Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό λένε οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λαμίας

Το δικό τους μήνυμα στελνουν στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λαμίας , εκφράζοντας την κατηγορηματική τους αντίθεση στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού , στο περιθώριο της επίεσκεψης του υπουργού στο νοσηλευτικό ιδρυμα . Στις συναντήσεις του με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τους υγειονομικούς ο υπουργός εξέφρασε τη ικανοποιησή του για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας κάνοντας ταυτόχρονα εκκληση σε οσους δεν εχουν ακόμη εμβολιαστεί να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν . Ωστόσο οι ιδιοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λαμίας εκφράζουν την εντονη αντιθεσή τους στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών , τονίζοντας μάλιστα οτι η νομοθετική ρύθμιση αποτελεί εκβιαστικό δίλημμα . Συγκεκριμένα στην ανακοινωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λαμίας τονίζει τα εξής :
''Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο “αγώνα” των υγειονομικών έναντι του covid-19. Οι υγειονομικοί, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
Ο εμβολιασμός είναι ένα ακόμη “όπλο” στην προσπάθεια να δημιουργηθεί το απαραίτητο “τείχος ανοσίας” και να προστατευτούν τόσο οι εργαζόμενοι στην υγεία, όσο και οι ασθενείς. Το υγειονομικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας στην μεγάλη του πλειονότητα, έχει ήδη εμβολιαστεί έναντι του covid-19. Η απόφαση, όμως, της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ουσιαστικά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που έρχεται να λύσει.
Αρχικά αυτή η απόφαση αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να πείσει τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, να εμβολιαστούν. Η νομοθετική ρύθμιση της υποχρεωτικότητας με πειθαρχικές κυρώσεις (αναστολή εργασιακής σχέσης για τους ανεμβολίαστους) αποτελεί, επί της ουσίας, εκβιαστικό δίλημμα. Επιπλέον, η στοχοποίηση των ανεμβολίαστων συνάδελφων, η γνωστοποίηση σε υπηρεσίες, ιατρικών στοιχείων των εργαζομένων και ο εξαναγκασμός στον εμβολιασμό, εγείρει θέματα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης απόφασης. (πχ την παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης βούλησης ή του δικαιωματος της διασφάλισης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων)
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι παρόλο που η άοκνη προσπάθεια των εργαζομένων στην υγεία έναντι του κορωνοιού αναγνωρίστηκε από το σύνολο της κοινωνίας, η πολιτεία δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στα πάγια αιτήματά τους. Οι υγειονομικοί αξίζουν δικαιωματικά την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την ενίσχυση των οικονομικών απολαβών τους και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους (ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής).
Είναι η κατάλληλη στιγμή η πολιτεία να ανταποκριθεί στα πάγια αιτήματα των υγειονομικών και να μην θέτει διλήμματα υποχρεωτικότητας εμβολιασμού ή αναστολής της εργασιακής σχέσης των ανεμβολίαστων συναδέλφων.
Οι υγειονομικοί (εμβολιασμένοι και μη) δεν είναι απέναντι στον εμβολιασμό αλλά στην απόφαση της υποχρεωτικότητας.
• Ζητούμε την κατάργηση του νόμου περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών και συμμετέχουμε στις σχετικές κινητοποιήσεις-δράσεις που έχει εξαγγείλει η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.''