Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Μικροί Δήμοι - Μεγάλα Προβλήματα: Δήμαρχοι από όλη την ελληνική περιφέρεια, συμμετείχαν σε ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες

Με πρωτοβουλία της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σάκη Αρναούτογλου, δήμαρχοι από όλη την ελληνική περιφέρεια, από τη Γαύδο μέχρι τον Αχελώο και το Νευροκόπι συμμετείχαν σε ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες. 

Στόχος της επίσκεψης ήταν να ακούσουν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών τα αιτήματα της ελληνικής περιφέρειας.

Ταυτόχρονα όμως οι Δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα εργαλεία χρηματοδότησης και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μικρούς Δήμους.

Οι συμμετέχοντες στην αποστολή είχαν σειρά συναντήσεων με κορυφαίους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, αρμόδιο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ραφαέλε Φίτο, συζητήθηκε η ανάγκη για μια πιο δίκαιη και στοχευμένη Πολιτική Συνοχής που να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των μικρών και απομακρυσμένων περιοχών, τη νέα Στρατηγική για τα ευρωπαϊκά νησιά, την αύξηση της χρηματοδότησης της Τεχνικής Βοήθειας για την Ύδρευση σε μικρούς Δήμους, την Αναδιαμόρφωση του προγράμματος σχετικά με την στέγαση, την Ενέργεια και την Ανταγωνιστικότητα.

Με τον Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών Κώστα Καδή, συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παράκτια αλιεία, η εξάπλωση επιθετικών μεταναστευτικών ειδών και η ανάγκη προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Μεταξύ των αιτημάτων που τέθηκαν ήταν:

Η δημιουργία ειδικού Ταμείου ενίσχυσης για περιοχές με μικρής κλίμακας αλιεία, προσαρμοσμένου στις ανάγκες των μικρονησιωτικών κοινωνιών·

Η δυνατότητα αποζημίωσης για ζημιές σε αλιευτικά εργαλεία από ξενικά ή επιθετικά είδη·

Η εξαίρεση των μικρών νησιών από την αυτόματη ανάκληση αδειών αλιείας·

Η αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες, με τρόπο που να αναγνωρίζει τη “διπλή νησιωτικότητα” των περιοχών αυτών και τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τους.

Ο Ευρωβουλευτής, Σάκης Αρναούτογλου, μίλησε για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και απάντησε σε ερώτηση για τους τρόπους που η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά του μικρούς και ορεινούς Δήμους της Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκπροσωπήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από το Νομό Ευρυτανίας και συγκεκριμένα τον Δήμο Καρπενησίου και Αγράφων, που έφεραν ως βασικό ζήτημα το δημογραφικό.




Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Χρήστος Κακαβάς σημείωσε: «Μεταφέραμε το σημαντικότερο πρόβλημα του τόπου μας, το δημογραφικό, διερευνήσαμε την ανάγκη απευθείας χρηματοδοτήσεων των Δήμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι διερευνήσαμε τα κονδύλια, τις ευκαιρίες που υπάρχουνε θα είμαστε σε επαφή, θα έχουμε αμφίδρομη σχέση και ελπίζω ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία, μας δίνεται πρώτη φορά αυτή η δυνατότητα να αποταθούν οι δήμοι ή προ του βαθμού οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης στο κέντρο ελλείψεις των αποφάσεων.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης επεσήμανε: Δημογραφικό, το οποίο συνδυαστικά λέμε και με την αποκέντρωση. Αυτό συνδυάζει και με την αποκέντρωση πρέπει να υπάρχουν στοχευμένες πολιτικές που δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχουν αυτές οι πολιτικές.  

Αυτό τονίσαμε εδώ πέρα στα όργανα, τα οποία συμμετείχαμε και μιλήσαμε και για μένα για μας το θετικό ήταν ότι αποκτήσαμε διαύλους επικοινωνίας και με ευρωβουλευτές, αλλά και με Επιτρόπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε τα θέματα που απασχολούν το νομό Ευρυτανίας στα θέματα που απασχολούν τον δήμο εγγράφων να μπορούμε να τα παλέψουμε και μέσω της Ευρώπης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τα θέματα Αλίειας και Ωκεανών, Κώστας Καδής, μίλησε για τη συνάντηση των δημάρχων από απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Τις ιδιαιτερότητες, οι οποίες παρουσιάστηκαν και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιοχές αυτές. Ιδιαίτερα λόγω και του χαρτοφυλακίου με εστιαστήκαμε στις νησιωτικές περιοχές, οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμφώνου για τους Ωκεανους, το οποίο ετοιμάζουμε αυτή την περίοδο και θα παρουσιάσουμε την επόμενη τον επόμενο μήνα στο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών που θα γίνει στη Νίκαια.

Ένας, λοιπόν, από τους πυλώνες του Συμφώνου για τους ωκεανούς θα αφορά την στήριξη των παράκτιων περιοχών και ειδικότερα των νησιωτικών περιοχών.

 

 

 

Απόψεις

Ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν Έλληνας οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και καπετάνιος των Σουλιωτών. Για τις συνολικές του υπηρεσίες και τη μεγάλη συνεισφορά του...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων