Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Να λειτουργήσουν κανονικά τα Δικαστήρια με ορους υγειονομικής ασφάλειας αλλά χωρίς περιορισμούς ζητούν οι Δικηγόροι

 
Την αμεση και απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων ζητούν οι δικηγόροι στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης  Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον  Υφυπουργό Γιώργο  Κώτσηρα . 
Η  απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων  είναι τα δικαστήρια να λειτουργήσουν απρόσκοπτα   με όρους υγειονομικής ασφάλειας και  χωρίς περιορισμούς. Ειδικότερα οι δικηγόροι ζητούν την  επαναλειτουργία των δικαστηρίων όλων των δικαιοδοσιών, των δικαστικών γραμματειών και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων χωρίς ραντεβού ή άλλους περιορισμούς.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε το δικηγορικό σώμα ότι η εισήγηση του Υπουργείου προς την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα είναι η πλήρης και κανονική λειτουργία όλων των δικαστηρίων, από τις 16 Σεπτεμβρίου 2021.
Για την πρόσβαση στα δικαστήρια θα πρέπει να τηρούνται ειδικές προϋποθέσεις (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, rapid-test, χρήση προστατευτικής μάσκας, κοκ),
 
Οι δικηγόροι ζητούν  σε κατεπείγουσες περιπτώσεις (π.χ. προσωρινές διαταγές, αυτόφωρα, ανακρίσεις, απεργιακές υποθέσεις, και εν γένει σε περιπτώσεις σύντομης κλήσης) να επιτρέπεται και η χρήση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) και επιπλέον, ζητήθηκε να ισχύσει και για τους δικηγόρους η διατίμηση των rapid tests.
Για τον έλεγχο τήρησης των ανωτέρω μέτρων στους προσερχόμενους στο χώρο των δικαστηρίων θα διατεθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης κονδύλια στους δικαστικούς σχηματισμούς για να αναθέσουν σε εταιρείες security τον έλεγχο των δικαιολογητικών πρόσβασης, με την επικούρηση αστυνομικής δύναμης.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι  επισημαίνουν  την ανάγκη απασχόλησης επαρκούς αριθμού υπαλλήλων security, ώστε να μη σημειώνονται καθυστερήσεις, ιδίως κατά της ώρες αιχμής στα  δικαστήρια της χώρας, καθώς επίσης και την επίδειξη ανοχής, εφόσον στην πράξη παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην ώρα προσέλευσης συνηγόρων, διαδίκων και μαρτύρων.
Η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των Δικαστηρίων προϋποθέτει και την πλήρη λειτουργία των γραμματειών και εν γένει των δικαστικών υπηρεσιών.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για άμεση κάλυψη των υπαρχόντων κενών στις υπηρεσίες αυτές, δεδομένης της της μαζικής συνταξιοδότησης δικαστικών υπαλλήλων, που είναι σε εξέλιξη, και το μεγάλο αριθμό οργανικών κενών που και εξ αυτής προκαλείται. 
 
Οι δικηγόροι τέλος  επαναφέρουν  για μία ακόμη φορά τις ιδιαίτερα σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων από την παροχή υπηρεσιών Νομικής Βοήθειας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν τα τέσσερα έτη, γεγονός που πλήττει και την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού