Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στην Λαμία παρουσιάσtηκε το νέο βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «1821: Η Παλιγγενεσία».

Η Ορθοδοξία ,η γλώσσα και ο λαικός πολιτισμός κράτησαν ορθια την Ελλάδα σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της στο διάβα των αιώνων . Μήνυμα -απάντηση σε οσους αμφισβητούν τα ιερά και τα οσια του ελληνισμού εντός και εκτός ελλάδας ,εστειλε απο τη Λαμία χθες το βράδυ ο γνωστός συγγραφέας-διανοητής  Γιώργος Καραμπελιάς παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο για την Παλιγγενεσία .

Η εκδήλωση θα πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα τέχνης  ''Δαβανέλος '' στο παρκάκι της Πλατείας Λαού και για το βιβλίο μίλησαν ο φιλόλογος Χρόνης Βάρσος και ο συγγραφέας Αντώνης Πλατανιάς .

Οπως τόνισαν οι δύο ομιλητές το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά ''1821 –Η Παλιγγενεσία- Β΄ τόμος της διαμόρφωσης του νεώτερου ελληνισμού (1204-1922), που εγκαινιάστηκε με το έργο του για το 1204, περιγράφει την περίοδο της Τουρκοκρατίας και επικεντρώνεται στα χρόνια, 1700-1821.Σύμφωνα με τον Χρόνη Βάρσο το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά αποδομεί κυριολεκτικά το φαινόμενο του εθνομηδενισμού που κυριάρχησε τα τελευταία 15 χρόνια με τεράστια επιρροή κυρίως στα Πανεπιστήμια και στέλνει ενα ηχηρό μήνυμα οτι σε  μια συγκυρία βαθύτατης κρίσης του ελληνισμού, αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως αυτόνομο συλλογικό υποκείμενο, είναι ο απολογισμός της ιστορικής μας πορείας, δεδομένου ότι η ιδιοπροσωπία του ελληνικού έθνους είναι ιστορικής υφής. Μπορούμε να αντικρύσουμε το ίδιο μας το μέλλον μόνον εφ’ όσον έχουμε συνείδηση και γνώση της ιστορικής μας διαδρομής.

Απο την πλευρά του ο Αντώνης Πλατανιάς τόνισε οτι το εργο του Γιώργου Καραμπελιά αναφέρεται  στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής ταυτότητας  καθοριστικό στοιχείο της οποίας υπήρξε η αντίσταση, η άμυνα του ελληνισμού –τόσο έναντι των Οθωμανών, όσο και έναντι της αποικιοκρατικής Δύσης– η οποία θα συνδεθεί με την εμμονή στην ορθοδοξία. ''Απέναντι στους Οθωμανούς και τον επιθετικό καθολικισμό, η ορθοδοξία καθίσταται το ζωτικό στοιχείο της Αντίστασης. Ορθοδοξία και ελληνισμός σχεδόν θα ταυτιστούν'' .

 

Η δυναμική της Παλιγγενεσίας, εξετάζει την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και θρησκευτική/εκκλησιαστική ιστορία της ελληνικής αναγέννησης.

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη  δράση της Εκκλησίας και στον καθοριστικό ρόλο της ορθοδοξίας στην επιβίωση του ελληνισμού, ιδιαίτερα κατά την πρώτη φάση της Τουρκοκρατίας δίνοντας ετσι και μια απάντηση στη διαμάχη που εχει ξεσπάσει τελευταία στη χώρα μας μεταξύ εκκλησίας και υπουργείου Παιδείας . Σύμφωνα με τον συγγραφέα η ορθοδοξία ηταν ενα απο τα προπύργια αντίστασης του ελληνισμού  από την καθημερινή αντίσταση, τους νεομάρτυρες, τον Κοσμά Αιτωλό, μέχρι την άμεση εμπλοκή στις ένοπλες επαναστατικές απόπειρες, από τον Διονύσιο Φιλόσοφο, έως τον Παπαφλέσσα και τον Ησαΐα Σαλώνων . Η σύγκρουση με τον επιθετικό καθολικισμό, θα κορυφωθεί, με τον πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρι, κατά το πρώτο ήμισυ του 17ου αιώνα και με τον «αναβαπτισμό», στα μέσα του 18ου αιώνα, την τελευταία μεγάλη απόπειρα για να αντιμετωπιστεί ο καθολικισμός και η διείσδυση των Ιησουϊτών στην καθ’ ημάς Ανατολή.

 

Φωτογραφίες