Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Επιμελητές ανηλίκων: Με υποστελεχωμένες υπηρεσίες δεν αντιμετωπίζεται η παραβατικότητα

Οι επιμελητές ανηλίκων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου - Κάνουν για λόγο «ασφυκτικές εργασιακές καταστάσεις»

Δύο μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων για αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, οι επιμελητές ανηλίκων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι σε μία χρονική περίοδο που τέτοιες παραβάσεις με φερόμενους ως πρωταγωνιστές ανήλικους αυξάνονται, ο δικός τους ρόλος που είναι κομβικός υποβαθμίζεται και μετατρέπονται από ουσιώδη κρίκο στην «αλυσίδα» της αντιμετώπισης του προβλήματος σε απλούς… διεκπεραιωτές.

«Ως Σύλλογος αρνούμαστε να θεωρήσουμε τον ρόλο μας ως διεκπεραιωτικό-γραφειοκρατικό»

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιμελητές ανηλίκων αναδεικνύουν τα κενά και τις ελλείψεις στην υπηρεσία τους που καλείται να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο υποθέσεων που για τους ίδιους δεν είναι μόνο αριθμοί, αλλά κάθε υπόθεση είναι και ένα ανήλικο παιδί για το οποίο οφείλουν -και το πράττουν – να το αντιμετωπίζουν διαφορετικά με στόχο να προσφέρουν και να βοηθήσουν το ίδιο, την οικογένειά του, τη δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια την κοινωνία όπου έχει αντανάκλαση το δικό τους έργο.

Λόγω μάλιστα του μεγάλου αριθμού των υποθέσεων που φτάνουν στη δικαιοσύνη, θα χρειαστεί το Δικαστήριο Ανηλίκων να αυξήσει τις συνεδριάσεις του χωρίς ωστόσο αυτό να συνοδεύεται από αύξηση στις θέσεις των εισαγγελέων ανηλίκων, των δικαστικών υπαλλήλων και βεβαίως των επιμελητών ανηλίκων.

Όλη αυτή την κατάσταση που αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας των επιμελητών ανηλίκων, των παιδιών που φτάνουν ενώπιον της δικαιοσύνης και των οικογενειών τους περιγράψουν σε ανακοίνωση τους οι επιμελητές, οι οποίοι όπως έχουν υποχρέωση έχουν ενημερώσει ζητώντας την αυτονόητη συνδρομή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Με αφορμή την δικάσιμο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών της Τρίτης 29 Απριλίου 2025 θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής: την 28η Απριλίου 2025 και στο ήδη βεβαρημένο πινάκιο της 29ης προστέθηκε στην ουσία άλλο ένα πινάκιο, κυρίως κατηγορουμένων ανηλίκων των οποίων έληγε η προφυλάκιση την Κυριακή 4 Μαΐου 2025!!, με ό,τι αυτό σημαίνει για όλους τους παράγοντες της δίκης, κατηγορούμενους, μάρτυρες και υπαλλήλους.

 

Θεωρούμε πρωτοφανή και αδιανόητα τα όσα συνέβησαν και απαιτήθηκαν αρμοδίως για να μπορέσει να διεξαχθεί η δίκη ενόψει κυρίως της λήξης του εξαμήνου προφυλάκισης και εννοούμε κυρίως την παραβίαση κάθε δικονομικού κανόνα των ανήλικων κατηγορουμένων για να μην αναφερθούμε στην ασύλληπτη ταλαιπωρία των πολιτών σε τριτοκοσμικές καταστάσεις του χώρου συνεδρίασης του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών στο Εφετείο Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν επετράπη σε γονείς ανήλικων κατηγορούμενων να εισέλθουν στην αίθουσα όπου δικάζονταν τα παιδιά τους λόγω έλλειψης χώρου.

Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τον προγραμματισμό της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών παρά μόνο να υπομνήσουμε την τραγική υποστελέχωσή της. Εάν αυτά συμβαίνουν στο παρόν καθεστώς δύο εβδομαδιαίων συνεδριάσεων του Δικαστηρίου Ανηλίκων, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι θα συμβεί μετά την πρόσφατη προσθήκη άλλης μία συνεδρίασης εβδομαδιαίως. Οι αρμόδιοι φορείς επικαλούνται την διαβόητη «επιτάχυνση της δικαιοσύνης» και το «βέλτιστο συμφέρον του παιδιού» ενώ στην πραγματικότητα η τεράστια έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των δικογραφιών που σχηματίζονται καθιστούν την όλη κατάσταση μη διαχειρίσιμη και σίγουρα απέχει πολύ από τις εγγυήσεις της «φιλικής δικαιοσύνης»,

 

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι πλέον απαιτείται η αυθημερόν σύνταξη «έκθεσης κοινωνικής έρευνας», τη στιγμή που ο Α.Π. αναγνωρίζει ότι η έκθεση κοινωνικής έρευνας αποτελεί «ίδιον αποδεικτικό μέσο» [ΑΠ.948/2016] πράγμα που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της αναγκαίας «κοινωνικής έρευνας», ο διαδικαστικός ευτελισμός της οποίας δεν αποτελεί καμία δικονομική εγγύηση.

«Ασφυκτικές εργασιακές καταστάσεις»

Έχουμε ήδη επισημάνει ότι με το υπάρχον προσωπικό, αυτές οι μεθοδεύσεις έχουν οδηγήσει σε ασφυκτικές εργασιακές καταστάσεις, υποβάθμιση του ρόλου των Επιμελητών Ανηλίκων σε ρόλο διεκπεραιωτή.

Ως Σύλλογος αρνούμαστε να θεωρήσουμε τον ρόλο μας ως διεκπεραιωτικό-γραφειοκρατικό.

Και ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσέλαβε πεντακόσιους υπαλλήλους της Δικαστικής Αστυνομίας, απαξίωσε να μεριμνήσει για την πρόσληψη έστω και ενός επιμελητή ανηλίκων συνεπώς η επίκληση του πολυδιαφημισμένου «βέλτιστου συμφέροντος του ανηλίκου» μόνο προσχηματική και επικοινωνιακή είναι στις παρούσες συνθήκες.

Την ίδια στιγμή οι Υπηρεσίες μας δεν λαμβάνουν ουδεμία από τις πρόσθετες οικονομικές απολαβές που λαμβάνουν όλες οι υπαγόμενες Υπηρεσίες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης κάτι που αποτελεί άνιση μεταχείριση και δυσμενή διάκριση για τον Κλάδο μας.

Ως Σύλλογος δια της παρούσης θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η οποιαδήποτε σιωπή σ’ όλη αυτή την κατάσταση είναι η συνενοχή των αρμοδίων».

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

 

Απόψεις

Γράφει η Αρχοντούλα Ζωγραφοπούλου-Τσιάμη    Έφυγε το Άγιον Πάσχα. Όμως δεν το χαρήκαμε όπως έπρεπε. Γιατί πήραμε την πρώτη ψυχράδα από το θάνατο του Πάπα...
randomness