ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ : Ο ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ, 1898
Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος
Αριθμός 111
Συνεδρίασις ΙΔ.
Το Δημοτικόν Συμβούλιον Λαμιέων συνελθόν εις συνεδρίασιν εις τη εν τω Δημοτικώ Καταστήματι συνήθη αίθουσαν των συνεδριάσεών του σήμερον την 26ην Αυγούστου 1898 παρόντων των Δημοτικών Συμβούλων Γ. Τριανταφύλλου, Προεδρεύοντος, Γ. Κηλαηδώνη, Ι. Κρανάκη, Ν. Παπαδογιώργου, Σ. Αναστασίου, Χρ. Ελασσώνα, Ευθ. Στεφοπούλου, Αλεξ. Καζούλη, Ι. Πεζά, Β. Τρικαλινού, Ι.Γραμματίκα και Γ.Καρακαντά και του Δημάρχου Λαμιέων κ. Αριστ. Σκληβανιώτου.
Λαβόν υπ’ όψει την από 19 Ιουλίου ε.ε. αίτησιν του εργολάβου της κατασκευασθήσεις υπό την Πλατείαν Ελευθερίας και οδόν Ερμού μεγάλης υπονόμου Λάζου Μίγκα, την προς τον κ. Νομάρχην απευθυνθείσαν, δι ης ούτος εκτίθησεν ότι κατά την ανέωξιν της τάφρου της υπονόμου ταύτης συνήντησεν τμήμα βραχώδες και βραχώδες έδαφος προς εξόρυξιν του οποίου εποιήσατο χρήσιν πυρίτιδος και άλλων εκκρηκτικών υλων, συνεπώς εδαπάνησεν επί πλέον των δια του σχετικού προϋπολογισμού προύπολογισθέντων διά την εν λόγω εργασίαν και ότι εν τω προϋπολογισμώ τούτω και τη εγγραφή υποχρεώσεων προβλεπετε δαπάνην εκσκαφής γαιών σκληρών και ουχί βραχωδών ,2) την επί της αιτήσεως ταύτης υπ’ αριθμ 7337 τρέχ. έτους επισημειωτικήν προς τον κ. Δήμαρχον Λαμιέων διαταγήν του κ. Νομάρχου και 3) την συνεπεία ταύτης προκληθείσαν υπό τούτου δια του υπ’ αριθ. 1797 αυτού έτους επισημειωτικού εγγράφου του προς τον Δημοτικόν Μηχανικόν Ν. Παπαδημητρίου γνωμοδότησιν αυτού υπό Στοιχ. Δ.Υ.της 29 Ιουλίου 1898 γνωμοδοτούντος περί του δικαίου και της αληθείας την υπό του εν λόγω εργολάβου δια της διαληφθείσις αιτήσεώς του αναφερομένην και φρονούντος ότι δίκαιον είναι ν’ αποζημειωθή ούτος διά την προσφοράν ταύτην της εκσκαφής του απαντηθέντος κατά την πρόοδον των εργασιών βραχώδους και βραχώδους εδάφους ανερχομένην εις δραχμάς 249 και 60%, ήτις επιβαρύνει τον Δήμον διότι το πλείστον μέρος του τούτου εδάφους ευρέθη επί της πλατείας.
Ακούσαν αφ’ ενός μεν του κ. Δημάρχου και αφ’ εταίρου της επί της παραλαβής εκ Δημουσυμβούλων επιτροπής ότι όντως ο ειρημένος εργολάβος συναντήσας κατά την πρόοδον των εργασιών της εκσκαφής της περί ης πρόκειται υπονόμου τοιαύτης φύσεως εδάφη, άτινα δεν προβλέπονται εν τω οικίω της δαπάνης ταύτης προϋπολογισμώ, ηναγάσθη να μεταχειρθισθή τας αναγκαίας δια την εκσκαφήν αυτών εκρηκτικάς ύλας δι’ ας εδαπάνησεν επί πλέον των προϋπολογισθέντων τας ας εζήτησεν 249 και 60 0/0 δραχμάς και προτεινάντων ομοφώνως αμφοτέρων τούτων την εκ του Δημοτικού Ταμείου Λαμίας πληρωμήν προς τον εργολάβον της επι πλέον ταύτης δαπάνης, καθ’ ο δικαίας και ευλόγου.
Εκ πεποιθήσεως γινώσκον το είδος της εκτελεσθείσις εργασίας υπό του εργολάβου τούτου επί της εν λόγω υπονόμου και εξ άλλων Δημοτικών έργων, όσο ούτος μέχρι σήμερον εκτέλεσεν και τον ζήλον ον ούτος καταβάλλει όπως εκτελεί και κατασκευάζει ταύτα στερεά και αιώνια ούτως ειπείν.
Α π ο φ α ί ν ε τ α ι Ο μ ο φ ώ ν ως
Αποδεχόμενον καθ’ ολοκληρίαν την προμνησθείσαν γνωμοδότησιν του αρμοδίου Μηχανικού Νικολ. Παπαδημητρίου εγκρίνει την προς τον εργολάβον Λάζον Μίγκαν δια τας ως είρηται επί πλέον εργασίας αυτού επί της κατασκευής της ρηθείσις υπονόμου πληρωμήν της δαπανηθείσις προσθέτου ποσότητος των δραχμών 249 και 60 0/0 και επιψηφίζει ταύτας εις βάρος της υπό το 1ον άρθρον του Ι Κεφαλαίου του Δημοτικού προϋπολογισμού τρεχ, έτους σχετικής πιστώσεως των 30.000 δραχμών και ει ς βάρος του Δήμου.
Ανατίθησι την περαιτέρω εργασίαν εις τον
κ. Δήμαρχον Λαμιέων.-
Εγένετο και εξεδόθη εν Λαμία την 25 Αυγούστου 1898
Ο Προεδρεύον Τα Μέλη
«Αποφάσεις του Δημοτικού
Συμβουλιου Λαμιέων στα ΓΑΚ φθιώτιδος»
«… Γραπτές μαρτυρίες αναφέρουν ότι το Δημοτικόν Συμβούλιον των Λαμιέων ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την ονοαμασία οδών το 1858.Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι Κεντρικοί δρόμοι έφεραν τούρκικα ονόματα μέχρι το 1858… Η από της οικίας Ζωντανού και Βερέττα αρχομένη οδός διερχομένη εκ των οικιών Δήμου Λιούλια, Α. Σκληβανιώτου, δια της πλατείας Όθωνος μέχρι της οικίας Ρίζου Κομνιάδου, ονομάζεται ΕΡΜΟΥ».
«ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (1852- 1998) Δημ. Θ. Νάτσιος, ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ 1998.
Η οδός Ερμού, η σημερινή Κουνούπη, είναι αυτή που άλλοτε άρχιζε από την οδό Μακροπούλου, διέσχιζε την πλατεία Όθωνος- σήμερα Ελευθερίας, και κατέληγε στην Πλατεία Λαού.
Οι δυσκολίες του εργολάβου στην εκσκαφή της μεγάλης και κεντρικής υπονόμου από το άκρο της ανατολικής πλευράς της Πλατείας Ελευθερίας και κατά μήκος της Ερμού, Κουνούπη σήμερα, ήταν το βραχώδες έδαφος που συνάντησε, και μάλιστα αμέσως στο σημείο που είναι σήμερα τα σκαλιά της εν λόγω πλατείας.
Μπορεί κανείς και σήμερα να διακρίνει το απότομο κατηφορικό τμήμα.
Οδός Ερμού - Κουνούπη