Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων η εκδήλωση τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 48 ετών από την εξέγερση εξέγερση του Πολυτεχνείου, πραγματοποιεί το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:30 το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων.
Ομιλίες:
- «Οι φοιτητές της Φθιώτιδας στον αντιδικτατορικό αγώνα» από την Χαρά  Παρμενοπούλου, μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»  και του Συλλόγου Σπουδαστών Φθιώτιδας (1974-77).
- «Το Πολυτεχνείο και οι αγώνες του σήμερα» από τον Σταμάτη Σερίφη, αντιπρόεδρο του Συλλόγου φοιτητών  του τμήματος Φυσικής Λαμίας.
Θα λειτουργήσει έκθεση με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.
Η εκδήλωση θα κλείσει με  συναυλία από την Πολιτιστική ομάδα της ΕΛΜΕ  με  τραγούδια του αγώνα.

Μήνυμα Γιάννη Σαρακιώτη για την 48η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτέλεσαν την κορυφαία στιγμή του Αγώνα ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών, η οποία έθεσε τη Δημοκρατία σε έναν επταετή κύκλο οπισθοδρόμησης και ανελευθερίας. Ο αγώνας των φοιτητών ήταν αγώνας για Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη και Ελευθερία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η 17η Νοέμβρη δε συνιστά απλώς έναν επετειακό εορτασμό, αλλά μια ηχηρή υπενθύμιση των θυσιών και των αγώνων του φοιτητικού κινήματος.
Οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, που με τη στάση έδειξαν πως κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος, ούτε καν αυτός που με άρματα επιτίθεται σε άοπλους πολίτες, συνιστούν φωτεινό παράδειγμα, φάρο ανιδιοτέλειας και θυσίας για τα υψηλά ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Μήνυμα Νίκου Σταυρογιάννη για την 48η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου, αποτελεί το σύμβολο των αγώνων της νεολαίας μας για ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η 17η του Νοέμβρη είναι μέρα μνήμης για τους αγώνες που δόθηκαν και δίνονται και σήμερα από τους νέους, για την προάσπιση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας απέναντι σε απόψεις και πρακτικές ποδηγέτησης και καταστρατήγησης των κανόνων της.
Είναι χρέος μας να αναδεικνύουμε και να υπενθυμίζουμε σε όλους, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Σήμερα που οι αρχές, οι αξίες, τα ιδανικά και τα δημοκρατικά ιδεώδη αντιμετωπίζουν τη δικαιολογημένη αμφισβήτηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας, ιδιαίτερα των νέων, χρειαζόμαστε το όραμα, τη βούληση, αλλά και την τόλμη και την αγωνιστικότητα των νέων.
Είναι τα εφόδια που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια νέα πορεία για την πρόοδο και την ευημερία, που θα αφορά τους πολλούς, μέσα από τον δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, μια και ζούμε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις εποχή.

Μήνυμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Π.Ε. Φθιώτιδας

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Ε.Κ.Π.Ε.Φ.) αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Την ώρα που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να σηκώνουν στις πλάτες τους τα δυσβάστακτα βάρη της κρίσης και των μνημονίων, την ώρα που οι άνεργοι και οι νέοι βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται, την ώρα που οι συνταξιούχοι ζουν με συντάξεις πείνας, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα και απαιτητά.
Ως συνδικάτα, αναλογιζόµαστε το χρέος µας και δίνουμε το δικό μας διαφορετικό αγώνα. Έναν αγώνα που πρωτίστως τιμά το υπέρτατο αγαθό της Ζωής αλλά και της Ελευθερίας. Γιατί όταν η ελευθερία πνίγεται μέσα από τους νόμους και τις διατάξεις των Μνημονίων, της φτώχειας και της ύφεσης, τότε το μήνυμα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του ξεσηκωμού του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ θα είναι επίκαιρο σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της κοινωνίας και του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Η αξιοπρέπειά μας, ο αυτοσεβασμός μας είναι η δύναμή μας. Ας σκεφθούμε, με αφορμή το Πολυτεχνείο, την ευθύνη που στον καθένα μας αναλογεί για το όνειρο, για την υγεία και τη ζωή μας στην πράξη.

Μήνυμα του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: «Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα»

Πολυτεχνείο 1973: «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» «ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ - ΛΑΪΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ» «ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ - ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» Τα συνθήματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα 48 χρόνια μετά.
Στις σύγχρονες συνθήκες καλούν σε πάλη για μόρφωση και εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, για ελεύθερο χρόνο και εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή, για απόρριψη και ανατροπή κάθε αντεργατικού-αντιλαϊκού νόμου που ψηφίζουν τα αστικά κόμματα με σκοπό να στερήσουν από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα και το αίμα τους.
Καλούν σε συνέχιση και ένταση της πάλης για απεξάρτηση και αποδέσμευση της χώρας από τις υπερεθνικές πολιτικο-οικονομικές ή στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις(Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΗΠΑ…) Αυτές οι συμφωνίες αποτελούν στρατηγικές επιλογές της ελληνικής  αστικής τάξης και εχθρικές στα λαϊκά συμφέροντα.     
Ο ηρωικός φοιτητικός και εργατικός λαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου ήταν η κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης που ξεκίνησε από την 21η Απριλίου 1967, μέσα στις δυσκολίες του χουντικού «γύψου».  
Τιμάμε το Πολυτεχνείο και τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης μέσα και έξω από την Ελλάδα. Τιμάμε τους κομμουνιστές, τους άλλους ριζοσπάστες-δημοκρατικούς ανθρώπους, τους νεολαίους της εποχής εκείνης που ύψωσαν το ανάστημά τους στην απριλιανή δικτατορία και ήρθαν αντιμέτωποι με διώξεις, φυλακές, βασανιστήρια στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ κι αλλού, εκτοπίσεις και εξορίες…
Αντιλαμβανόμαστε και αντιπαλεύουμε τη δικτατορία και το φασισμό ως  μορφές διακυβέρνησης που επιλέγουν οι πλουτοκράτες, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, επιδιώξεις και σχεδιασμούς τους ώστε να διατηρήσουν την εξουσία τους στην κοινωνία και την εκμετάλλευση του μόχθου του κόσμου της δουλειάς.
Όσο κι αν προσπαθούν να τα παρουσιάσουν σαν παρέκκλιση της αστικής δημοκρατίας.

    

Απόψεις

Σε επίπεδα συναγερμού η αιθαλομίχλη στο Καρπενήσι την τελευταία εβδομάδα. Οι καιρικές συνθήκες και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικό ρεύματος, ανάγκασαν τους πολίτες...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness