Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Οικονομικός “Γολγοθάς” μετά τα “μπάνια” του λαού - Αναζητείται φόρμουλα για νέα μέτρα

Τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώσει νέο πακέτο ενισχύσεων εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα αναζητεί η κυβέρνηση, που προσβλέπει, αφενός στις αποφάσεις της ΕΕ για παράταση του καθεστώτος δημοσιονομικής ευελιξίας, αλλά και αφετέρου στα έσοδα από τον τουρισμό.

Αντίδοτα στην οικονομική βαρυχειμωνιά που προβλέπεται να έρθει μετά την καλοκαιρινή “ξενοιασιά”, λόγω των σεναρίων “τρόμου” που συνοδεύουν τις γεωενεργειακές εξελίξεις αναζητεί η κυβέρνηση. Άλλωστε, ακόμη κι αν ο Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του “πάγωσε” τα σενάρια εκλογών, η προσπάθεια για “μασάζ” σε μια κοινωνία, που “βράζει” από ανασφάλεια λόγω των τιμών ενέργειας δε σταματά, ειδικά μάλιστα όταν ο χρόνος των εκλογών δεν αργεί.

Στο φόντο αυτό το οικονομικό επιτελείο αναζητά την κατάλληλη ισορροπία, αφενός για να στηρίξει με νέα μέτρα και παροχές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά κι αφετέρου να κρατήσει σε τροχιά τη δημοσιονομική πορεία, καθώς η χώρα έχει υψηλό δημόσιο χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ, είναι στο “ραντάρ” των αγορών με το μεγάλο στόχο να είναι η αναβάθμιση του αξιόχρεου και άρα οι όποιες κινήσεις δανεισμού θα πρέπει να γίνονται με πολύ προσοχή.

Η ΕΕ και η ευελιξία για το 2023

Εν όψει μάλιστα της σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup οι συστάσεις για συνετή δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να επαναληφθούν για τις χώρες με υψηλό χρέος, αν και βέβαια τα σενάρια για ανώμαλη προσγείωση των οικονομιών της ΕΕ λόγω του πολέμου, αναμένεται να δώσουν “πάτημα” για οριστικές αποφάσεις για συνέχιση των εξαιρέσεων από τη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023.

Έτσι, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, όπου οι επιπτώσεις του πολέμου και ο πληθωρισμός θα κυριαρχήσουν.

Ειδικότερα, σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές εξελίξεις και οι αλλαγές πολιτικών στην ευρωζώνη μέσα στο υφιστάμενο διεθνές πλαίσιο. Το Eurogroup θα συζητήσει, επίσης, την κατάσταση του προϋπολογισμού της ευρωζώνης ως συνόλου και τις κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2023.

Η κοινωνία σε ανασφάλεια

Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, αναμένοντας και το σήμα από τις Βρυξέλλες για τους κανόνες που θα ισχύσουν το 2023, έχουν, ήδη, “φωτογραφίσει” κι ένα΄νέο διευρυμένο πακέτο παρεμβάσεων από τον Σεπτέμβριο, καθώς η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση βάζει “θηλιά” σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Βέβαια, όπως αναφέρεται, πολλά θα κριθούν από την πορεία των εσόδων τη θερινή τουριστική περίοδο, που παρά τα προβλήματα με τα αεροδρόμια αλλά και την ακρίβεια σε αγορές προέλευσης καταγράφει μια σχετικά καλή πορεία.

Αισιοδοξία για τα έσοδα

Όπως, μάλιστα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και πάλι θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του. Και αυτό, καθώς, όπως επισημαίνει, τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να κινούνται πάνω από τους στόχους (και τον Ιούνιο θα είναι πάνω από τον στόχο), για λόγους που σχετίζονται με την καλή πορεία της οικονομίας, την αυξημένη κατανάλωση και την καλύτερη -έναντι των προβλέψεων- πορεία του τουρισμού.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει αντοχές και έχει δυναμική. Τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να κινούνται πάνω από τους στόχους, για λόγους που σχετίζονται με την καλή πορεία της οικονομίας, την αυξημένη κατανάλωση και την καλύτερη - έναντι των προβλέψεων - πορεία του τουρισμού. Μάλιστα, θα δείτε σύντομα ότι, και τον Ιούνιο, τα έσοδα θα διαμορφωθούν πάνω από τον στόχο. Με αυτά τα δεδομένα, θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, μαζί με τα πρόσθετα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, ώστε να καλύπτουμε, γενναία, αποτελεσματικά και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για όσο χρειαστεί αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.

Ωστόσο, όπως προανέφερα, η κυβέρνηση, κάθε φορά που δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, τον αξιοποιεί πλήρως, προς όφελος της κοινωνίας, ιδίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Η εκτίμησή μας είναι ότι το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και πάλι θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του. 'Αλλωστε, ορισμένα από τα μέτρα που έχουμε λάβει, όπως η επιδότηση για τα καύσιμα με το Fuel Pass 2, έχουν χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά στο 2023, επεκτείνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπρόσθετα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από την 1/1/2023 καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, δηλαδή για το σύνολο της κοινωνίας, ενώ ξεπαγώνουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων. Από 'κει και πέρα, η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της, θα θέσει στην κρίση των πολιτών τον σχεδιασμό της για την επόμενη τετραετία, ο οποίος, αφού μπήκαμε στο τελευταίο έτος, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται” σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR