Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πως να διαχειριστώ την παλινδρόμηση;

To αφιέρωμα γράφει η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Βαλεντίνη Ρίζου.

Τι είναι η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ);

Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι η επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο ή και τον φάρυγγα. Φυσιολογικά, κατά την κατάποση η τροφή περνά από το στόμα στον οισοφάγο όπου υπάρχει ένας σφιγκτήρας που επιτρέπει στην τροφή να διέλθει προς τον στόμαχο. Όταν η χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (ΚΟΣ) παρατείνεται το περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να ανέβει προς τον οισοφάγο και παρατηρείται η παλινδρόμηση.Το φαινόμενο, σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου με αποτέλεσμα να συναντάται πολύ συχνά στην κλινική πράξη ενώ ειδικές ομάδες με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης είναι άτομα > 65 ετών, άτομα με παχυσαρκία και έγκυες (λόγω ορμονικών αλλαγών παρατηρείται χαλάρωση του ΚΟΣ).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το συχνότερο σύμπτωμα της παλινδρόμησης είναι ο οπισθοστερνικός καύσος δηλαδή το αίσθημα καύσους ή πίεσης στο μέσον του θώρακα. Συμπτώματα επίσης συνιστούν η παλινδρόμηση οξέος, το αίσθημα όξινης γεύσης στο φάρυγγα, η δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση), το αίσθημα ξένου σώματος στον λαιμό, το βράγχος φωνής, ο βήχας ειδικά το βράδυ και το άσθμα.

Ποιες διατροφικές συμπεριφορές να αποφύγω/περιορίσω;

               Αξίζει να περιορίσετε την κατανάλωση:

  • ζεστών φαγητών
  • καυτερών τροφίμων (πιπεριές), μπαχαρικών, πικαντικής μουστάρδας
  • κρεμμυδιού – σκόρδου
  • όξινων τροφίμων: λεμόνι, πορτοκάλι, ακτινίδιο, ξίδι και να παρακολουθήσετε αν ενοχλούν γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι, το ξινόγαλο, το κεφίρ
  • κοκκινιστών
  • λιπαρών γεμάτων: πίτες, σφολιατοειδή, τηγανιτά
  • σοκολάτας
  • μέντας
  • αλκοόλ, ανθρακούχων ροφημάτων, καφέ
  • νερού μαζί με φαγητά ώστε να μειωθεί ο όγκος που δέχεται το στομάχι και να αποφευχθεί η πολλαπλή κατάποση που συνεπάγεται χαλάρωση του σφιγκτήρα

 

 

Ποιες διατροφικές συμπεριφορές να υιοθετήσω;

  • Πραγματοποίηση μικρών-συχνών γευμάτων ώστε ο όγκος της τροφής να είναι πιο διαχειρίσιμος από τον στόμαχο
  • Κατανάλωση τροφίμων με αργό ρυθμό όταν είστε καθιστός/ή σε καρέκλα και τραπέζι
  • Πραγματοποίηση τελευταίου γεύματος 3 ώρες πριν από τον ύπνο ειδικά αν παρατηρούνται συμπτώματα τις βραδινές ώρες
  • Κατανάλωση φαγητών σε θερμοκρασία δωματίου
  • Μάσησης τσίχλας με Μαστίχα Χίου για την οποία υπάρχουν περιορισμένα ερευνητικά δεδομένα πως βελτιώνει το αίσθημα του καύσου και της δυσπεψίας

Επίσης, σε άτομα με υπερβάλλον βάρος ή άτομα που σημείωσαν πρόσφατα αύξηση βάρους, συστήνεται η απόκτηση υγιούς σωματικού βάρους μέσω ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής.

Ποιες άλλες συνήθειες να αλλάξω;

Στο πλαίσιο διαχείρισης των συμπτωμάτων συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή στενών ρούχων και το σφιχτό δέσιμο ζώνης. Αντίθετα προτείνεται να δημιουργήσετε κλίση στο κρεβάτι σας, τοποθετώντας ξύλα ύψους 20 εκατοστών στα πάνω πόδια του κρεβατιού και να προτιμήσετε να κοιμηθείτε στην αριστερή πλευρά ώστε να αποφευχθεί η άνοδος των υγρών. Παράλληλα, είναι εξέχουσας σημασίας η έναρξη ήπιας έντασης σωματικής δραστηριότητας και η διαχείριση στρες με τεχνικές αναπνοής ή/και έναρξη συμβουλευτικής. Επιπρόσθετα από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που αναφέρθηκαν, μπορείτε να συζητήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Βαλεντίνη Ρίζου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

e-mail: nutricare4health@gmail.com

Instagram: nutricare4health

Tik-Tok: Valentini Rizou Dietitian