Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τα διδάγματα της πανδημίας ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την Πρωτοχρονιά πλημμυρίσαμε από ευχές για ειρήνη δικαιοσύνη ,υγεία , ανάπτυξη ,ευημερία ,προκοπή .
Δεν αρκούν όμως μόνο οι ευχές για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα , τις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής και να προχωρήσουμε μπροστά .Χρειάζονται και οι κατάλληλες πολιτικες για να αλλάξουν τα πράγματα .Και αν κάτι μας έχει διδάξει η περιπέτεια της πανδημίας είναι οτι συνειδητοποιήσαμε με τον πιο καθαρό τρόπο την χρησιμότητα της πολιτικής .
Χωρίς την πολιτική και χωρίς τις κυβερνήσεις και τα κράτη να παίρνουν αποφάσεις δεν υπήρχε δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η τεραστίων διαστάσεων υγειονομική κρίση ,η μάστιγα της εποχής μας και να συζητάμε σήμερα για το διαφαινόμενο τέλος της υγειονομικής κρίσης που επι δύο χρόνια βύθισε ολες τις οικονομίες στην υφεση και τις κοινωνίες στην απελπισία .
Η αλλαγή του χρόνου είναι πάντα μια ιδανική ευκαιρία για έναν απολογισμό .Είναι μια ευκαιρία για να διορθώσουμε λάθη ,να εντοπίσουμε αστοχίες , κενά και παραλείψεις . Να αναπροσαρμόσουμε τις πολιτικές .
Με την κρίση του κορωνοιού δοκιμάστηκαν σκληρά ολα τα συστήματα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα . Μετρήθηκαν οι αντοχές οικονομικών δογμάτων , ιδεολογιών , πολιτικών και συνδικαλιστικών συμπεριφορών . Μετρήθηκε η αξιοπιστία , η ευθύνη και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών ηγετών και ολων των δημόσιων λειτουργών . Μετρήθηκε η υπευθυνότητα των ιδιων των πολιτών . Δύο χρόνια τώρα , ενόσω δίναμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για την καταπολέμηση του κορωνοιού και των μεταλλάξεων ,δίχως καμία αμφιβολία η κυβέρνηση ,το κράτος ,το δημόσιο σύστημα υγείας με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία , ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές . Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου με εναν αόρατο εχθρό .
Επιχειρώντας εναν μικρό και σύντομο απολογισμό , το γενικό συμπέρασμα είναι οτι ενισχύθηκε σημαντικά η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση , στους πολιτικούς , στη δημόσια διοίκηση , στην Ελληνική Αστυνομία , στο Εθνικό Σύστημα Υγείας , στην Τοπική Αυτοδιοίκηση .
Οσα λάθη , αστοχίες , ανεπάρκειες και παραλείψεις επισημάνει κανείς , δεν μπορεί να παραβλέψει οτι στα χρόνια της πανδημίας καταδείχθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο πόσο εξαρτημένοι είμαστε όλοι μας από το κράτος .
Ενω πριν την κρίση η κριτική για ενα αναποτελεσματικό , γραφειοκρατικό , πλαδαρό και σπάταλο κράτος κυριαρχούσε στο δημόσιο διάλογο και στις συζητήσεις μεταξύ των πολιτών , τελικά στα χρόνια της πανδημίας ,στράφηκαν ολοι προς τους φορείς του δημοσίου για να ζητήσουν βοήθεια και προστασία . Χωρίς κρατική παρέμβαση εταιρείες κολοσσοί θα είχαν καταστραφεί και εκατομύρια θέσεις εργασίας θα είχαν χαθεί . Χωρίς δημόσιο σύστημα υγείας , εκατομμύρια ανθρωποι που νόσησαν θα είχαν εγκαταλειφθεί στο ελεος της αρρώστιας και του θανάτου . Το τίμημα σε απώλειες ανθρώπινων ζωών θα ηταν πολύ βαρύτερο απο αυτό που εχουν πληρώσει οι κοινωνίες σήμερα . Ωστόσο κανένα κράτος , καμία κυβέρνηση και καμία δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά , προστατεύοντας το κοινό καλό , εαν  απουσιάζει η ατομική ευθύνη ηγετών και πολιτών .Είδαμε που οδήγησε η ανεύθυνη στάση ηγετών στην Μεγάλη Βρετανία  τις ΗΠΑ και αλλού στην πρώτη φάση της πανδημίας . Βλέπουμε που οδηγεί η ανευθυνότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που αρνούνται να εμβολιαστούν και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας προβάλλοντας ενα δήθεν ατομικό δικαίωμα . Σε εποχές δύσκολες και ταραγμένες ομως η κοινωνική υπευθυνότητα υπερτερεί του ατομικού δικαιώματος . Και αυτό το μάθημα μας το δίδαξε καλά η πανδημία . Και τα διδάγματα της πανδημίας θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για τη οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου ανάμεσα σε κυβέρνηση και πολίτες .
 
                                                                                                                                                                                   Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                          Δημοσιογράφος
 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness