Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Στα χέρια του Υπουργού η πρόταση Πανούση για ίδρυση Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα

Mε την πρόταση Πανούση στα χέρια της η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπαίνει στην μάχη της διεκδίκησης της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, ευελπιστώντας ότι έτσι θα καταφέρει να σώσει και την αυτονομία του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Αν και πολλοί θεωρούν τον στόχο αυτό υπερβολικά αισιόδοξο, δεδομένου ότι κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις εκπεφρασμένες προθέσεις του υπουργείου Παιδείας και τις προτάσεις της Επιτροπής Ακαδημαικών που μιλούν για καταργήσεις τμημάτων και συγχωνεύσεις τριτοβάθμιων τεχνολογικών ιδρυμάτων, εν τούτοις οι αυτοδιοικητικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει χρόνος για ουσιαστικό διάλογο και αντιπαράθεση επιχειρημάτων, επιμένοντας στην αναγκαιότητα ίδρυσης Πανεπιστημίου στη Στερεά. Η αισιοδοξία τους αυτή εδράζεται κυρίως στη δέσμευση που ανέλαβε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου στη συνάντηση που είχε μαζί τους και το κυριότερο στην υπόσχεση που έδωσε ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση, αν δεν συμφωνήσουν οι τοπικές κοινωνίες. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα γεγονότα, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λουκάς Υπερήφανος, με κοινή επιστολή τους παρέδωσαν στον υπουργό Παιδείας την πρόταση του πανεπιστημιακού Γιάννη Πανούση που στηρίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και ενσωματώνει στοιχεία Σύγχρονου, Καινοτόμου, Πολυθεματικού Πανεπιστημίου.
Το «Δελφικό Πανεπιστήμιο Στερεάς», όπως ονομάζεται, θα είναι ένα Πανεπιστήμιο-Δίκτυο, δηλαδή ένα Συνολικό ΄Ιδρυμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πολυεδρικό, πολυτασικό, πολυμορφικό, πολυγλωσσικό, πολυερευνητικό και πολυδομικό. Περιλαμβάνει εφτά (7) Σχολές και 15 Τμήματα, με παράλληλη λειτουργία Ινστιτούτων, Summer schools και εξειδικευμένων Κέντρων Εφαρμογής των ειδικοτήτων – Σπουδών.

Στην επιστολή τους οι κ.κ. Μπακογιάννης και Υπερήφανος αναφέρουν :

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά τη συνάντηση που είχαμε μαζί σας, ως αντιπροσωπεία της Αυτοδιοίκησης της Στερεάς Ελλάδας, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 στη Βουλή των Ελλήνων, η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας με την άμεση υποστήριξη της Περιφέρειας, κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης πρότασης για την ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Ακολουθώντας τις χρήσιμες συμβουλές και τις επισημάνσεις σας ότι η οποιαδήποτε πρόταση ίδρυσης Πανεπιστημίου θα πρέπει να βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια, συγκροτήσαμε μια ομάδα τεκμηρίωσης, που αποτελείται από εξαίρετους ακαδημαϊκούς και ειδικούς, υπό τον συντονισμό του πρώην Υπουργού και Πρύτανη, καθηγητή κυρίου Γιάννη Πανούση.

Όπως θα θυμόσαστε, η αυτοδιοίκηση, σύσσωμα κι εκφράζοντας απόλυτα την κοινή γνώμη της Στερεάς Ελλάδας, επιχειρηματολόγησε υπέρ του δικαίου αιτήματος για την ίδρυση αυτόνομου και αυτοδύναμου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Επίσης, οι κυβερνητικοί βουλευτές της Περιφέρειάς μας, που συμμετείχαν στη συνάντηση, στήριξαν και τάχθηκαν απολύτως υπέρ της διεκδίκησης των Στερεοελλαδιτών.

Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη και συνάμα τιμητική θέση να σας παραδώσουμε επίσημα την πρόταση της Ομάδας Τεκμηρίωσης, η οποία ενσωματώνει στοιχεία Σύγχρονου, Καινοτόμου, Πολυθεματικού Πανεπιστημίου.

Η πρόταση στηρίχθηκε στις απόψεις και προτάσεις 48 καθηγητών/ειδικών (38 εγγράφων απαντήσεων και 10 προφορικών), ενώ η επιλογή των καθηγητών/ειδικών έγινε με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, λόγω της εξειδικευμένης ερευνητικής δραστηριότητάς τους καθώς και της εμπειρίας τους σε ζητήματα οργάνωσης των ΑΕΙ.

Σας μεταφέρουμε την ήδη ευρεία αποδοχή της πρότασης από τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας και ζητούμε τη συνδρομή σας για να αποτελέσει τη βάση ενός άκρως ελκυστικού, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας”.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Στην Αρχαιότητα οι έννοιες “Πόλις” και “Παιδεία” ήσαν αλληλένδετες κι αλληλοκαθοριζόμενες. Τα “σχολεία των πόλεων”, οι μετακινούμενες ακαδημίες των Σοφιστών, της Σχολής του Σωκράτη, της Ακαδημίας του Πλάτωνα, του Λυκείου του Αριστοτέλη, συνιστούσαν σχολές σκέψης που συμβάλλανε, εκτός των άλλων, στη δια-μόρφωση πολιτών και ηγετών, οι οποίοι θα υπηρετούσαν αξιακά ιδεώδη.

Με το διάβα του χρόνου το “Πανεπιστήμιο” [ως χώρος μάθησης και έρευνας] πήρε διαφορετική μορφή για να φτάσει σήμερα σε μιά νέα καμπή καθώς η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, η κοινωνία της πληροφορίας, η επιστημονική έκρηξη, η αύξηση των προσδοκιών ζήτησης [mass university], το δημοκρατικό αίτημα για συμμετοχή [κι όχι για διαχωρισμό/αποκλεισμό] καλούν τα ΑΕΙ να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων [όπως π. χ τη διαχείριση της ανεργίας των νέων και την περιφερειακή/τοπική ανάπτυξη].
Οι οικονομικές κρίσεις και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί επηρεάζουν το ενγένει εκπαιδευτικό σύστημα, τούτο όμως δεν σημαίνει ότι τα ΑΕΙ έχουν πάψει να καθορίζουν τις δημογραφικές εξελίξεις, να ανοίγουν νέες αγορές εργασίας/απασχόλησης /επιχειρηματικότητας, να δημιουργούν δική τους ταυτότητα και οντότητα. Κατά συνέπεια η Κοινωνία βρίσκεται “σε σχέση διαρκούς ανατροφοδότησης κι αλληλεπίδρασης τόσο με την Ανώτατη Εκπαίδευση, όσο και με το Κράτος” [Ν. Παπαδάκης], που δεν σημαίνει συγκρουσιακό κλίμα, ούτε αθέμιτη επιρροή των ομάδων “ενδιαφέροντος-πίεση”’αλλά συμβολή στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, πολιτιστικών κι αναπτυξιακών αναγκών του τόπου.
Επειδή η ανοικτή [και όχι κλειστή] θεώρηση των πραγμάτων οδηγεί σε αναπλαισίωση [και όχι σε κατάργηση] των πανεπιστημιακών προταγμάτων στον 21ο αιώνα, θεωρούμε ότι το υπό μετάλλαξη σύγχρονο ελληνικό Πανεπιστήμιο οφείλει να είναι ταυτόχρονα αξιακό και επιχειρησιακό, να υπηρετεί με διαφάνεια, λογοδοσία και διανεμητική παραγωγικότητα όλο το φάσμα των λειτουργιών του.

Αυτοδιοίκηση, ελευθερία, συμμετοχή, πολιτισμός, ποιότητα σπουδών και έρευνας, αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας [με έμφαση στην ανάπτυξη και την ένταση γνώσεων] αποδεικνύουν τη θεσμική ενηλικίωση/ωρίμανση της Academia, χωρίς να επικρατεί η λογική εργοστασίου ή ιδιωτικής επιχείρησης, ούτε να καλλιεργείται η υπερειδίκευση ή να επιβραβεύεται η ημιμάθεια.

Ίδρυση ενός νέου Περιφερειακού Πανεπιστημίου

Πέραν των αβάσιμων επιχειρημάτων που αναφέρονται στη μη-αναγκαιότητα ίδρυσης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, αφού ούτε το δικαιοκρατικό, το ακαδημαϊκό, το δημοσιονομικό, το κοινωνικής δικαιοσύνης κριτήριο είναι πειστικά, κρίνεται σκόπιμη η Ίδρυση για να υπηρετήσει ανάγκες όπως την αντιμετώπιση της άνισης κατανομής [η μόνη από τις 13 Περιφέρειες που δεν έχει ΑΕΙ], τη μαζική έξοδο ‘εγκεφάλων’ και νέων φοιτητών στο εξωτερικό, την κοινωνική περιθωριοποίηση και τη μειωμένη επένδυση σε πόρους και ανθρώπινο κεφάλαιο της Περιφέρειας [ισότητα ευκαιριών]. Άλλωστε η υπερφόρτωση ΑΕΙ στις μεγαλουπόλεις [Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ] προκαλεί έναν ακαδημαϊκό συγκεντρωτισμό, ο οποίος όπως και κάθε συγκεντρωτισμός, συνιστά αρνητικό από κάθε πλευρά φαινόμενο, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί εύλογη υπηρεσιακή ανασφάλεια στο διοικητικό προσωπικό το οποίο στηρίζει επί χρόνια το ΤΕΙ Στερεάς.
Το κυριότερο όμως επιχείρημα είναι ότι το υπό σύσταση αυτό νεότατο ΑΕΙ θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει νέα γνωστικά αντικείμενα διεπιστημονικότητας, προτεραιότητας και αιχμής [ακολουθώντας τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας], θα συμβάλλει στην περιφερειακή αποκέντρωση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και θ’ανοίξει περαιτέρω τις δυνατότητες συνεργασίας με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς [ενισχύοντας την ακαδημαϊκή διπλωματία σε μία δύσκολη για τη χώρα συγκυρία] [βλ. πρωτότυπη αναφορά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι Γ. Παναγιάρη, μέλους της Ο. Τ]

Τ’ άυλα αγαθά της πνευματικής και επιστημονικής καλλιέργειας σε συνδυασμό με τη δημιουργία ισχυρών κινήτρων νέας παραγωγικής δράσης θα προσδώσουν στο νεοσύστατο ΑΕΙ μία ευκαιρία μετασχηματικής ηγεσίας στη διοίκηση και διαχείριση, στο σχεδιασμό και στη χωρική διάρθρωση/ανάπτυξη, δίχως να παραβλέπονται οι προβληματισμοί τόσο ως προς την πολυθεματικότητα, όσο και ως προς την εξακτίνωση [εντός/εκτός του ιστού των πόλεων]. Σε κάθε περίπτωση οι τεράστιες δυνατότητες ενός νέου Πανεπιστημίου [ορθολογική διαχείριση πόρων, νέες ακαδημαϊκές συνεργασίες, αναπτυξιακές προγραμματικές συμπράξεις με δημόσιους φορείς της Περιφέρειας κλπ] πρέπει να σχετίζονται με την τυπική περιφερειακή πολιτική της Πολιτείας και να μην διαπλέκονται με κομματικά, συντεχνιακά ή συγκυριακά εξω-ακαδημαϊκά κριτήρια. Τα γνωστικά αντικείμενα θα πρέπει να υπηρετούν ταυτόχρονα την ουσία της Παιδείας και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας [π. χ υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, εξελίξεις τεχνολογίας, βιώσιμη ανάπτυξη] δίχως να παραβλέπονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας [π. χ συγκέντρωση βιομηχανικής δραστηριότητας, εφαρμοσμένη έρευνα σε αγροτική παραγωγή] [βλ. τεκμηριωμένη πρόταση Β. Μαστρογιάννη, μέλους της Ο. Τ].

Εξαιρετική τύχη συνιστά η ύπαρξη, λειτουργία κι εμπειρία των ΤΕΙ και των Καθηγητών που θ’αποτελέσουν και τη βάση της Πολυτεχνικής /Τεχνολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου [είτε ενταχθούν ως έχουν, είτε πλαισιώσουν τα νέα ομοειδή Τμήματα π.χ., Τεχνητής Νοημοσύνης] [βλ. σε βάθος ανάλυση Π. Λάμψα, μέλους της Ο. Τ]. Πιστεύουμε ότι το μοντέλο αυτό είναι από κάθε πλευρά προτιμότερο από την ενδεχόμενη “πανεπιστημιακή ρευστοποίηση” της Στερεάς Ελλάδας.

Η πρόταση

Προτείνουμε ένα μοντέλο Πανεπιστημίου-Δίκτυο, δηλαδή ενός Συνολικού Ιδρύματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πολυεδρικού, πολυτασικού, πολυμορφικού, πολυγλωσσικού, πολυερευνητικού και πολυδομικού. Προτείνουμε νέα γνωστικά αντικείμενα [οριζόντιας κι όχι κάθετης γνώσης], σπουδές με διαρθρωτικά προγράμματα, διατμηματικά μεταπτυχιακά, πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας, αρχική εγγραφή των φοιτητών στη Σχολή κι όχι σε Τμήμα κ.λ.π.

Το σχεδιασθέν ΑΕΙ Στερεάς Ελλάδας [για την εσωτερική δομή του οποίου συνεκτιμήθησαν όλες οι ιστορικές αναφορές και τοπικές ιδιομορφίες] είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας, τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, την απασχολησιμότητα, την κοινωνική κινητικότητα, τη δημογραφική ισορροπία και ζωτικότητα, τη μείωση της ελληνικής μετανάστευσης και τη διαχείριση/ένταξη των προσφύγων, τη συνεργασία ΑΕΙ/ΤΕΙ/Ερευνητικών Κέντρων και Παραγωγικών Μονάδων [στη λογική της Technopolis, δηλαδή συνδυασμού high technology, industrial complex, residential space] κλπ. Στη λογική αυτή θα πρέπει να ενταχθούν και τα διετή προγράμματα επαγγελματικής κατεύθυνσης αλλά κρίθηκε ότι είναι πολύ πρώιμο να συζητηθεί σ’ αυτό το στάδιο.

Eίναι αυτονόητο ότι η κατατεθείσα αρχική πρόταση μπορεί να βελτιωθεί και να επεκταθεί [ελπίζουμε χωρίς να χάσει τα βασικά της καινοτόμα χαρακτηριστικά] εφόσον το Υπουργείο Παιδείας την αποδεχθεί επί της αρχής, [επαν] ιδρύσει το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας [βλ. πειστική επιχειρηματολογία Π. Ιακωβή, μέλους της Ο. Τ] και ορίσει Διοικούσα Επιτροπή για τα περαιτέρω. Η Διοικούσα θα πρέπει ν’ αξιοποιήσει τους επιφανείς έλληνες καθηγητές [εσωτερικού κι εξωτερικού], οι οποίοι θα συμβάλλουν με τις γνώσεις και την πείρα τους στην καλύτερη δυνατή στελέχωση των Τμημάτων.

Ως προς το θέμα της χωροθέτησης, δηλαδή σε ποιές πόλεις θα έχουν έδρα τα Τμήματα, η Ο. Τ. θεωρεί ότι δεν αποτελεί αντικείμενο της εξουσιοδότησής της, αλλά απόφαση του Υπουργού μετά από εισήγηση της Διοικούσας. Η Ο. Τ. μπορεί πάντως να διαβεβαιώσει την πολιτική ηγεσία και τις τοπικές κοινωνίες ότι υπάρχουν, σε πολύ καλή κατάσταση, οι βασικές υποδομές για την άμεση λειτουργία Τμημάτων, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες υποδομές για λειτουργία e-university, e-learning, summer schools, καθώς και δομές για ειδικά σεμινάρια, σε πολλές πόλεις της Στερεάς. Το θέμα αυτό το είχε άλλωστε αξιολογήσει θετικά από το 2003 η σχετική Μελέτη σκοπιμότητας του Καθηγητή Κόνσολα. Έτσι η Στερεά Ελλάδα θα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί η Καρδιά του ακαδημαϊκού ιστού της χώρας.

Η Ομάδα Τεκμηρίωσης αισθάνεται, σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη τιμή που είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτή την ακαδημαϊκά και κοινωνικά δίκαιη πρωτοβουλία, να μελετήσει και να καταθέσει αυτή την πρόταση. Οι σχετικές διαφοροποιήσεις των προτάσεων ορισμένων μελών της Ο. Τ, σε σχέση με την τελική πρόταση, αποδεικνύει τον πλούτο των ιδεών και την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης των μελών στη Διοικούσα Επιτροπή.

Μετά από την κατάταξη, επεξεργασία, μελέτη, συγκερασμό, σύνθεση και ένταξη των προτάσεων των καθηγητών και ειδικών [Παράρτημα] [βλ. και χρησιμότατο συγκεντρωτικό πίνακα Γ. Γερολούκα-Κωστοπαναγιώτου, μέλους της Ο. Τ.] στο αρχικό σχέδιο, η τελική πρόταση, με συνεκτίμηση και αξιοποίηση όλου του υπάρχοντος υλικού, διαμορφώθηκε ως εξής:

ΔΕΛΦΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

• Τμήμα Πολιτισμών της Διασποράς και πολιτισμικών Γεωμπλόκων
o Ινστιτούτο Θρησκειών και Δογμάτων
o Ινστιτούτο Παγκόσμιας Γεωγραφίας και Διεθνούς Οικονομίας
[απορρόφηση πτυχιούχων σε δομές/υπηρεσίες Υπουργείου Εξωτερικών, διεθνούς διπλωματίας κλπ]

• Τμήμα Ιστορίας των Πολέμων και Ειρηνευτικών σπουδών
o Ινστιτούτο Θεωρίας της Ηγεσίας και της Στρατηγικής Διπλωματίας
o Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων
[απορρόφηση πτυχιούχων σε δομές/υπηρεσίες Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ΑΣΕΙ, κλπ]
[Λόγω του ειδικού αντικειμένου χρειάζεται μιά λεπτομερέστερη τεκμηρίωση.

Από τον Πελοποννησιακό πόλεμο(431-404 π. Χ) [Θουκυδίδης, Ξενοφών] μέχρι τους Παγκόσμιους πολέμους κι από τον Κλαούζεβιτς μέχρι τον Κονδύλη, το ιστορικοπολιτικό πλαίσιο Θεωρίας και Ερμηνείας των Πολέμων καθώς και η Στρατηγική σκέψη [Κ. Κολιόπουλος] πάντοτε ενδιέφεραν. Στη σημερινή πλανητική εποχή ο Πόλεμος ως υψηλή στρατηγική, ο Κυβερνοπόλεμος, η Διοίκηση και το Ηθικό, το λεγόμενο Security Dilemma αφορούν σε όλο το διεθνές σύστημα Ασφάλειας και τη Νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Η στρατηγική ανάλυση των ιστορικών αντιπαραθέσεων μέσα στο σύγχρονο Γεωπολιτικό περιβάλλον, απαιτεί νέες προσεγγίσεις ακόμα και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων σ’έναν αν-ισόρροπο κόσμο [Κ. Τσουκαλάς, Πόλεμος και Ειρήνη] όπου κάθε στιγμή η ειρηνική συνύπαρξη των λαών τίθεται σε κίνδυνο]

• Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ειρήνης και της Δημοκρατίας
o Ινστιτούτο Διεθνών Οργανισμών και Διεθνών σχέσεων
o Ινστιτούτο Κινημάτων Ειρήνης, Συνεργασίας και Συνύπαρξης των Λαών

Μεταπτυχιακές σπουδές: Λογοτεχνία Ειρήνης και Πολέμου, Γεωπληροφορική
Summer schools: Ιστορία, Αρχαιολογία μεσογειακών λαών [δίγλωσσα]

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

• Τμήμα Μεταναστευτικών σπουδών και μεταναστευτικής πολιτικής
o Ινστιτούτο Πληθυσμιακών και Δημογραφικών ερευνών
[απορρόφηση πτυχιούχων σε δομές/υπηρεσίες Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, Εσωτερικών, Δήμους κλπ]

• Τμήμα Κοινωνικής οικονομίας, ψηφιακής οικονομίας και Κοινωνικής διοίκησης
o Ινστιτούτο Ελεγκτικής και Λογιστικής
[απορρόφηση πτυχιούχων σε Συνεταιρισμούς και σε δομές/υπηρεσίες Υπουργείων, Επιχειρήσεων κλπ]
Μεταπτυχιακά: Επιστήμες Διοίκησης και Οικονομίας
Summer schools: Διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων

ΣΧΟΛΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

• Τμήμα Διαχείρισης αγροτικών προϊόντων και αγροτικής επιχειρηματικότητας
o Ινστιτούτο Πράσινης Καινοτομίας
• Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών μονάδων
o Ινστιτούτο Τουριστικής πολιτικής και Εκπαίδευσης
• Τμήμα Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης [να επανέλθει από το Πάντειο]
[απορρόφηση πτυχιούχων σε όλους τους τομείς παραγωγής]
• Κέντρο Ερευνών και Τεχνολογίας [Τεχνολογικό πάρκο]
o Ινστιτούτο διαχείρισης φυσικών πόρων και μεταλλευμάτων
o Ινστιτούτο θαλάσσιας τεχνολογίας και ρύπανσης περιβάλλοντος
Μεταπτυχιακά: Διοίκηση επιχειρήσεων, διοίκηση συστημάτων εφοδιασμού
Summer schools: Ιαματικός τουρισμός, Εναλλακτικός τουρισμός, Αγροδιατροφή, Αξιοποίηση Γλυκών νερών

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

• Τμήμα Βιο-τεχνολογίας
o Ινστιτούτο Γονιδίων και γονιδιακών προϊόντων
o Ινστιτούτο Ανθρωπολογικής Διερεύνησης
• Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών
o Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ρομποτικών εφαρμογών
o Ινστιτούτο Εικονικής πραγματικότητας
[απορρόφηση πτυχιούχων σε ΜΜΕ, Επιχειρήσεις βιομηχανίας βιοτεχνολογίας, Δημόσιες υπηρεσίες, Ερευνητικά κέντρα, κ.λ.π.]
Μεταπτυχιακά: Μηχανικοί διεργασίας και Εφαρμοσμένων επιστημών, Μηχανικοί Επιστήμης των Υπολογιστών
Summer schools: Ειδικά θέματα Πληροφορικής, Αυτοματισμού

ΣΧΟΛΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

• Τμήμα Πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και κινδύνων
• Τμήμα Αντεγκληματικής Πολιτικής και Αστυνομικών σπουδών
[απορρόφηση πτυχιούχων σε δομές/υπηρεσίες Υπουργείων Προστασίας του πολίτη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Ψηφιακής τεχνολογίας]
Μεταπτυχιακά: Διαχείριση συστημάτων ασφάλειας, Κυβερνοασφάλεια
Summer schools: Διεθνής και Ευρωπαϊκή συνεργασία Ασφαλών πόλεων

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΖΩΗΣ

• Τμήμα Νοσηλευτικής [ήδη λειτουργεί στο ΤΕΙ]
• Τμήμα Φυσικοθεραπείας [ήδη λειτουργεί στο ΤΕΙ]
• Κέντρο Αποκατάστασης [ειδικά προγράμματα Προπονητικής, Λογοθεραπείας, Κινησιοθεραπείας κλπ]
[απορρόφηση στους οικείους κλάδους όπως σήμερα]
Μεταπτυχιακά: Ποιότητα ζωής ειδικών κατηγοριών
Summer schools: Θεραπευτικός και Ιαματικός Τουρισμός

ΣΧΟΛΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

• Τμήμα σπουδών επιστημών Διαδικτύου
• Τμήμα Οπτικοακουστικών Μέσων και παραγωγής
[απορρόφηση πτυχιούχων σε δομές/υπηρεσίες ΜΜΕ]
Μεταπτυχιακά: Εφαρμοσμένες επικοινωνίες, Διαχείριση κοινωνικών δικτύων
Summer schools: Τέχνες, Πολιτισμός, Επιστήμες-Αξιοποίηση τεχνολογίας για Εκπαίδευση

ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ [ή ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ]

• Ινστιτούτο Ιστορίας των Επιστημών
• Ινστιτούτο Τεχνών και Γραμμάτων της Κλασσικής εποχής [αρχαία ελληνική μουσική κλπ] και Αρχαιογνωστικές επιστήμες
• Ινστιτούτο Παγκόσμιας Μυθολογίας
• Ινστιτούτο Ιστοριογραφίας, Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας
• Ινστιτούτο σπουδών Μνήμης και Μνημείων

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο νέος homo universalis δεν κινείται μόνο στο πεδίο της ελευθερίας του λόγου, της κριτικής σκέψης, των ηθικών αξιών αλλά και στο πεδίο των κοινωνικών συναινέσεων για τη στήριξη των δημοκρατικών θεσμών. Το Πανεπιστήμιο συνιστά ένα δίαυλο ανάμεσα στην κοινωνία και στην τεχνο-επιστήμη, ανάμεσα στο Ωραίο, το Αληθές και το Δίκαιο, έναν ιμάντα μεταβίβασης ιδεών και απόψεων, ανατροφοδότησης της παράδοσης και διαμόρφωσης νέων συνειδήσεων.

Μέσα στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοσμογονία το ελληνικό Πανεπιστήμιο ψάχνει νέα ταυτότητα, νέο ρόλο, νέο ύφος, νέα αισθητική. Είμαστε πεπεισμένοι πως σε αυτή την κατεύθυνση το υπό σύσταση Δελφικό Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας έχει πολλά να προσφέρει, καθώς όλοι ευελπιστούμε να μην είναι ένα ακόμη Πανεπιστήμιο αλλά ένα Άλλο Πανεπιστήμιο.

Αθήνα 17 - 4 -2018

Ο Συντονιστής της Ο. Τ
Γιάννης Πανούσης
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα μέλη της Ομάδας Τεκμηρίωσης
    Γ. Γερολούκα-Κωστοπαναγιώτου
    Π. Ιακωβής
    Δ. Κατσούλης
    Π. Λάμψας
    Β. Μαστρογιάννης
    Γ. Παναγιάρης

 

 

Απόψεις

Γράφει οΑθανάσιος Μιχελής ... και επειδή πολλοί, απογοητευμένοι από την πολιτική κυρίως της Αριστεράς, διερωτώνται γιατί γράφω μερικές σκέψεις μου:...η κοινωνία...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness