Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Όλοι σκέφτονται τις εκλογές ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

 
Δεν  θα επαναλάβουμε το κλασικό που χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα ,ότι δηλαδή οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια ,κυβερνούν δύο και μετά σκέφτονται πως θα κάνουν εκλογές .Απλά θα ρωτήσουμε αν αντέχει η χώρα μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο .Διότι κακά τα ψέματα ,έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ,το έχουν αντιληφθεί όλοι .Και μάλιστα με ευθύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ,που ενώ στα λόγια αποκηρύσσουν τις πρόωρες εκλογές στην πράξη υπηρετούν αυτή την στρατηγική .
Πως ; Το εξηγούμε ευθύς αμέσως .Πριν ένα μήνα περίπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ζήτησε από τους υπουργούς του να μην σκέφτονται τις εκλογές και να ασχολούνται με την παραγωγή έργου ασκώντας απερίσπαστα τα καθήκοντά τους .Αν πάραυτα πρόσθεσε υπάρχουν και ορισμένοι που θέλουν να ασχοληθούν με τον προεκλογικό τους αγώνα δεν έχουν Παρανά του το πουν για να τους απαλλάξει από τις ευθύνες του χαρτοφυλακίου τους .Πριν δύο ημέρες ομως ο πρωθυπουργός διέψευσε τον εαυτό του ανακοινώνοντας ο ίδιος τέσσερις υποψηφιότητες γυναικών εκ των οποίων οι τρεις είναι ήδη σε υπουργικές θέσεις .
Στην ουσία τους είπε να κάνουν ακριβώς αυτό που τους απέτρεπε να κάνουν πριν ένα μήνα .Να ασχολούνται δηλαδή συστηματικά με την επανεκλογή τους τρέχοντας για ψήφους και παίρνοντας αποφάσεις που θα εξυπηρετούν την εκλογική τους πελατεία .Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τη δέσμευση του και το λόγο του και θα εξαντλήσει την τετραετία γιατί όπως πολλές φορές έχει πει ο ίδιος είναι θεσμικός και η θητεία μιας κυβέρνησης κατοχυρώνεται συνταγματικά .
Για ποιο λόγο όμως έπρεπε να ανοίξει ένα χρόνο νωρίτερα η προεκλογική περίοδος , αφού είναι γνωστό ότι στο διάστημα μιας τέτοιας περιόδου τίποτα δεν προχωρά και όλα κινούνται ράθυμα και χαλαρά ; Το λογικό και φυσιολογικό θα ήταν ο πρωθυπουργός με την ίδια σαφήνεια που ξεκαθάρισε τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών ,να κόψει και την εκλογική ...φόρα  των στελεχών του και όχι να την ενθαρρύνει ο ιδιος με τις αποφάσεις ανακοινώνοντας  ποιος θα είναι που υποψήφιος .
Ακούμε το επιχείρημα που προβάλλεται απο τα κομματικά στελέχη , οτι στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνολικά είναι να συσπειρώσει τον κομματικό μηχανισμό και την εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας , ενόψει μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στο τέλος της τετραετίας σε μια στρατηγική πρώτου γύρου που επιδιώκει ενα υψηλό ποσοστό και για να το πετύχει δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση . Ναι αλλά οι κυβερνήσεις δεν μπορεί να λειτουργούν ως εκλογικοί μηχανισμοί και με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το κομματικό σύστημα ,οι μοναδικές συζητήσεις από εδώ και πέρα θα αφορούν τα ψηφοδέλτια ,τους υποψηφιότητες και τα προεκλογικά ''σούρτα -φέρτα'' των πολιτικών και οχι πως θα διαχειριστούν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τις κρίσεις που μας εχουν βρεί  .
Πιο ωριμα απο τους πολιτικούς συμπεριφέρονται οι πολίτες . Σε μια τελευταία δημοσκόπηση στο ερώτημα αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές το 81% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 58% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απαντά αρνητικά , ενω θετικά απαντούν μόνο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ .
Σε κάθε περίπτωση η ατελείωτη εκλογολογία και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος , δεν βοηθά την οικονομία , αλλά γεμίζει και με πολιτικό αγχος τα κυβερνητικά στελέχη με αποτέλεσμα να αναβάλλουν την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων . Στο τέλος της τετραετίας αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί απο τους πολίτες για το αν εχει βάλει τη οικονομία σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης . Φαίνεται ομως οτι με αυτό λίγοι ασχολούνται στην κυβέρνηση . Αντίθετα οι περισσότεροι κοιτάζουν τις δημοσκοπήσεις και τις πολιτικές ευκαιρίες επανεκλογής τους .
Προς το παρών περιμένουμε να δούμε αν ο πρωθυπουργός θα διαψεύσει για δεύτερη φορά τον εαυτό του , προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές  τις οποίες ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ,  αλλά που ο ιδιος ο πρωθυπουργός δεν τις θέλει ! Η δική μας εκτίμηση , (την εχουμε επαναλάβει πολλές φορές μέσα απο την αρθρογραφία μας ),  είναι οτι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία και θα διαψεύσει ολους αυτούς που κοιμούνται και ξυπνούν με σενάρια για  πρόωρες εκλογές , αλλά και τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων που θέλουν να στήνονται κάλπες τον Οκτώβριο !  
 
                                                                                                                                                              Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                   Δημοσιογράφος
 

    

 

randomness