Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οταν ερθει ο λογαριασμός ...(Aρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

 
 Αν πήραμε ενα μάθημα απο την οικονομική κρίση αυτό δεν είναι αλλο απο την διαπίστωση οτι  δωρεάν γεύματα στην οικονομία δεν υπάρχουν . Τα χρήματα που σήμερα μοιράζει το κράτος για να στηρίξει την οικονομία , τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται απο την πανδημία προέρχονται απο δύο πηγές . Το δανεισμό και τη φορολογία . Επομένως κάποια στιγμή θα ερθει το κράτος που σήμερα εχουν τρυπήσει οι τσέπες του να μοιράζει λεφτά και θα τα ζητήσει πίσω , είτε γιατί το χρέος θα εκτοξευτεί σε απαγορευτικά επίπεδα , είτε γιατί τα εσοδα θα μειωθούν απελπιστικά .
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας το είπε πιο καθαρά , σε μια συνεντευξή του πριν λίγες  μέρες στο ραδιοφωνικό σταθμό fm1 . ''Οι δαπάνες , είπε , επι πολλούς μήνες ξεπερνάνε κατα πολύ τα εσοδα ''.
Και επειδή δεν ζούμε στην εποχή του Γούναρη για να αποσύρει η κυβέρνηση απο την κυκλοφορία ολα τα χαρτονομίσματα και  να τα κόψει στα δύο προκειμένου να αυξήσει τα εσοδα του κράτους , αλλά στην εποχή του ευρώ , το πρόβλημα θα προκύψει οταν ερθει ο λογαριασμός .
Για το λογαριασμό που θα ερθει , μας προετοίμασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Σκυλακάκης μιλώντας  στη Βουλή .
Ο υπουργός τόνισε ότι όσοι ζητούν σήμερα μεγαλύτερες δαπάνες πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτές είναι μελλοντικοί φόροι.
“Δεν υπάρχει κανείς καλός πατερούλης που ξαφνικά ανακάλυψε εκατομμύρια, και τα δίνει. Εάν κάποιος λέει δώσε 30, 40, 50 δισεκατομμύρια, εννοεί, βάλε αυτά τα ποσά από τα μελλοντικά έσοδα, που πρέπει να συγκεντρώσεις ”.
 
Εξηγώντας μάλιστα το πώς η κυβέρνηση θα βρει τα χρήματα, που σήμερα δαπανώνται, είπε ότι, “με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, το μεγάλο πλεονέκτημα που κέρδισε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, δηλαδή το ταμείο ανάκαμψης, και τη δυνατότητά μας να αξιοποιήσουμε σωστά αυτούς τους πόρους, θα έχουμε ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης, και θα μπορέσουμε να πάρουμε σε μακρό χρονικό διάστημα ένα μερίδιο της μελλοντικής ανάπτυξης, για να πληρώσουμε τα χρέη, που τώρα δημιουργούνται. Αυτό σημαίνει μακρύς χρόνος και ελάχιστο έως μηδενικό κοινωνικό κόστος” είπε ο κ. Σκυλακάκης .
Σε μια οικονομία ομως που εχει αναστείλει τη λειτουργία της , οι φορολογικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών εχουν μετατεθεί για αργότερα και το κράτος εχει αναλάβει να πληρώνει μισθούς του ιδιωτικού τομέα , μοιράζοντας ταυτόχρονα επιδόματα και μη επιστρεπτέες προκαταβολές , το να ακούς για μεταρρυθμίσεις , μοιάζει περισσότερο με εκθεση ιδεών παρα  με ρεαλιστική προοπτική .
Κανένας δεν γνωρίζει σήμερα σε τι κατάσταση θα είναι η οικονομία οταν αρθεί το λοκντάουν , ουτε γνωρίζει πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους .
Σε αυτή τη συγκυρία με την πτώση της οικονομίας να μοιάζει ασυγκράτητη , μόνο σενάρια και υποθέσεις μπορείς να κάνεις . Επομενως μια τέτοια αποψη σαν κι αυτή που διατύπωσε ο κ. Σκυλακάκης οτι τα μελλοντικά εσοδα θα προκύψουν απο μια μελλοντική ισχυρή ανάπτυξη , τρομερά αισιόδοξη ακούγεται για την ωρα και μάλιστα σε μια περίοδο που οι προβλέψεις ολων των οργανισμών αναθεωρούνται συνεχώς προς το χειρότερο και γίνονται περισσότερο απαισιόδοξες για τη διάρκεια της κρίσης και το κόστος στην πραγματική οικονομία . Στην αρχή μας προετοίμαζαν για υφεση περίπου στο 4-5% και σήμερα μιλάνε για διπλάσια ποσοστά .  Προς το παρόν η μοναδική βεβαιότητα για τις εξελίξεις κρύβεται πίσω απο τη γλώσσα των αριθμών , η οποία λέει οτι η ελληνική οικονομία θα βγεί απο την υγειονομική κρίση περισσότερο υπερχρεωμένη , με σημαντική αύξηση της ανεργίας και με ενα ιδιωτικό χρέος πιο δύσκολα διαχειρίσιμο . 
Ολα τ'αλλα θα μπορούμε να τα συζητήσουμε οταν ερθει ο λογαριασμός ..
                                                                                                                                                                                      Χρήστος  Αλεξανδρής 
                                                                                                                                                                                            Δημοσιογράφος


    

randomness