΠ με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ό,τι μπορούμε να κάνουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι».
Κλείνοντας ο κ. Σπανός, τόνισε: «Όσο συνηθισμένο κι αν ακουστεί, εγώ αισθάνομαι ότι είναι η στιγμή να σας πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ γιατί δουλεύετε τα κτήματά σας για να βιοπορίζεστε αλλά αν δεν το κάνατε, δεν θα είχατε πρόβλημα μόνο εσείς αφού ενδεχομένως θα μπορούσατε να κάνετε και κάτι άλλο, αλλά θα είχε πρόβλημα η χώρα, θα είχε πρόβλημα ο καθένας μας. Κι αυτό το “ευχαριστώ”, δουλειά μας είναι, να μη μένει σε λέξεις αλλά να αποδεικνύεται με μια έμπρακτη στήριξη της πολιτείας, σε όλα της τα επίπεδα, έτσι ώστε η αγροτική παραγωγή και οι επαγγελματίες της και να μπορούν και αν θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν. Εμείς, είμαστε μια Περιφέρεια, που έχει όλες τις μορφές οικονομίας και πρέπει να τις έχει, αλλά καμιά φορά άμα “ξεγελιόμαστε” και την αγροτική λίγο την… παραγνωρίζουμε ως κράτος, η δουλειά σας είναι, με τη φωνή σας, να μας επαναφέρετε πίσω».
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Στυλίδας, Κώστας Ζαρκαδούλας, σχολίασε για την κινητοποίηση: «Η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) κινητοποίηση, είναι η απάντηση απέναντι στη βία της Κυβέρνησης στους συναδέλφους μας στην Καρδίτσα και στον Πλατύκαμπο. Τα προβλήματα είναι οξυμένα, είμαστε εδώ σήμερα και διεκδικούμε τη ζωή μας πίσω!
Στα χωριά μας λέγαμε, ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Τώρα το χτένι έσπασε. Κατάγομαι από την ανατολική Φθιώτιδα, ελαιοκομική περιοχή, η ακαρπία φέτος αγγίζει το 100%, είμαστε χωρίς εισόδημα, διεκδικούμε 200 ευρώ το στέμμα σαν αποζημίωση και αναπλήρωση εισοδήματος κι από την κινητοποίηση φαίνεται ότι όλος ο αγροτικός κόσμος έχει καταλάβει τα προβλήματά μας».
Ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, Χρίστος Λίγδης, από την πλευρά του, σημείωσε: «Πραγματοποιούμε μια μεγάλη κινητοποίηση, εδώ στην έδρα του Νομού Φθιώτιδας στη Λαμία, σίγουρα η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών αφού έχουμε χρόνια να θυμηθούμε τέτοια συμμετοχή και έχουμε να δηλώσουμε ότι αυτή η κινητοποίηση είναι η απαρχή των επόμενων κινητοποιήσεων της κλιμάκωσης του αγώνα μας. Έχει στηθεί ήδη το πρώτο μπλόκο στην περιοχή της Θεσσαλιώτιδας, στο Νέο Μοναστήρι με περισσότερα από 100 τρακτέρ, έχει αποφασιστεί ότι στήνεται μπλόκο την Τρίτη με κατεύθυνση την Εθνική Οδό στην Αταλάντη και στις υπόλοιπες περιοχές, ενισχύουμε και κλιμακώνουμε τα μπλόκα».
Το Μέλος του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, Αποστόλης Αγγελακόπουλος, τόνισε για την κινητοποίηση: «Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από την κινητοποίηση των αγροτών, γιατί η μεταφορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγροτική παραγωγή κατά μεγάλο ποσοστό που επιφέρει η μεταφορά στο φορτηγό. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια πανευρωπαϊκή αδιέξοδη πολιτική όσον αφορά την αγροτική παραγωγή με όλα τα επακόλουθα. Βλέπουμε ότι η συμμετοχή και των Ευρωπαίων συναδέλφων παντού σε όλες τις χώρες Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ρουμανία και όλο αυτό, είπαμε γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό της μεταφοράς, είναι από την αγροτική παραγωγή. Για να παραχθεί κάτι μεταφέρεται κι όταν παράγεται μεταφέρεται πάλι και μεταφέρεται ξανά από τη μεταποίηση».
Πριν αποχωρήσουν από το κτίριο της Περιφέρειας οι αγρότες, άφησαν μια ακόμα «μπάλα» από άχυρο στην είσοδο των γραφείων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Αγροτικές κινητοποιήσεις σε Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά
Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχώρησαν την Παρασκευή, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Δυτική Μακεδονία, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το κλάδο τους και «απειλούν - όπως λένε - την βιωσιμότητα της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής».
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου με τα τρακτέρ τους σε παράταξη, πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη της Κοζάνης, όπου οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιάννη Κοκκαλιάρη ενώ στη συνέχεια απέκλεισαν για μισή ώρα το κτίριο της Περιφέρειας όπου είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη.
Τα θέματα που σχετίζονται με τις ενισχύσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και φαίνεται ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων.
Οι αγρότες της Κοζάνης μετά την συνάντηση τους με τον Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στα Κοίλα Κοζάνης.
• Στην Καστοριά, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς, στην λεωφόρο των κύκνων και έχουν προαναγγείλει για την Δευτέρα ολιγόωρο αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφέρειας κατά την διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς.
• Στα Γρεβενά, οι αγροκτηνοτρόφοι αποσύρθηκαν από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας και παράταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στην Μυρσίνα.
Ξεσηκώθηκαν οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη: Χιλιάδες τρακτέρ σε αυτοκινητόδρομους σε Γερμανία και Γαλλία
Οι αγρότες σε πολλές χώρες της Ευρώπης έβγαλαν χιλιάδες τρακτέρ στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους για να διαμαρτυρηθούν για τις «πράσινες» πολιτικές της Ε.Ε., τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τους περιβαλλοντικούς κανόνες.
• Στη Γαλλία, οι αγρότες έστησαν μπλόκα στους δρόμους και έχουν καταστρέψει εισαγόμενα τρόφιμα. Κύριο αίτημα τους είναι να ενισχυθούν, καθώς εκτιμούν πως πλήττονται από αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.
• Στη Γερμανία, οι αγρότες έχουν διαμαρτυρηθεί για τις προγραμματισμένες περικοπές στις επιδοτήσεις και στα φορολογικά κίνητρα.
Αγρότες από το Βρανδεμβούργο, με 100-150 τρακτέρ, διέσχισαν την Παρασκευή (26/1) το κέντρο του Βερολίνου, προκειμένου να επιδώσουν κείμενο με τις θέσεις τους στα κεντρικά γραφεία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι αγρότες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, κάτι που η κυβέρνηση έχει απορρίψει, αντιπροτείνοντας μόνο την σταδιακή εφαρμογή της απόφασης. Το σχέδιο του προϋπολογισμού πέρασε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα από την αρμόδια επιτροπή της Bundestag και αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια.
• Στην Ολλανδία, αντιδρούν για τις περιβαλλοντικές κανονιστικές απαιτήσεις, οι οποίες αυξάνουν το κόστος παραγωγής, ενώ στην Πολωνία, οι αγρότες εναντιώνονται στην αύξηση του κόστους των καυσίμων και των λιπασμάτων.