Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Όλα για την ανεργία στο νέο ΕΣΠΑ

Τρομάζουν και τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης πλέον με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που επικρατούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και χθες στα πλαίσια ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια και η ΠΕΔ δεσμεύτηκαν ότι το σύνολο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ θα διατεθεί για επενδύσεις και βιώσιμες θέσεις εργασίας προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.
Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης Γιάννης Φίρμπας εξέφρασε την ανησυχία του για τα εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας στους πέντε νομούς της Στερεάς Ελλάδας παρά τα υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας που παρουσίασε το προηγούμενο κοινοτικό πρόγραμμα και υπογράμμισε την ανάγκη να επανεξεταστούν οι προτεραιότητες στην κατανομή των πόρων.
«Θα πρέπει να προωθήσουμε μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και καταπολέμησης της φτώχειας» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο όπως είπε να προστατέψουμε την κοινωνική συνοχή. Στα πλαίσια αυτά στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να προωθήσει στο νέο ΕΣΠΑ προγράμματα υψηλής οικονομικής αποδοτικότητας για την δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Για να συμβεί αυτό τόνισε ο κ. Φίρμπας θα πρέπει να υπάρξει μια αποφασιστική στροφή στην ανταγωνιστικότητα με στοχευμένες επενδύσεις και με στήριξη των επιχειρήσεων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και συμμετείχαν Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας, εκπρόσωποι και στελέχη της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών και παραγωγικών φορέων της Στερεάς Ελλάδας.
Η έναρξη της ημερίδας έγινε με χαιρετισμό ομιλία του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με «πέντε αλήθειες και ένα μύθο».
«Αλήθεια πρώτη:
Η Στερεά Ελλάδα είναι στην κορυφή της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με ποσοστό απορρόφησης 94,45%.
Αλήθεια δεύτερη:
ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας = Πρόγραμμα εργοκεντρικό. Με μεγάλες σημαντικές και χρήσιμες παρεμβάσεις, σε όλους τους τομείς, σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας.
Αλήθεια τρίτη:
Εξασφαλίσαμε ένα νέο μεγαλύτερο ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη Στερεά Ελλάδα ύψους 333,35 εκ. €, αυξημένο κατά 20,55 % σε σχέση με το τρέχον.
Αλήθεια τέταρτη:
Το νέο ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας, ενισχύεται ακόμα παραπάνω με πόρους για την αγροτική ανάπτυξη.
Αλήθεια πέμπτη:
Οι συνεχείς διεκδικήσεις και παρεμβάσεις για να δεσμεύσουμε περισσότερα κονδύλια, για να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο και την κοινωνία.
Και ένας μύθος:
Πως ότι κάναμε, δρομολογήσαμε, πετύχαμε, έγινε απλά, ομαλά και άκοπα».
Στη συνέχεια ο κ. Περγαντάς αναφέρθηκε σε σημαντικές τομές που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την μεγαλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων καθώς και στις προκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη Στερεά Ελλάδα, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη Στερεά Ελλάδα.
Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, που εμείς παλέψαμε και καταφέραμε περισσότερα (όπως τη μεγαλύτερη αύξηση στο νέο ΕΣΠΑ) πρέπει να προτάξουμε και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου:
Την ισχυρή δυναμική του σε παραγωγή, τη στρατηγική γεωγραφική του θέση, το σημαντικό τουριστικό και πολιτιστικό του πλούτο.
Κεντρικός στόχος είναι να αναδειχθούν οι νέες ευκαιρίες που θα φέρουν τη Στερεά Ελλάδα πιο κοντά στην ισόρροπη σύγκλιση, στην κοινωνική και οικονομική συνοχή».
Τέλος ο Περιφερειάρχης επεσήμανε   τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΟΤΑ στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, και στην τοπική κοινωνική και οικονομική ζωή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  «η Αυτοδιοίκηση πάνω απ΄όλα έχει συμμέτοχο τον πολίτη.
Απέναντι σ΄αυτόν τον πολίτη η ευθύνη είναι μεγάλη. Όχι μόνο για να προχωρήσουμε αξιόπιστα για όσα πρέπει να αλλάξουν, αλλά κυρίως για να δώσουμε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματά του.
Εκεί θα κριθούμε εν τέλει όλοι: κόμματα, φορείς και πρόσωπα».
Αναφορά στα δραματικά προβλήματα που βιώνει σήμερα η κοινωνία στην Περιφέρεια Στερεάς έκανε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βαγγέλης Τετριμίδας σημειώνοντας ότι η  χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα αρνητική τόσο για τη χώρα μας,  όσο και για την Περιφέρειά μας.
 «Η ανεργία και η ύφεση μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαθλίωσης. Ο κοινωνικός ιστός βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης και το κράτος πρόνοιας αδύναμο να υποστηρίξει τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που η λαίλαπα της ύφεσης δημιουργεί.  

Χιλιάδες επιχειρήσεις σταματούν τη δραστηριότητά τους και χιλιάδες εργαζόμενοι  βρίσκονται χωρίς εργασία. Τα ποσοστά της ανεργίας βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη, στις επίσημες στατιστικές η ανεργία βρίσκεται στο 27-28%,  στην πράξη όμως είναι ακόμη μεγαλύτερα.  
Η  νεολαία μας να βρίσκεται χωρίς επαγγελματικές προοπτικές, η ανεργία πλησιάζει στο 60%  και οι νέοι μας  αναζητούν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Δυστυχώς η νεολαία μας μεταναστεύει στο εξωτερικό και δεν ξέρω τι προοπτικές έχει μια χώρα, που το πιο δυναμικό της κομμάτι την εγκαταλείπει. Η Ελλάδα δυστυχώς ξαναζεί μέρες των δεκαετιών 1950-1960.  
Σκληρή είναι η οικονομική κατάσταση και για τη Στερεά Ελλάδα, η οποία πληρώνει βαθύτατα τόσο την οικονομική ύφεση που μαστίζει τη χώρα μας, όμως πληρώνει βαθύτατα και τις λάθος πολιτικές του παρελθόντος από πλευράς πολιτείας.
Δυστυχώς η Στερεά Ελλάδα με μόνη ένδειξη το πλασματικό ΑΕΠ  εντάχθηκε  στο Στόχο 2, αγνοώντας τους άλλους δείκτες κοινωνικής ευημερίας, διαμορφώνοντας ένα στρεβλό μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα δυσμενές  για την Στερεά Ελλάδα. Είναι γνωστή η επιχειρηματολογία επί αυτού, όλων των φορέων της Στερεάς Ελλάδας, όπως επίσης και η επιστημονική τεκμηρίωση των καθηγητών  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργου Πετράκου πρώην Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας  και Γιάννη Ψυχάρη, όπου τεκμηριώνεται η πλασματικότητα των στατιστικών στοιχείων μέτρησης της ανάπτυξης  και το στρεβλό σύστημα μέτρησης των περιφερειακών ανισοτήτων στη χώρα μας.

Εξ` αιτίας αυτού του στρεβλού μοντέλου και της ένταξης της Στερεάς Ελλάδας στο στόχο 2, υπήρξε  άνιση κατανομή των περιφερειακών ενισχύσεων  και χρηματοδοτήσεων στήριξης ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης από το    ΕΣΠΑ  σε βάρος της Ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας, καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο.

Αυτό το στρεβλό μοντέλο πληρώνουμε σήμερα με την ανεργία και στην Στερεά Ελλάδα να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, διότι οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ λειτουργούν ως κίνητρα για άλλες περιφέρειες και ως αντικίνητρα για τη Στερεά Ελλάδα. Αντι οι περιφερειακές ενισχύσεις να λειτουργούν ως κίνητρα αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων  της περιφέρειάς μας, λειτουργούν ως αντικίνητρα ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τον  πρόεδρο της ΠΕΔ πρώτος  στόχος που πρέπει να τεθεί από όλους τους φορείς της Στερεάς Ελλάδας,  για την επόμενη περίοδο 2014-2020 και πρέπει να διεκδικηθεί τώρα, είναι  η αλλαγή του Χάρτη Περιφερειακών ενισχύσεων.
«Θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την ελλειμματική χρηματοδότηση για την Στερεά Ελλάδα, τόσο  των Δήμων, και της Περιφέρειας, όσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά  και των άλλων κοινωνικών φορέων για την απασχόληση ανέργων στις υπηρεσίες και τις δραστηριότητές τους.
Η ένταξη της Στερεάς Ελλάδας στο χαμηλότερο επίπεδο των ενισχύσεων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων δημιουργεί τεράστια προβλήματα ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά να πούμε  ότι ο Αναπτυξιακός νόμος αλλά και αρκετά χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ,  δίνουν  ποσοστά επιχορήγησης τα οποία κυμαίνονται από το 15% - 35%,  όταν στις περισσότερες περιφέρειες τα ποσοστά αυτά ανέρχονται στο 50%.
Ακόμη η  Στερεά Ελλάδα ήταν έξω από μια σειρά προγράμματα του Ευρωπαικού Κοινωνικού Ταμείου, όπως το πρόγραμμα του Εθνικού Αποθεματικού Απρόβλεπτων, με το οποίο επιχειρεί το αρμόδιο Υπουργείο να στηρίξει τη βιωσιμότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων και της απασχόλησης  με δωρεάν χρηματοδότηση ανά εντασσόμενη επιχείρηση.
Και ενώ η κατάσταση στην ανεργία για την Στερεά Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αρνητική, όλα σχεδόν τα τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης   όπως τα ΤΟΠΣΑ, ΤΟΠΕΚΟ, ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, για την Στερεά Ελλάδα υπολείπονται  σαφώς των άλλων ισοδύναμων πληθυσμιακά περιφερειών, ώστε  να μπορούμε δώσουμε με τις παρεμβάσεις μας ως τοπικοί κοινωνικού εταίροι, μια ουσιαστική βοήθεια στους χιλιάδες ανέργους της Στερεάς Ελλάδας.

Για τους άνεργους δεν υπάρχει η απάντηση, ότι είμαστε ως περιφέρεια στο Στόχο 2 και δεν επιτρέπεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος  ΤΩΡΑ που σχεδιάζεται το νέο ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπο-χρηματοδότησης των προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης».

 

Απόψεις

Μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να εκσυγχρονίσει τον ΟΣΕ και να ενισχύσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της...
randomness