Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ωρολογιακή βόμβα η υπερχρέωση των νοικοκυριών!

Εκρηκτικές διαστάσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία προσλαμβάνει το πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και οι συνθήκες της κρίσης είναι τέτοιες που ακόμη και ο νόμος που ψηφίστηκε το 2010 δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαστάσεις του κοινωνικού προβλήματος έκρουσαν χθες βράδυ από τη Λαμία η Γενική Διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Καλαποθαράκου και ο Πρόεδρος της Ενωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή κ. Σπυράκος μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με τους ομιλητές το πρόβλημα με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική κοινωνία και αν δεν υπάρξει συνολική ρυθμιση από την πλευρά της πολιτείας και της κυβέρνησης τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα στο μέλλον και ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην εξόφληση των χρεών.
Μιά λύση όπως τόνισαν οι ομιλητές είναι να υπάρξει διαγραφή των παλαιών χρεών που αφορούν δάνεια που ελήφθησαν πριν την κρίση όταν υπήρχαν δουλειές και εισοδήματα. Η οικονομική κρίση τόνισε ο κ. Σπυράκος έχει δημιουργήσει ένα χάσμα στην ελληνική κοινωνία.

Από την ανέμελη πιστωτική επέκταση περάσαμε στην απόλυτη πιστωτική ασφυξία και είναι παράλογο να ζητάμε σήμερα από τους πολίτες να εξοφλήσουν ένα χρέος που δημιουργήθηκε κάτω από άλλες οικονομικές συνθήκες όταν αγόραζαν σπίτια και άλλα ακίνητα σε πολύ υψηλές τιμές, συνθήκες που δεν υπάρχουν σήμερα καθώς βιώνουμε την κατάρρευση των τιμών και των αξιών όλων των περιουσιακών στοιχείων.
Για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την αδυναμία του νόμου να λύσει το πρόβλημα  ο κ. Σπυράκος ανέφερε ότι ξεπέρασαν τις 100.000 οι  αιτήσεις για τη ρύθμιση και μάλιστα σε καθεστώς αναστολής πλειστηριασμών.
Στην ομιλία του ο κ. Σπυράκος συνέδεσε το θέμα της ρύθμισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών λέγοντας ότι αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις απαλλάσσοντας τους φορτωμένους με χρέη πολίτες από ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους θα το πληρώσουμε αργότερα σε κόστος ανακεφαλαιοποίησης.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σπυράκος τόνισε ότι το θέμα της ρύθμισης των χρεωμένων νοικοκυριών δεν τίθεται μόνο από την άποψη της στήριξης του αδύναμου αλλά υπαγορεύεται από την ανάγκη αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να δώσουμε και πάλι κίνητρα δημιουργίας και παραγωγής σ’ αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Απο την πλευρά της η Διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Καλαποθαράκου εστίασε την προσοχή της στο σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης και διαλόγου που υπάρχει σ’ αυτό το φλέγον ζήτημα επισημαίνοντας την απροθυμία των Τραπεζών και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. «Συναντάμε ένα τείχος κυρίως από την πλευρά των Τραπεζών όταν πιέζουμε με τις προτάσεις μας για να αναζητηθούν λύσεις που θα ανακούφιζαν  πραγματικά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και θα τους έδιναν μια διέξοδο και θα τους διευκόλυναν να αποπληρώσουν τα χρέη τους».

Φωτογραφίες

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness