Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνάντηση Μανώλη Γραφάκου με αυτοδιοικητικούς στην ΠΕΔ Στερεάς: Θα διεκδικήσουν οι Δήμαρχοι δημόσια χρηματοδότηση;

• Νέα συνάντηση πριν το Πάσχα με το ΦοΔΣΑ για τα σκουπίδια


Τον σχεδιασμό του υπουργείου ενέργειας και περιβάλλοντος για τους εν εξελίξει διαγωνισμούς των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τα νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, παρουσίασε ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μανώλης Γραφάκος, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχε με τους Δημάρχους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (5/4) στα γραφεία της ΠΕΔ και τα θέματα που έγιναν αντικείμενο συζήτησης ήταν οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Λαμία και Χαλκίδα, καθώς και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων στην Τανάγρα, έργο που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στην περιοχή.

Στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου απέκλεισε τη δυνατότητα δημόσιας χρηματοδότησης των δύο μονάδων σε Λαμία και Χαλκίδα παρά το ότι υπήρξε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα έργα αυτά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.  

Και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΦοΔΣΑ Χαράλαμπο Τσοκανή «οι μοναδικές προτάσεις για έργα που έχουν υποβληθεί σε όλη την Ελλάδα για χρηματοδότηση και πληρούν την προϋπόθεση του μπλε κάδου είναι οι προτάσεις του ΦοΔΣΑ για τα εργα ΜΕΑ - ΧΥΤΥ Λαμίας και Χαλκίδας. 




Ευθύνες στο υπουργείο για τη μη ένταξη των έργων αυτών επέρριψε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Νίκος Σουλιώτης, τονίζοντας ότι ανέλαβε δεσμεύσεις έναντι των Δημάρχων τις οποίες όμως δεν τήρησε.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ επέκρινε τη στάση του υπουργείου τονίζοντας ότι η πολιτική του στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν τιμωρητική απέναντι στην Περιφέρεια Στερεάς, καθώς είναι η μοναδική Περιφέρεια που δεν πήρε δημόσια χρηματοδότηση για τα δύο σημαντικά έργα που θα έλυναν οριστικά το πρόβλημα.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να επανεξεταστεί το θέμα σε νέα συνάντηση που θα γίνει, παρουσία και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Γιώργου Ζερβού, με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ.

Η συνάντηση αυτή προγραμματίστηκε να γίνει πριν το Πάσχα, στη Λαμία ή στη Θήβα, όπου εκεί αναμένεται να ληφθούν και οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις δύο Μονάδες. 





Εκτός, όμως, από τις μονάδες το υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος επιδιώκει να μειώσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της παράνομης λειτουργίας των χωματερών (ΧΑΔΑ).

Όπως ανέφερε ο κ. Γραφάκος γίνεται προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ τόσο για την ανακύκλωση όσο και για τη μείωση της ταφής των απορριμμάτων, ενώ προάγεται και η λύση της ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων για να μειωθεί το ποσοστό ταφής.

Από τότε που αναλάβαμε στο υπουργείο έχουμε δημοπρατήσει πάνω από 30 έργα που αφορούν σε μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) και βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), ενώ αναμένεται εντός του 2024 να έχουν δημοπρατηθεί και οι υπόλοιπες μονάδες.

Επικαλούμενος τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της ΕΕ, σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρη όσον αφορά τους όρους χρηματοδότησης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα και είχε ξεκαθαρίσει χρηματοδότηση θα έπαιρναν τα έργα που θα είχαν υπογραφεί έως τα τέλη του 2023.





Από εκεί και έπειτα, η ΕΕ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί έργα που είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, καθώς θα τα συμπεριλάβει στο πλαίσιο 2021 - 2027, θα αποτελέσουν, δηλαδή, έργα-γέφυρες ωστόσο, δε θα καλύπτει πλήρως το κόστος τους και προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, έχουμε ήδη κάνει σύσταση στους ΦΟΔΣΑ να εφαρμόσουν τη μέθοδο των ΣΔΙΤ όσον αφορά τους διαγωνισμούς που θα βγουν στον αέρα από το 2024.

Μπροστά στα νέα δεδομένα, το ερώτημα πλέον που τίθεται στη Διοίκηση του ΦοΔΣΑ Στερεάς είναι αν θα δεχτεί τη λύση των ΣΔΙΤ για τις δύο μονάδες στη Λαμία και τη Χαλκίδα ή θα διεκδικήσει πολιτικά δημόσια χρηματοδότηση για εργα στον τομέα της καθαριότητας που θα λύσουν για τα επόμενα πολλά χρόνια το πρόβλημα της αποκομιδής και της συγκέντρωσης των απορριμμάτων σε οργανωμένες μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης.

Μπορεί η διαπραγμάτευση της προηγούμενης περιόδου να μην είχε θετικό αποτέλεσμα για τους Δήμους, η Περιφέρεια Στερεάς να έχασε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά και μια χρυσή ευκαιρία για μια οριστική και ολοκληρωμένη παρέμβαση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ωστόσο στην αυγή μιας νέας προγραμματικής περιόδου, η νέα Διοίκηση του ΦοΔΣΑ θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσει δημόσια χρηματοδότηση για τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Λαμία, τη Χαλκίδα και την ΜΕΑ Αμφισσας, στο σκέλος που αφορά αναβάθμιση Μονάδας Κομποστοποίησης.

 

 

    

 

Απόψεις

➥ Πέρα από το αθλητικό πλαίσιο της άκρως επιτυχημένης διοργάνωσης του 2ου Ποδηλατικού Γύρου Λαμίας, οι αθλητές μετέφεραν και το σημαντικό οικολογικό μήνυμα...