Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι σχοινοβάτες της πανδημίας και της οικονομίας !(Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Φαντάζομαι πως ολοι θα εχετε δεί το ντοκυμαντέρ ''Ανθρωπος πάνω στο σύρμα '' . Διηγείται την ιστορία του διάσημου  σχοινοβάτη του Φιλίπ Πετί , ανάμεσα στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου . Ο Πετί περπάτησε απο  κτίριο σε κτίριο σε υψος 400 μέτρων καλύπτοντας την απόσταση οκτώ φορές . Στο εδαφος ηταν συγκεντρωμένο ενα εκπληκτο πλήθος και οπως δήλωσε  ο σχοινοβάτης ακουγε τις φωνές και το σούσουρο που γινόταν  . Με σχοινοβασία μοιάζει σήμερα και η κυβερνητική πολιτική . Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ισορροπήσει ανάμεσα στην πανδημία και την οικονομία . Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό . Αντίθετα είναι πολύ ριψοκίνδυνο . Ενα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε αλλο παρα ...σχοινοβατεί ! Σχοινοβατεί ανάμεσα στην πανδημία και την οικονομία , ανάμεσα στους επιστήμονες και τους δημοσκόπους .
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας πέρυσι τέτοιο καιρό οι λοιμωξιολόγοι ελεγαν οτι ο κορωνοιός μολύνει μόνο τους ηλικιωμένους . Ενα χρόνο μετά η πανδημία απλώθηκε σε ολες τις ηλικίες με αποτέλεσμα κανένας να μην είναι προστατευμένος . Προσβάλλει ακόμη και μωρά . «Οι ασθενείς που έχουμε αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, στο 70% είναι νέοι άνθρωποι» δήλωσε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας  Ματίνα Παγώνη.
 
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι λοιμωξιολόγοι μας ελεγαν οτι πρέπει να κλειστούμε στα σπίτια μας για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του φονικού ιού . Ενα χρόνο μετά διαπιστώνουμε οτι η βασική αιτία εξάπλωσης του ιού είναι οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις . 
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας ενοχοποιήθηκε η εστίαση για την αύξηση των κρουσμάτων και γι'αυτό αποφασίστηκε το λουκέτο στα καταστήματα για να αποφεύγονται οι συνωστισμοί . Ενα χρόνο μετά , με την εστίαση ερμητικά κλειστή  τα κρούσματα οχι μόνο δεν εχουν περιοριστεί αλλά  σπάνε το ενα ρεκόρ μετά το αλλο , σε τέτοιο σημείο  επικινδυνότητας που υποχρεώνει τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν ανοιγμα  της εστίασης  σε εξωτερικούς χώρους.
 
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας μας ελεγαν οτι  δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκες , δεν είναι απαραίτητες , αρκεί να κρατάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας και να αποφεύγουμε τις χειραψίες ,  τους εναγκαλισμούς και τους ασπασμούς ! 
Ενα χρόνο μετά και πολύ καιρό νωρίτερα , οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους , ενω τιμωρούνται με πρόστιμο οσοι ...συλληφθούν να μην τις φοράνε .
 
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας μας ελεγαν να κάνουμε λίγη υπομονή για να περάσουμε ενα καλό καλοκαίρι και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα . Απο τις αρχές του '21 μάλιστα οι πολιτικοί μας ελεγαν οτι θα μπούμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης .
Ενα χρόνο μετά και ενω διανύουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας , πανηγυρίζουμε γιατί η υφεση είναι μικρότερη απο αυτή που προέβλεπαν οι διεθνείς οργανισμοί .
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση μας ελεγε πως ακούει μόνο τους επιστήμονες . Σήμερα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ανοιγμα της οικονομίας ,εν μέσω μεγάλης αύξησης των μολύνσεων ,  αλλά η κυβέρνηση προχωρά στην απελευθέρωση της οικονομίας με το ανοιγμα σε πρώτο στάδιο των εμπορικών καταστημάτων .

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας κάθε λογικός ανθρωπος εχει μια απορία . Πως γίνεται να εχουμε αύξηση των κρουσμάτων σε συνθήκες σκληρού λοκντάουν . Υπάρχει εξήγηση . Η κυβέρνηση κάνει πως παίρνει μέτρα και εμείς κάνουμε πως τα εφαρμόζουμε . Απο την αρχή φαινόταν οτι η εξίσωση αυτή ηταν τρομακτικά δύσκολο για να λυθεί , οσο μαθηματικές διάνοιες κι αν κυκλοφορούν στην χώρα . Το σύστημα είναι χαοτικό . Δεν μπορεί να ελεγχθεί οσα μέτρα κι αν πάρεις για τον απλούστατο λόγο οτι εχεις να κάνεις με εκατομμύρια συμπεριφορές .

Οσο αυστηρά μέτρα και να πάρει η κυβέρνηση , οσες βαριές τιμωρίες κι αν προσπαθήσει να επιβάλλει , πάντα θα βρίσκεται πίσω στους στόχους που θέλει να πετύχει , αν απουσιάζει η ατομική ευθύνη αυτών που καλούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα . Πόσο μάλλον τώρα που τα σημάδια της κόπωσης της κοινωνίας δεν μπορεί να κρυφτούν μετά απο ενα χρόνο υγειονομικής κρίσης , εγκλεισμού και περιοριστικών μέτρων .Επομένως το ανοιγμα της οικονομίας ηταν για την κυβέρνηση μονόδρομος . Διότι μην μου πεί κανένας οτι αυτό που ζούσαμε τους πέντε προηγούμενους μήνες ηταν λοκντάουν .Λοκντάουν υπήρχε μόνο για το εμπόριο , την εστίαση και τον τουρισμό . Οι κλάδοι αυτοί της οικονομίας πλήρωσαν το βαρύ τίμημα της πανδημίας .

                                                                                                                                                                Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                       Δημοσιογράφος

 

    

 

randomness