Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μια αχρείαστη σύγκρουση ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Το τελεσίγραφο της κυβέρνησης στους υγειονομικούς λήγει αύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου  . Το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία που αρνούνται να εμβολιαστούν απειλεί να θέσει εκτός επαγγέλματος χιλιάδες υγειονομικούς . 
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται οτι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στο σύστημα υγείας γιατί οι απολυθέντες θα αντικατασταθούν με νέο υγειονομικό προσωπικό , ωστόσο εγείρονται αμφιβολίες κατα πόσο οι νέοι εργαζόμενοι θα εχουν την εκπαίδευση και θα είναι ετοιμοι να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης . Δεν είναι ομως εκεί το θέμα . Αλλωστε ουδείς αναντικατάστατος . Το σημαντικότερο είναι οτι μέσα απο αυτη τη σύγκρουση κυβέρνησης υγειονομικών κλονίζεται η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο σύστημα υγείας , στους θεσμούς , στους επιστήμονες . 
Ο πόλεμος εναντίον της πανδημίας δεν εχει τελειώσει . Τα στοιχεία για τις νέες μολύνσεις και τους θανάτους , είναι αδιάψευστος μάρτυρας . 
Οι μάχες εναντίον του COVID-19 μαίνονται στα δημόσια νοσοκομεία , η κοινωνία εχει κουραστεί απο τα απανωτά λοκντάουν και η οικονομία δεν αντέχει αλλη υφεση . 
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ,   ανθρωποι και θεσμοί ( κυβέρνηση , υπουργεία , νοσοκομεία , υπουργοί ,επιστήμονες υγείας , Διοικητές Νοσοκομείων ) ,  που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή , θα επρεπε να συνεργάζονται μεταξύ τους μέσα απο ενα πνεύμα αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης , επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ατομικής ευθύνης απέναντι σε εναν κοινό εχθρό .
 Μια σύγκρουση κυβέρνησης -υγειονομικών για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών , τούτη την ωρα είναι εντελώς αχρείαστη . 
Αντιθέτως εκείνο που χρειάζεται σήμερα για την αντιμετώπιση της μολυσματικής ασθένειας είναι αλληλεγγύη , συλλογική προσπάθεια , ατομική και κοινωνική ευθύνη . Εχουμε στα χέρια μας το οπλο της επιστήμης που είναι τα εμβόλια και οφείλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να εξοντώσουμε τον κοινό εχθρό ,  χτίζοντας ενα ισχυρό τείχος ανοσίας . Το πρόβλημα δεν αφορά κάποιους αλλους , αλλά μας αφορά ολους . Δεν αφορά τα δικαιώματα κάποιων ομάδων συμπολιτών μας , που αρνούνται να εμβολιαστούν . Αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ολων των πολιτών και της κοινωνίας συνολικά . ''Ο,τι ισχύει για ολα τα δεινά του κόσμου ισχύει και για την πανούκλα . Βοηθά τους ανθρώπους να υπερβούν τον εαυτό τους . Θα πρέπει να είσαι τρελός ή δειλός ή τυφλός για να μη δείς τη δυστυχία που φέρνει '' γράφει ο Αλμπέρ Καμύ στο βιβλίο του η Πανούκλα .
Στην αρχή της πανδημίας γιατροί και νοσηλευτές εδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα της κοινωνίας . Ηταν τότε που φοβόμασταν ολοι τον φονικό ιό . Τι συνέβη ξαφνικά και περισσότερο απο τον ιό φοβόμαστε σήμερα το εμβόλιο ;
Θα περίμενε κανείς ανθρωποι που εργάζονται στα νοσοκομεία και ολους αυτούς τους μήνες , είδαν με τα ιδια τους τα μάτια τα δεινά που προκάλεσε η πανδημία , να εχουν κάνει σημαία τους τους εμβολιασμούς και να πρωτοστατούν στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης .
Δεν ηταν καθόλου αναμενόμενο , οι υγειονομικοί (ευτυχώς μειοψηφία ) , που εχουν στο χώρο τους παρα πολλά περιστατικά μολύνσεων και θανάτων γιατρών και νοσηλευτών απο COVID-19 , να αμφισβητούν το δώρο της επιστήμης και κυρίως την εργασία τόσων και τόσων επιστημόνων που εργάστηκαν σκληρά για να ανακαλύψουν το εμβόλιο . Εκατομμύρια ανθρωποι σε ολο τον κόσμο είναι αρνητές των εμβολίων . Ωστόσο απο ορισμένους ανθρώπους δεν δικαιολογείται αγνοια για τα οφέλη των εμβολίων .
                                                                                                                                                                 Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                         Δημοσιογράφος
 

    

Απόψεις

Τι σχέση μπορεί να έχει ο θάνατος ενός ρομά που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στο Πέραμα με την ελληνογαλλική συμφωνία και την πιθανότητα να αναγκαστούμε να...