Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τεχνική σύσκεψη για την πορεία άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου

Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά προκάλεσαν προχθές, Πέμπτη 22 Ιουλίου, τεχνική σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και τοπικών κοινοτήτων, σχετική με την πορεία άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Π.Ε. Βοιωτίας και συμμετείχαν:  Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς Σάββας Κεφάλας και ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορχομενού Κώστας Λαντζιβίρης. Οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Κωπαϊδικού πεδίου και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Τ.Κ. Καρυάς Θανάσης Παπανικολάου, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου  Παναγιώτης Νταντούμης, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Παύλου Ηρακλής Ντουφεξής, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Κάστρου Γιάννης Ζυγογιάννης, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Ακραιφνίου Αλέκος Βασιλείου και ο Πρόεδρος Τ.Κ. Υψηλάντη Νίκος Αντωνίου. Υπηρεσιακά στελέχη και οι ανάδοχοι, που έχουν αναλάβει την άρδευση της Κωπαΐδας.
Από τη συνάντηση προέκυψαν οι ακόλουθες κοινές διαπιστώσεις και προτάσεις:
- Διανύεται μια χρονιά με ιδιαιτέρως μειωμένες βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες, που έχουν προκαλέσει αυξημένη ζήτηση για αρδευτικό νερό.
- Το γεγονός αυτό δεν έχει εμποδίσει την άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου, το οποίο από την αρχή της περιόδου ποτίζεται επαρκώς και στο σύνολό του. Η διαθέσιμη παροχή ανέρχεται όπως κάθε χρόνο περίπου στα 25.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
- Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε - εφόσον συνεχιστεί η λειψυδρία - να συνεχιστεί η σωστή και δίκαιη διαχείριση, προκειμένου κανένας παραγωγός να μην στερηθεί το αρδευτικό νερό.
- Περαιτέρω, ενεργοποιούνται επιπλέον άνθρωποι και εξοπλισμός, ώστε να επισπεύδονται οι απαραίτητες σημειακές παρεμβάσεις στους αγωγούς, αλλά και να εποπτεύεται - αστυνομεύεται καλύτερα το σύνολο του δικτύου.
- Είναι σημαντική η ακόμη πιο ενεργός συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων, από κοινού με την ανάδοχο της άρδευσης, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις αθέμιτης ή καταχρηστικής κατανάλωσης εκτός τακτικής προτεραιότητας.
- Εξετάζονται και προωθούνται τεχνικές λύσεις για την αποθήκευση αρδευτικού νερού ως εφεδρεία, αλλά και για τη φύλαξη του αρδευτικού κυκλώματος.

    

randomness